Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírekAluku: A DAC egy remek klub, itt tovább fejlődhetek
Aluku: A DAC egy remek klub, itt tovább fejlődhetek
2017 február 17.Szerző: Krisztián NagyForrás: fcdac.sk
A-CSAPAT
Aluku: A DAC egy remek klub, itt tovább fejlődhetek

A tizennyolc éves Esmerald Aluku volt a téli felkészülés egyik meglepetésembere. Az albán középpályás, aki az Arsenal görögországi akadémiáján nevelkedett, holnap akár be is mutatkozhat a szlovák élvonalban.

Ali, mikor kezdtél el futballozni, és mely klubokban szerepeltél ezidáig?

„A barátaimmal kezdtem el focizni, majd tízéves koromban egy amatőr csapathoz, az albán FC Laprakához csatlakoztam. Két évet töltöttem ott, mielőtt a görögországi Arsenal Elite Academy-hez kerültem volna.”

 

Milyen út vezetett az Arsenal akadémiájára, és hogyan érezted magad ott?

„Az Arsenal megfigyelő és tanácsadó hálózata fedezett fel, majd meghívtak Görögországba egy próbajátékra. Ennek sikeres teljesítése után csatlakoztam az akadémiához, ahol remekül éreztem magam. Az edzői stábok és a környezet is fantasztikus volt. Az akadémia főedzője, Matthew Rose rengeteget segített a fejlődésemben. Nem csak a futballhoz köthető dolgok voltak fantasztikusak, hiszen a görög és az angol nyelvet is megtanulhattam. A kultúrák remek egyvelege volt ott, és mindenki remekül érezte magát az ott töltött évek során.”

 

Szerinted mik az erősségeid és a gyengéid? Melyik lábad az erősebb?

„Erősségem a technikai tudás - a passzolás és a mozgás, akárcsak a játékolvasás. Az alkatom és a fejelési tudásomat mindenképpen a gyengeségeim közé sorolnám. Matt arra tanított, hogy mindkét lábamat nagyjából ugyanolyan szinten tudjam használni, viszont alapból jobblábas vagyok. Például a büntetőket is azzal végzem el.”

 

Hogyan kerültél a DAC-hoz?

„Az Arsenal megfigyelő és tanácsadó hálózatán keresztül érkeztem, amely kapcsolatban áll a DAC-cal. Jól ismerik a sárga-kék csapatot és a most futó projektjeiket is. Ideérkezésem után rögtön azt éreztem: a DAC egy jó következő lépés, és hogy itt tovább fejlődhetek.”

 

Milyenek a benyomásaid Dunaszerdahelyről? Mit gondolsz a klubról, a csapatról és az edzőről?

„Jól érzem magam, és kellemes benyomásaim vannak a klubról. Az U19-es együttes edzője, Jozef Olejník remek fogadtatásban részesített, és segített gyorsan beleszoknom az itteni életbe. Ezt követően gyorsan megkaptam a lehetőséget, hogy az A-csapattal gyakorolhassak. Az edzők, László Csaba és Werner Bürger sokat segítenek a fejlődésemben. Úgy vélem, hogy fiatal, jó hozzáállású csapatunk van, melyben megvan a potenciál, hogy fontos szerepet játsszon tavasszal.”

 

Mik a rövid- és hosszútávú terveid?

„A legfontosabb rövidtávú tervem az, hogy minél több mérkőzésen szerepelhessek, és ezáltal jobb játékos váljék belőlem. Távlati célom és egyben álmom is, hogy egy nap visszatérhessek az Arsenalhoz, vagy egy topbajnokságban szerepelhessek.”

 

Mit árulsz még el magadról?

„1998. december 31-én születtem Tiranában. Hárman vagyunk testvérek, én vagyok a legfiatalabb. Egy bátyám és nővérem van. A foci a szenvedélyem, amely lehetőséget nyújt arra, hogy megéljem az álmaimat. A kedvenc csapataim az Arsenal és a Real, a játékosok közül a Luka Modrić és Marco Verratti van a toppon.”

 

Az edző szemével:

 

„Érkezésem óta figyelemmel követem őt az edzéseken, hiszen a 18. születésnapjáig nem játszhatott mérkőzést. Egy olyan futballistát látok benne, aki - ha elkerülik a sérülések, és a fejlődése nem törik meg - rövid idő alatt hasznos tagja lehet az A csapatnak. Labdabiztos, nem izgulja el, amikor nála van a játékszer. Ez azért is nagyon fontos, mivel egy fiatal játékosról beszélünk, aki korábban soha nem játszott felnőtt mérkőzést, pláne ilyen kaliberű csapatok ellen, mint amilyenekkel a felkészülés során találkoztunk. Pozitív értelemben mindig felfelé lógott ki. Nagyon gyorsan le tud fordulni az ellenfélről, céltudatos, szereti az előre játékot. Persze vannak hibái, meg kell tanulnia beosztani az erejét, mivel mindent a legmagasabb tempóban próbál csinálni. Azt is meg kell tanulnia, mikor kell gyorsítani, vagy épp lassítani a játékot. A középső középpályás posztot jól be tudja játszani, nagyon jól irányít, mélységbe jó labdái vannak. A mérkőzéseken eddig nem láttunk tőle sok lövési kísérletet, de jól lő távolról. Nem azt mondom, hogy temérdek sok gólt fog rúgni, de nagyon sokat elő tud készíteni, miközben saját maga is veszélyes a középpályáról. Az említett lövéseivel bármelyik kapusnak problémát tud okozni. Nálam egy jó játékosnál nem az a kérdés, hány éves, hanem mit tud nyújtani a pályán.  Az én szemszögemből nézve Aluku egy olyan futballista lehet, aki teljesítményével sokszor megdobogtathatja majd a DAC-szurkolók szívét,” mondta róla László Csaba vezetőedző.

 

ALUKU LEIGAZOLÁSÁVAL LEZÁRTUK AZ átigazolási időszakot

 

Esmerald Aluku leigazolásával a DAC lezárta az átigazolási időszakot. Jan Van Daele sportigazgató örömét fejezte ki, hogy minden rendben zajlott a tizennyolc esztendős, tehetséges középpályás átigazolása körül. „Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett az átigazolásban. Külön köszönet jár a megfigyelő-hálózatnak és a további kollégáimnak, akik az elmúlt hónapokban hatalmas munkát végeztek annak érdekében, hogy Aluku otthon érezze magát Dunaszerdahelyen. Nem szabad elfeledkezni az edzőnkről sem, aki bizonyítási lehetőséget adott neki, ugyanúgy a többi fiatal játékosnak. Nem félt bizalmat szavazni nekik, és játéklehetőséget kaptak tőle. Szeretném továbbá megköszönni az Arsenal alkalmazásában álló Matt Rose és Steve Morrow munkáját, akik a klubunkra bízták Esme (Aluku) további fejlődését, és a szeptemberi látogatásukat követően kapott pozitív visszajelzésüket,” tette hozzá a DAC sportigazgatója. 

Kapcsolódó cikkek
Boldog szülinapot, Ali!
Hír - 2018.12.31.
Boldog szülinapot, Ali!
Boldog szülinapot, Ali!
Hír - 2017.12.31.
Boldog szülinapot, Ali!
Aluku 2020 nyaráig hosszabbított
Hír - 2017.10.24.
Aluku 2020 nyaráig hosszabbított
Eric Davis már várja a hazatérést, előtte hat pontot szeretne begyűjteni
Hír - 2019.05.16.
Eric Davis már várja a hazatérést, előtte hat pontot szeretne begyűjteni
Martin Jedlička lett az áprilisi hónap játékosa
Hír - 2019.05.16.
Martin Jedlička lett az áprilisi hónap játékosa