Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírekA Cliffhanger Šnegi és a showman Stano a „Proletártribünön”
A Cliffhanger Šnegi és a showman Stano a „Proletártribünön”
2015 október 01.Szerző: Tibor PoórForrás: fcdac.sk
Poór Tibor sorai
A Cliffhanger Šnegi és a showman Stano a „Proletártribünön”

Nem tudni, kinek köszönhető az a jelző, amely „ráragadt” az állóhelyes falelátóra… Egyszerűen és vita nélkül - „Proletártribün (PT)”!

Bántóan kevés betonlépcső volt rajta, így a „mag magjában” található helyek szigorúan bérbe voltak véve. Az életkor volt a fő kritérium, és a társaság húzóembereinek is megvolt a maguk érinthetetlen helye. Bérlet, pofon és minden további vita nélkül. Egy fiatal sem merte megkérdőjelezni az idősebbek kiváltságait - egy helyet a „betonon.”

 

Nekünk, akik akkoriban nagyjából tíz-tizenegy-tizenkét évesek voltunk, csak a magon kívül jutott hely, vagy teljesen a lépcsőkön kívül. Legfeljebb a kerítésre „tapadhattunk”, és onnan bámészkodhattunk a vasrudakon keresztül…

 

Egy közülünk, Šnegi viszont nagy dolgot vitt véghez. Megkérdezés nélkül mászott fel a lelátó felső összekötő oszlopaira, amelyek belülről kötötték össze a tribün tetejét és a hátsó részét. Šnegi az egyik kezével tartotta magát, a másikkal pedig hadonászott a szurkolásnál, természetesen ökölbe zárt kézzel…

 

Mindenki meglepetésére senkit sem zavart, és senki még csak ki sem dobta onnan.

 

Nem tévednek! A kis sárga-kék Cliffhanger Šnegi nem volt más, mint Martin Šnegoň. Maťoból később első ligás röplabdajátékos lett. Jelenleg a Szenice labdarúgócsapatának edzői stábjában dolgozik.

 

Ha sikerül eljutnom Szenicére futballmérkőzésre, akkor mindig összefutunk, és ha időnk engedi, hosszabban el is beszélgetünk.

 

Hogy vagy? - így hangzik az első kérdése, és nyilvánvaló, hogy mindent tudni akar szülővárosáról, gyermekkora klubjáról. Akkor és ott Martin Šnegoňból, a profiból ismét Šnegi lesz. Az a srác, aki suhanc korában olyan helyre küzdötte fel magát, ahova lehetetlen volt…

 

Ki volt abban az időben a szurkolók vezére? Hm… Ilyen szerepkör akkoriban egyszerűen nem létezett… Ugyanis a spontaneitás és az életerő diadalmaskodott. Néhány srácnak mégis nagyobb szava volt, és közülük az egyik (még a kötelező katonai szolgálatra való bevonulása előtt) szó szerint szólóban nyomta.

 

Az ironikus felkiáltásait hallgatva - melyek között sok cifra is volt - mindig garantált volt a jó szórakozás. Nehéz úgy leírni a humoros beszólásait, hogy húsz-harminc év múltán is viccesnek hangozzanak. Hm… Egyszerűen leírom azt, hogy mit is sikerült egyszer elkövetnie a szólista humoristának, Stano Ondrejičkának.

 

Egyszer csapatunk egyik játékosa felrúgta az ellenfél futballistáját, aki négykézláb támolygott a pályán, szemével a játékvezetőt keresve.

 

Stano elkiáltotta magát - „Héééj!!!”

 

Minden elcsendesült a folytatásra várva.

 

Azokban az években mindenki kívülről fújta A hét mesterlövész című filmet, hiszen legalább hússzor láttuk ezt a westernt (és huszonegyedszer is megnéztük…).

 

Stano a legendás filmből merített inspirációt a „fellépéséhez”.

 

Egy rendkívül vulgáris és ugyanakkor hihetetlenül „elszállt” mondatot eresztett el a stadion csendjébe (az érzékeny lelkűek miatt kipontozva).

 

„Héééj Sotero (a banditák egyike), te b…s f..z, mi van? Calverát (a legvagányabb rosszfiút) keresed a fűben?”

 

Ez után a bekiabálás után - amiért ma súlyos büntetés járna az ellenfél sértegetéséért - az egész stadion elnémult, de csak egy pillanatig tartott a csend. Szűnni nem akaró nevetéshullám tört ki, és olyan érzésem van, hogy nem csak a játékosok, de még a játékvezetők is nevettek. Milyen kevés elég volt a boldogsághoz?!

 

Stanonak viszont több is volt a rovásán (jó értelemben)…

 

A jelenlévők közül senki sem felejti el a feledhetetlen páros táncát, amelyet Wunderlich Lubossal mutatott be a legendás „Merkúr” diszkóban, ahol Bíró Tomi volt a dj. Egyébként Tomi már abban az időben is bemondóként tevékenykedett a hazai mérkőzéseinken…

 

Stano és Lubos a legendás táncuk során az asztali abroszokat fejkendőként használták… Remek páros előadás… Őrült táncukat Ofra Haza: Im Nin alu és Eddy Grant: Gimmie hope Jo’Anna című számára lejtették…   

 

Amikor Stano berukkolt, sok barátja és futballvilágbeli ismerőse kísérte ki a vonatra.

 

A katonai szolgálatát töltő Stano nélkül is jó hangulat volt a „PT-ön”, de már nem volt annyi nevetés.

 

Úgy gondolom, hogy Stanoval… Nos, inkább így mondom: a jó focihoz képes volt jó szórakozást varázsolni!    

Kapcsolódó cikkek
Mondom neked, hogy „pidzériának” írják, nem pedig pizzériának!
Hír - 2015.10.15.
Mondom neked, hogy „pidzériának” írják, nem pedig pizzériának!
Tragikomikus dráma a bemondófülkében
Hír - 2015.10.08.
Tragikomikus dráma a bemondófülkében
Volt egyszer egy stadion
Hír - 2015.09.24.
Volt egyszer egy stadion
Jan Van Daele: Az edzői stáb marad! Együtt szeretnénk fejlődni.
Hír - 2019.05.23.
Jan Van Daele: Az edzői stáb marad! Együtt szeretnénk fejlődni.
Pecze Károly: Pályafutásom legkedvesebb és legnehezebb pillanata
Hír - 2018.11.09.
Pecze Károly: Pályafutásom legkedvesebb és legnehezebb pillanata