Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírekHatalmas lehetőség előtt
Hatalmas lehetőség előtt
2017 június 16.Szerző: Krisztián NagyForrás: uefa.com, futbalsfz.sk (fotó), fcdac.sk (szöveg)
2017 EURO U21
Hatalmas lehetőség előtt

Mától Lengyelországban randevúzik az öreg kontinens tizenkét legjobb U21-es válogatottja. Csapatunkat négy futballista is képviseli az idei Európa-bajnokságon - három a szlovák, egy pedig a cseh válogatottban.

1990 óta először szerepel DAC-játékos egy jeles futballeseményen. Több mint negyed évszázaddal ezelőtt klubunkat Fieber Péter képviselte az Olaszországban megrendezett felnőtt világbajnokságon, ahol viszont nem került pályára. A Šatka-Huk-Šafranko hármas a szlovák, míg Macej kapus a cseh nemzeti csapat tagja, így ők lehetnek a felnőtt csapatunkból az elsők, akik Európa- illetve világbajnokságon pályára léphetnek.

 

A szlovák fiatalok Hapal szövetségi kapitány vezetésével múlt hétfőn, június 5-én gyűltek össze. A kontinenstornára való felkészülés első fázisát Somorján abszolválták, és kedden, június 13-án repültek a lengyelországi Lublin városába, ahol ma este, 20.45 órai kezdettel a hazai válogatottal csapnak össze.

 

Az edzői stáb az edzések mellett több kísérőprogramot is szervezett: a játékosok többek között a diósförgepatonyi Slovakia Ring versenypályáján kipróbálhatták a gokartozást is. „Múlt hét hétfőtől már nem kevés napot töltöttünk együtt, de számomra gyorsan eltelt az idő. Kedden megtudtuk az utazó keret összetételét, és folytattuk a felkészülést. Pénteken egy felkészülési mérkőzést abszolváltunk a Liptóújvár (Liptovský Hrádok) ellen, és a szombati gyakorlás után kaptunk egy nap szabadot, aminek mindenki örült,” tért vissza az elmúlt két hét történéseihez Tomáš Huk. „Nagyon hektikus hétfői napom volt, hiszen a felkészülési találkozón megsérült a combom, így félő volt, hogy izomsérülést szenvedtem. Szerencsére a kivizsgálások nem mutattak semmiféle izomproblémát, így elutazhattam Lengyelországba. Az út gond nélkül telt, és még aznap kijött néhány szurkoló megnézni a nyilvános edzésünket, aminek nagyon örültünk. Tegnap abszolváltuk a meccs előtti edzést a stadionban, és ma már élesbe fordul a dolog,” teszi hozzá a Kassáról származó labdarúgó, aki tavaly februárban érkezett Dunaszerdahelyre.

 

A már említett, harmadik vonalban szereplő Liptóújvár elleni barátságos mérkőzésen, mely Somorján került megrendezésre, 4:0 arányban diadalmaskodtak a szlovák fiatalok. A negyedik találatot Pavol Šafranko szerezte. „Egy szép támadás végén találtam be, amelyet én kezdem és fejeztem is be, az üres kapu előtti passz pedig Čmelíktől érkezett. Remekül érzem magam, és abszolút felkészült vagyok az összecsapásokra. Már nagyon várom a tornát,” árulta el csapatunk fiatal támadója.

 

Huk és Šafranko a válogatott összetartás alatt is összeszokott szobatársi párost alkottak. Ľubomír Šatka az olasz Ternana futballistájával, Martin Valjenttal lakik. Ľubo, aki tavasszal az angol Newcastle United együttesétől volt kölcsönjátékon a DAC-ban, dicséri a csapaton belüli hangulatot. „Fantasztikus a légkör, mint mindig. Eddig nem igazán érezhető az izgalom, még ha tele is vagyunk elvárásokkal. Mindannyian nagyon várjuk már a mai találkozót.” Šatka is kipróbálta a krioszaunát, amely mozgásszervi sérülések gyógyításra és gyors regenerációra szolgál. Ebben a szerkezetben a test majdnem mínusz kétszáz Celsius fokos hőmérsékletnek van kitéve. „Életemben először próbáltam ki, és bár két percig nagyon fázik benne az ember, nagyon jól és gyorsan regenerál. Simán kibírható az a hideg, és mindenképpen megéri kipróbálni.”

 

Az U21-es Európa-bajnokság remek alkalom a fiatal játékosok számára, hogy nemzetközi színtéren is megmutathassák magukat. Milyen üzeneteket kaptak futballistáink a torna indulása előtt? „Többnyire sok sikert kívántak nekünk a szurkolók. Az egyik unokatestvérem azt írta, hogy csak a tornagyőzelmet fogadjuk el, így nem szabad csalódást okoznom neki,” árulta el Tomáš Huk. Pavol Šafranko hozzátette: „A legszebb üzenet az édesanyámtól jött, hiszen mindig ő támogat a leginkább. Az az érdekes, hogy olyan emberek is üzengettek, akiket már régóta nem láttam. Ez egy kedves gesztus, és nagyra értélelem.” Ľubomír Šatka postaládája sem maradt üres: „Az üzenetek többé-kevésbé ugyanarról szóltak: hogy adjuk bele mindent, és igyekezzünk teljesíteni a kitűzött célt, de ugyanakkor élvezzük is, hiszen ez egy hatalmas lehetőség a számunkra.”

 

A szlovák élvonalból a bajnok Zsolna mellett (4) épp a mi együttesünk adja a legtöbb játékost a tornára. Ahogy azt már írtuk, Hukon, Šafrankon és Šatkán kívül az edzői stábban is három ember képviseli a DAC-ot: Fegyveres Zsolt csapatorvos, Ludik György fizioterapeuta, masszőr és Fedor Patrik szertáros.

 

A cseh csapatban is van DAC-játékos, hiszen Vítězslav Lavička friss szerzeményünket, Patrik Macejt is nevezte a kontinenstornára. A cseh fiatalok a csoportkörben Németországgal, Olaszországgal és Dániával mérkőznek.

 

Szlovákia története során mindössze másodszor képviselteti magát az U21-es Eb-n; legelőször 2000-ben jutottak ki a fiatalok. Az Európa-bajnokság története során először méri össze 12 csapat az erejét (az eddigi nyolc helyett), akik három, négytagú csoportba lettek osztva. A csoportkör után következik az elődöntő, ahova a három csoportgyőztes és a legjobb 2. helyezett együttes jut.

 

A futbalsfz.sk felvételén Pavol Šafranko használja a krioszaunát, amelyet Fegyveres Zsolt csapatorvos (balról) kezel.

 

A szlovák U21-es válogatott kerete a lengyelországi Eb-n, 2017. június 16.-30.:

 

Kapusok: Adrián Chovan (Trencsén), Marek Rodák (Accrington Stanley), Adam Jakubech (Nagyszombat)

Hátvédek: Martin Valjent (Ternana Calcio), Branislav Niňaj (Lokeren), Ľubomír Šatka (DAC), Milan Škriniar (Sampdoria Genoa), Denis Vavro, Róbert Mazáň (mindkettő Zsolna), Lukáš Skovajsa (Trencsén)

Középpályások: Stanislav Lobotka (Nordsjaelland), Tomáš Huk (DAC), Martin Chrien (Plzeň), Matúš Bero (Trabzonspor), Bénes László (Mönchengladbach), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Nicolas Špalek, Miroslav Káčer (mindkettő Zsolna), Jaroslav Mihalík (Cracovia Krakov), Lukáš Haraslín (Lechia Gdansk)

Támadók: Adam Zreľák (Jablonec), Pavol Šafranko (DAC), Tomáš Vestenický (Cracovia Krakov)

 

Megjegyzés: az eredeti játékoskeretből sérülés miatt kiesett Jakub Hromada, a helyére Miroslav Káčer került. 

 

Az Európa-bajnokság műsora:

A csoport:

Június 16., péntek 18.00 Svédország–Anglia, 20.45 Lengyelország–Szlovákia

Június 19., hétfő 18.00 Szlovákia–Anglia, 20.45 Lengyelország–Svédország

Június 22., csütörtök 20.45 Szlovákia–Svédország, 20.45 Anglia–Lengyelország

B csoport:

Június 17., szombat 18.00 Portugália–Szerbia 20.45 Spanyolország–Macedónia

Június 20., kedd 18.00 Szerbia–Macedónia 20.45 Portugália–Spanyolország

Június 23., péntek Szerbia–Spanyolország 20.45 Macedónia–Portugália

C csoport:

Június 18., vasárnap 18.00 Németország–Csehország 20.45 Dánia–Olaszország

Június 21., szerda 18.00 Csehország–Olaszország 20.45 Németország–Dánia

Június 24., szombat Csehország–Dánia 20.45 Olaszország–Németország

Elődöntők:

Jjúnius 27., kedd 18.00 (A1–B2/C2/C1), 21.00 (B1–A2/C1)

Döntő:

Június 30., péntek, 20.45

Kapcsolódó cikkek
Az Eb szép emlék maradt, mától ismét a DAC-ban
Hír - 2017.06.27.
Az Eb szép emlék maradt, mától ismét a DAC-ban
A DAC-ból hatan utaznak az Európa-bajnokságra!
Hír - 2017.06.06.
A DAC-ból hatan utaznak az Európa-bajnokságra!
Huk, Šatka és Šafranko is esélyes az Eb-részvételre
Hír - 2017.05.30.
Huk, Šatka és Šafranko is esélyes az Eb-részvételre
A DAC három szlovák U21-es válogatottja: két fontos hónap következik
Hír - 2017.03.29.
A DAC három szlovák U21-es válogatottja: két fontos hónap következik
Az első gól döntött
Hír - 2019.03.22.
Az első gól döntött