Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírekMaksym Tretyakov: Az Európa-liga is segített a döntésemben
Maksym Tretyakov: Az Európa-liga is segített a döntésemben
2018 június 25.Szerző: Krisztián NagyForrás: fcdac.sk
A-CSAPAT
Maksym Tretyakov: Az Európa-liga is segített a döntésemben

A fürge ukrán szélső egy újabb lépést tett a gyerekkori álma beteljesülése felé.

Maksym Tretyakov Troitsk-Safonoban töltötte gyerekkorát, ám nyolcéves korában a család kétszáz kilométerrel odébb, Dnyepropetrovszkba költözött. Míg szülőfalujában csak a barátaival futballozott iskola után, addig az új lakóhelyén beiratkozott a nagynevű Dnyipro Akadémiájára. „Tízéves voltam, és híres focista akartam lenni.” A tehetsége megvolt, a Dnyipro U21-es csapatában három esztendőt töltött el, bár kezdetben a csapattagok közül messze ő volt a legfiatalabb.

 

A kék-fehérek felnőtcsapata 2015 tavaszán egészen az UEFA-kupa döntőjéig jutott, ahol 2:3-as vereséget szenvedett a Sevillától. Röviddel ezután azonban egy nagy pénzügyi krízis sújtott le a klubra, amely tavaly története során először a másodosztályba került. Maksym Tretyakov ekkor azonban már a Csernomorec Odessza játékosa volt, ahova 2016 nyarán igazolt. Az Odesszába való távozása előtti szezont a Metaliszt Harkov együttesénél töltötte kölcsönben, ahol nyolc alkalommal lépett pályára az ukrán élvonalban. Odesszában fokozatosan stabil helyet harcolt ki magának a kezdőcsapatban. A Fekete-tenger partján húsz mérkőzésen szerepelt az első idényében, a legutóbbiban már 30 találkozót abszolvált, amelyeken négy gólt és egy gólpasszt jegyzett.

 

Tretyakov bekerült az 16 éven alatti ukrán válogatottba is, majd fokozatosan az összes korosztályos nemzeti csapatba is, egészen a jelenlegi U21-ig. A 17 és 19 éven alatti korosztályos gárdákkal sikerült kijutnia az Európa-bajnokságra. „Az U17-esek tornájának Szlovákia és Ausztria adott otthont. Akkor jártam először Szlovákiában. A csoportunkban szerepelt a nagyon erős Németország és Horvátország is, így nem sikerült bejutnunk az elődöntőbe. Érem nélkül utaztunk haza, de a legjobb nyolcban való szereplés is hatalmas sikernek számított. A mi korosztályunkban sok az ügyes futballista, akik közül néhányan Angliában, a többiek pedig a donyecki Sakhtarban vagy a Dinamo Kijevben játszanak. Az U19-es Eb-re is sikerült kijutnunk, ám sérülés miatt végül nem utazhattam a tornára.”

 

Ez a nyár nagy változást hozott az életébe. Néhány napja ugyanis hároméves szerződést kötött a DAC-cal, és életében először kipróbálja a légióséletet is. „Úgy érzem, hogy ez egy következő lépés a gyerekkori álmom megvalósulása felé. Az itteni projekt és a klub ambíciói keltették fel az érdeklődésemet, kiváló színvonalú feltételeket találtam Dunaszerdahelyen. Az egész átigazolásom gyorsan lezajlott. Megnéztem a DAC otthonát és egész hátterét, aláírtam a szerződést és részt vettem az orvosi teszteken is. A csapat szereplése az Európa-ligában is fontos tényező volt a döntésemben. Több mérkőzésről is láttam videófelvételt, és nagyon tetszik a szurkolók által megteremtett hangulat. Már nagyon várom, hogy élőben is megtapasztaljam.”

 

Tretyakov a felkészülés első napjától a csapattal van, jelenleg pedig az ausztriai összpontosításon készül új társaival az előttünk álló idényre. „A srácok nagyon jó fogadtak. Sokat segített Marin Ljubičić, akivel már régebb óta ismerjük egymás nevét, hiszen ő Ukrajnában is futballozott. Az edzésfolyamatban is a segítségemre van; ha nem értek valamit, akkor lefordítja. Az egyetlen gond az a tény, hogy a csapat tipikus szélső nélkül játszik, de ehhez alkalmazkodnom kell. Szeretnék mihamarabb beilleszkedni, hogy hasznos tagja lehessek a gárdának a tétmérkőzéseken.”

 

Pár nap elég volt számára, hogy bizonyítsa a gyorsaságáról szóló hírek helyességét. „A családban nem volt egy sportoló sem, de valószínűleg ez egy velem született tehetség. Szeretem, ha elég tér van előttem, így gyors ellentámadásokat vezethetek. Miben kell fejlődnöm? Még csak huszonkét éves vagyok, tehát mindenben,” tette hozzá mosolyogva az ukrán labdarúgó, akinek a jobb az erősebb lába. „A sportigazgatóval való találkozónkon megismerhettem a klub ambícióit. Szeretnék segíteni a csapatnak a szlovák bajnoki cím elhódításában és az Európában való tisztes helytállásban. Viszont a jelenlegi elsőszámú célom az, hogy stabil helyet harcoljak ki magamnak a kezdő tizenegyben.” Az élbajnokságok közül főleg a spanyolt és az angolt követi figyelemmel. „Orosz bajnoki találkozókat is nézek, hiszen több barátom is ott futballozik, viszont álmaim klubja a londoni Arsenal.”

 

A DAC eddig két második ligás együttessel mérkőzött meg a nyári felkészülés alatt. A cseh Znojmo elleni összecsapáson Tretyakov a második félidőt játszotta végig, míg az osztrák BW Linz elleni szombati megmérettetésen a 69. percben került pályára. „Az első mérkőzésen érezhető volt, hogy az ellenfél labdarúgói frissebbek és összeszokottabbak voltak, viszont láttam jó dolgokat a játékunkban. A Linz ellen kevés időt kaptam, így nem tudtam sok mindent mutatni. Annak viszont örülök, hogy egy ’gyönyörű’ góllal sikerült győznünk (nevet). Meggyőződésem, hogy meccsről meccsre jobbak leszünk, hiszen még nincs meg a megfelelő erőnlétünk,” állapította meg a 22 esztendős Tretyakov, és a beszélgetés végén hozzátette: „Köszönöm a klub bizalmát. A szerződés aláírásakor nagyon boldog voltam, és bízom benne, hogy a szurkolók is boldogok lesznek, amikor a pályán leszek.”

Kapcsolódó cikkek
Tretiakov: kényszerpihenő izomszakadás miatt
Hír - 2019.04.11.
Tretiakov: kényszerpihenő izomszakadás miatt
Boldog szülinapot, Maksym!
Hír - 2019.03.06.
Boldog szülinapot, Maksym!
Tretyakovék karácsonyi szokásai
Hír - 2018.12.23.
Tretyakovék karácsonyi szokásai
Hogyan szerepeltek a DAC válogatottjai?
Hír - 2018.10.17.
Hogyan szerepeltek a DAC válogatottjai?
Kinek szurkolhatunk a válogatott szünet alatt?
Hír - 2018.10.09.
Kinek szurkolhatunk a válogatott szünet alatt?