Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírekMartin Raška: Tavaszra a koncentráció és a teljesítmények stabilizálása a cél
Martin Raška: Tavaszra a koncentráció és a teljesítmények stabilizálása a cél
2017 december 20.Szerző: Krisztián NagyForrás: fcdac.sk
A-CSAPAT
Martin Raška: Tavaszra a koncentráció és a teljesítmények stabilizálása a cél

Az év végével itt az értékelések ideje. A szezon őszi feléről a DAC kapusedzőjével, Martin Raškával beszélgettünk.

A negyvenéves Martin Raška idén nyáron lett a DAC kapusedzője. A csapat elsőszámú kapusával, Patrik Macejjel együtt Nagymihályból érkezett hozzánk. „Az első dunaszerdahelyi félévem igazolta, sőt talán felül is múlta az elvárásaimat, amelyekkel érkeztem. Egy remekül működő klubot találtam itt, amely kiváló háttérrel rendelkezik – beleértve az akadémiát, a remek stadiont és a fantasztikus szurkolókat. A Nagymihállyal összehasonlítva itt az előkelő helyezésekért folyik a harc, ami szintén egy pozitív változás számomra. Az átigazolásom ebből a szempontból is teljesítette azt, amit vártam. Bízom benne, hogy a második félévben is folytatjuk az eredményességünket, és fellépünk a dobogóra. Természetesen nem volt minden ideális, de a pozitívumokból sokkal több volt, mint a negatívumokból” árulta el az ostravai Baníkban nevelkedett egykori élvonalbeli kapus.

 

Az őszi bajnoki szezont a huszonhárom esztendős Patrik Macej védte végig. Tizenkilenc mérkőzésen húsz gólt kapott. Hét mérkőzésen maradt érintetlen a hálója, ami a harmadik legjobb mutató a bajnokságban. „Már hosszabb ideje dolgozom együtt Patrikkal, jól ismerem őt. Az életében már voltak sikeres és sikertelen időszakok is. Ostravában feljutott a csúcsra, de ezt követően komoly pofont kapott az élettől. Nagyon mélyre került, ahonnan megpróbál minél feljebb jutni. A hozzáállásával, ambícióival és a gondolkodásmódjával minden rendben van, mindig szeretne többet bizonyítani, és makacsul követi a kitűzött céljait. Nagyon lelkiismeretesen áll hozzá az edzésekhez. Az idei szezonban egy új helyzet állt elő a számára, hiszen nem kellett annyi lövést és gólhelyzetet hárítania, mint a Nagymihály színeiben. A tavalyi és az idei szezon összehasonlításából kitűnik, hogy míg tavaly huszonhat gólt kapott, idén csak húszat. Az olyan mutatókban, mint a nullával lehozott összecsapások, a kapott gól nélküli percek vagy az összes bekapott találat, a bajnokság legjobb három kapusa között van a nyitrai Hroššo és a nagyszombati Vantruba mellett. A kapott gól nélküli percekben még a zsolnai Miloš Volešák konkurált az említett hármassal. A számok tekintetében tehát elégedettek lehetünk, hiszen a szlovák liga élvonalába tartozunk. Természetesen voltak gyengébb teljesítmények is, mint például Nyitrán. Mindig van min dolgozni, látom a hiányosságokat. Viszont mienk a bajnokság egyik legfiatalabb kapushármasa, ami remek a klub jövőjére nézve,” emelte ki Raška.

 

Macej tartalékja a még mindig csak tizenkilenc éves Száraz Benjamin, a tavalyi elsőszámú hálóőr, Matej Slávik pedig sérüléséig a harmadik ligában szereplő B csapatban védett. „Nálam nincs elsőszámú, másodikszámú vagy harmadikszámú kapus, viszont egy bizonyos hierarchiának meg kell lennie a hálóőrök között. A mi hármasunk remekül dolgozott, ami Maťo Slávik sérülése után is igaz volt. Száraz Benji a kupa- és barátságos mérkőzéseken, de a B csapat színeiben is egy nagyon jó szintet hozott. Nagy potenciál rejlik benne, és a gondolkodása is elkezdett a megfelelő irányba fejlődni. Igazi profiként viselkedik a pályán és azon kívül is. Maťo Slávik a sérülése miatt két hónapra kidőlt az edzésfolyamatból. Számára mindenképpen csalódás volt, hogy nem került be az A csapat két kapusa közé azt követően, hogy a tavalyi évadban folyamatosan az első ligában védett. Ez egy nehéz helyzet, amelyet én is átéltem a pályafutásom során. Nem egy kellemes dolog, megpróbáltam vele beszélni is erről. Segíteni szerettem volna neki, hogy továbbra is keményen dolgozzon és ne dőljön hátra. Úgy gondolom, hogy ez egészen jól sikerült is, hiszen felelősségteljesen állt hozzá a B csapat mérkőzéseihez, és jól védett. Természetesen Maťo szeretne az első ligában szerepelni. Számolok vele, de meglátjuk, mi történik a téli szünetben.”

 

Patrik Macej nevét tavasszal jegyezték meg a szurkolóink, amikor még nagymihályi színekben kiválóan védett a DAC otthonában, több fantasztikus hárítást is bemutatva. Nyáron, a Csallóközbe való érkezésekor tehát elég magasan volt számára a léc. „Ahogy azt már említettem, a Nagymihály színeiben sokkal több védeni valója volt. Ez a csapat játékstílusából is adódik. Az elején gondja volt megszokni azt, hogy nem megy annyi lövés a kapujára. A kevés védeni való nem ideális egy kapus számára. Az a feladatunk, hogy az egész szezon alatt elérjük a teljesítmények kiegyensúlyozottságát. Ez főleg a magasabb ambíciókkal rendelkező kluboknál fontos, ahol a kapusoknak általában nincs sok munkájuk, de a fontos pillanatokban meg kell tartaniuk a csapatot. A fiatal kapusok számára nagyon nehéz megőrizni a koncentrációt, a mentális erőt és úgy is felkészültnek lenni akár a 91. percben adódható bravúrra, hogy ezt megelőzően az egész mérkőzésen nem volt komolyabb védeni valója. Minden helyzetben, apró momentumban precíznek kell lenniük, még ha az ’csak’ egy passz vagy egy könnyű lövés hárítása. Lehetőségem volt beszélgetni erről a témáról Petr Čech-chel, aki még fiatalkorában a Sparta kapusaként ötperces periódusokra osztotta a mérkőzést, amelyek alapján próbált meg koncentrálni. Ezen a téren még mindenképp van hova fejlődniük a hálóőreinknek. Gondolkodunk a mentális edzés bevezetésén, hogy minél jobban felkészüljünk a fontos tavaszi szezonra. Nagyon fiatal a csapatunk, és az ingadozó teljesítmény a játékosokra is jellemző, nemcsak a kapusokra. Ezt szintén átéltem a pályafutásom során.”

 

A mentális edzések bevezetésén kívül Martin Raška egyéb projekteken is dolgozik. „Az utánpótlással foglalkozó kapusedzőkkel, Maťo Matlákkal és Filip Mentellel szeretnénk létrehozni a nevelési metodika koncepcióját és egyesíteni a kapusok nevelését, hogy az akadémiáról érkező srácok képesek legyenek azonnal beilleszkedni a felnőttek közé. Egyszerűen azt akarjuk elérni, hogy ne kelljen más klubnál kapust keresnünk. A feltételek adottak, már csak bele kell vágnunk, és a lehető legjobb kiszolgálást biztosítani a kapusaink számára. Szívesen visszatérnék a nyitott edzésekhez is minden korosztályban, amelyeket régebben alkalmaztak a DAC-nál. Folyamatosan figyelem a B csapat és az ifjúsági együttesek szereplését, de nem volt lehetőségem a klub összes kapusát látni. Ez egyúttal egy további lehetőség a környékbeli tehetségek felfedezésére. A harmadik nagyobb projekt egy nemzetközi tábor a magyarországi, csehországi és szlovákiai fiatal hálóőröknek. Nyáron meghívnánk a kiválasztott kapusokat, és azzal is foglalkoznánk, hogy megismerjék a DAC-ot, mert a klub nagyon érdekes dolgokat tudna nekik ajánlani. Több tervünk is van tehát, és bízom benne, hogy a klubban dolgozó emberek segítségével sikerül is ezeket megvalósítani.”

 

A DAC kapusedzője a téli szünetben sem tétlenkedik. „Ez a szünet az adminisztratív dolgokról szól, mely során összefoglalók, videók és statisztikák segítségével értékelem a szezon őszi felét. Viszont már nagyon várom a karácsonyt. A Szentestét Dunaszerdahelyen töltjük, mivel itt járnak iskolába a gyerekeim. Majd ezt követően Csehországba utazunk meglátogatni a családot és a barátokat. Nagymihályba is készülök. Úgy gondolom, hogy gyorsan elillan ez az időszak, de már nagyon várom. Másrészt én egy olyan ember vagyok, aki nem tud a labdarúgás nélkül élni, így már a felkészülésen és ez edzésterveken is jár az agyam. Végezetül szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki a klubnál dolgozik – nagyon jó munkát végeznek. Szintén szeretném megköszönni a szurkolóknak a támogatást és hogy csodálatos hangulatot teremtenek minden egyes mérkőzésen. Bízom benne, hogy továbbra is hűségesek lesznek hozzánk, és a tavaszi szezonban is a segítségünkre lesznek a jó eredmények elérésében. Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok és a minden jót a következő esztendőre.”

 

Patrik Macej TOP 5 védése az ősszel Martin Raška szerint:

Kapcsolódó cikkek
Újabb DAC-kedd a Villa Rosában, ezúttal cseh ízekkel!
Hír - 2019.05.02.
Újabb DAC-kedd a Villa Rosában, ezúttal cseh ízekkel!
Boldog szülinapot, Martin!
Hír - 2019.01.31.
Boldog szülinapot, Martin!
Boldog szülinapot, Martin!
Hír - 2018.01.31.
Boldog szülinapot, Martin!
Eric Davis már várja a hazatérést, előtte hat pontot szeretne begyűjteni
Hír - 2019.05.16.
Eric Davis már várja a hazatérést, előtte hat pontot szeretne begyűjteni
Martin Jedlička lett az áprilisi hónap játékosa
Hír - 2019.05.16.
Martin Jedlička lett az áprilisi hónap játékosa