Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírekHuszonöt év után ismét Európában?
Huszonöt év után ismét Európában?
2018 március 08.Szerző: Krisztián NagyForrás: fcdac.sk
A-CSAPAT
Huszonöt év után ismét Európában?

A Fortuna Liga rájátszásában esély nyílik a DAC előtt, hogy 25 év után ismét kiharcolja az európai kupaszereplés jogát.

A 2017/18-as szezontól a Fortuna Liga új lebonyolítási formát kapott. A bajnokság e modellje visszahozta az élvonalba az alapszakaszt és a rájátszást, amelyek az önálló szlovák liga első három évadjában – 1993/94 és 1995/96 között – már jelen voltak.

 

Az idény folyamán mindegyik csapat legalább 32 bajnoki mérkőzést abszolvál. Múlt hétvégén a 22. fordulóval befejeződött az alapszakasz, amely során mindenki mindenkivel megmérkőzött odahaza és idegenben is. A bajnokság két hatos csoportra oszlott – a felső hatos a bajnoki címért és az európai kupaszereplés kivívásáért harcol, míg az alsó a kiesés elkerülésért.

 

Mindemellett a tabella hetedik helyén álló csapatnak is esélye nyílhat az Európa-ligába való bejutásra. Ez akkor valósulhat meg, ha a végső bajnoki táblázat első három helyezettje közül kerül ki a szlovák kupa győztese. Ebben az esetben az Európa-liga selejtezőibe szóló utolsó hely sorsa selejtezőn dől el, amelynek elődöntőiben a 4. a 7., míg az 5. a 6. helyezettel mérkőzik, majd a két párharc győztese a döntőben találkozik (a selejtezők egy-egy mérkőzésből állnak, és a táblázaton magasabban álló együttes a pályaválasztó). Ez a lebonyolítási modell egyúttal azt is jelenti, hogy a végső táblázat első hét csapatának is lehetősége nyílik az európai kupaszereplés kivívására.

 

Ami az alsóházat illeti, a végső táblázat 12. helyén álló együttes automatikusan kiesik. Amennyiben a második liga 2. helyezettje minden élvonalbeli licenckritériumnak megfelel, a Fortuna Liga 11. helyezettjével mérkőzik egy kétmeccses selejtezőn (otthon, idegenben) az élvonalban maradásért.

 

Az alapszakaszban megszerzett pontokat és a gólarányukat a rájátszásba is magukkal viszik a csapatok. Mindkét csoportban további 10 forduló kerül megrendezésre, ismét mindenki mindenkivel kétszer találkozik (egyszer otthon, egyszer idegenben).

 

Tehát még kereken 30 pontért folyik a küzdelem, és a rájátszás alaposan megkeverheti a kártyákat a bajnoki címért és az európai kupaporondra való kilépésért folyó harcban. A DAC a TOP 6 elleni összecsapások előtt a harmadik helyen áll, amely a szezonzárást követően egyeneságú bejutást jelentene az Európa-liga júliusi 1. selejtezőkörébe. Jelenleg 39 ponttal állunk, ami azt jelenti, hogy a listavezető Nagyszombattal szemben pillanatnyilag 11 pont a hátrányunk, míg a negyedik helyezett Zsolna előtt két pont előnnyel rendelkezünk.

 

Az európai kupaporondon eddig összesen tíz mérkőzést játszott a DAC: négyet a Kupagyőztesek Európa-kupájában, hatot pedig az UEFA-kupában. Mindkét versenysorozat a mai Európa-liga elődjének számít. A DAC legutóbb 25 éve szerepelt európai kupasorozatban. 1993 szeptemberében az UEFA-kupában a későbbi döntős Salzburggal találkoztunk, amely két, egyaránt 2:0-s győzelemmel búcsúztatta csapatunkat.

 

Itt van tehát az esély, hogy negyedévszázad elteltével újabb fejezetet nyissunk a klub nemzetközi statisztikáiban, ám ehhez a gárdának szüksége lesz a tizenkettedik játékosa segítségére is. Várjuk Önöket a lelátókon, és közösen indulunk neki a TOP 6 küzdelmeinek!   

Kapcsolódó cikkek
Végleges a DAC programja a 7. bajnoki fordulóig
Hír - 2018.08.03.
Végleges a DAC programja a 7. bajnoki fordulóig
Zólyombrézón kezdjük az új bajnoki idényt
Hír - 2018.06.01.
Zólyombrézón kezdjük az új bajnoki idényt
Két változás az áprilisi menetrendben
Hír - 2018.03.28.
Két változás az áprilisi menetrendben
Szombaton fogadjuk a Rózsahegyet, vasárnap lesz a Slovan-DAC
Hír - 2018.03.05.
Szombaton fogadjuk a Rózsahegyet, vasárnap lesz a Slovan-DAC
Rózsahegy itthon, Slovan idegenben - így kezdjük a rájátszást
Hír - 2018.03.03.
Rózsahegy itthon, Slovan idegenben - így kezdjük a rájátszást