Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírekSzikora György ma lenne 70 éves
Szikora György ma lenne 70 éves
2017 március 02.Szerző: Krisztián NagyForrás: fcdac.sk
Szikora György ma lenne 70 éves

Hetven éve született a csehszlovák labdarúgás legendája, a DAC egykori játékosa és edzője, Szikora György.

Ahol csak szerepelt, mindenhol ámulatba ejtette a nézőket: szülőhelye, Tardoskedd futballpályájáról indulva egészen a legendás Maracanáig. Éppen Rio de Janeiróban, a hazai válogatott elleni találkozót követően akasztották rá a brazil újságírók a „fehér Pelé” becenevet. Kivételes tehetségéről leginkább az a tény árulkodik, hogy már tizenkilenc éves korában szerepelt a csehszlovák válogatottban, mely akkoriban hemzsegett a világklasszisoktól.

 

Bátran kijelenthetjük, hogy Szikora György (szül. 1947. március 2-án) volt a legjobb játékos, aki valaha is magára ölthette a DAC mezét. Bár igaz, hogy pályafutása vége felé járt, mikor Dunaszerdahelyre érkezett, de még rengeteg örömet tudott a szurkolóknak okozni, és segített a csapatnak az addig ismeretlen csúcsok meghódításában. Játékos edzőként hozzájárult a divízióból a Szlovák Nemzeti Ligába való feljutáshoz (1979/80), és az ott megragadáshoz (1980/81) is. Később - immár vezetőedzőként - a föderális ligába való feljutásért harcolt a csapattal (1982/83 és 1983/84). Otthon érezte magát a DAC-nál, nem véletlenül tért vissza később rendszeresen a klubhoz - többségében főleg akkor, amikor a kiesés ellen küzdött az együttes. Így történt 1990-ben is, amikor a csapat épphogy bennmaradt az élvonalban. Nyártól ő irányította a gárdát, amely pár hónap múlva a tabella másik végén állt - három fordulóval a vége előtt még éllovas volt a DAC; a legkisebb élvonalban szereplő város együttesének hátát olyan nagycsapatok figyelték, mint a Sparta, Slavia vagy a Slovan!

 

Szikora György a két legfelső bajnokságban összesen 152 mérkőzésen irányította együttesünket, legutóbb 2003 őszén, a második vonalban.

 

Szikora neve leginkább a pozsonyi Interrel forrt össze, 200 bajnoki összecsapáson 58 gólt szerzett. Huszonegy alkalommal lépett pályára a csehszlovák válogatottban, két gólt lőtt. Játékos pályafutása során Révkomáromban, Ligetfalun, Poprádon, Dunaszerdahelyen és a bécsi Slovanban is megfordult. Gazdag edzői karrierje több sikeres DAC-beli szereplésből áll, de Rimaszombatban, Szencen, Trencsénben, a kassai Lokomotívátnál és több, alacsonyabb osztályú csapatnál is szívesen emlékeznek rá.

 

2005. december 12-én, 58 éves korában hunyt el. Szülőfalujában, Tardoskedden helyezték örök nyugalomra. 

 

A DAC a csehszlovák liga 1990/91-es idényében. A csapat Szikora György irányításával (az alsó sorban jobbról a harmadik) csaknem országos bajnokságot nyert - három fordulóval a szezon vége előtt még vezette a bajnokságot!

Kapcsolódó cikkek
Pecze Károly: Pályafutásom legkedvesebb és legnehezebb pillanata
Hír - 2018.11.09.
Pecze Károly: Pályafutásom legkedvesebb és legnehezebb pillanata
Georges Leekens: A játékosok néha túlzottan is bizonyítani akarnak
Hír - 2017.11.29.
Georges Leekens: A játékosok néha túlzottan is bizonyítani akarnak
Pecze Károly: A csallóközi emberek imádják a futballt
Hír - 2017.06.25.
Pecze Károly: A csallóközi emberek imádják a futballt
Tibor Mičinec: Gyümölccsel és zöldséggel csábítgattak
Hír - 2017.06.13.
Tibor Mičinec: Gyümölccsel és zöldséggel csábítgattak
Rácz László: A fociban a hozzáállás dönt
Hír - 2017.05.19.
Rácz László: A fociban a hozzáállás dönt