Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírek2014-2019, az első év: a bennmaradás ünnepe és a jövőbeli célok megalapozása
2014-2019, az első év: a bennmaradás ünnepe és a jövőbeli célok megalapozása
2019 március 04.Szerző: Krisztián NagyForrás: fcdac.sk
2014-2019, az első év: a bennmaradás ünnepe és a jövőbeli célok megalapozása

Az új tulajdonos már az első évben jelentős változásokat eszközölt a DAC életében.

Elmúlt a fekete éj, új hajnal virradt a dunaszerdahelyi labdarúgásra. 2014. március 4-én hivatalosan is véget ért a Mohseni-Antal éra, és Világi Oszkár lett az FK DAC 1904 többségi tulajdonosa. Az együttes akkoriban az anyagi csőd szélén állt és a bajnokságban is a bennmaradásért harcolt, az utánpótlás csapatok pedig a túlélés határán küszködtek a 2. ligában. Az új tulajdonos már az első évben jelentős változásokat eszközölt a klub életében – tekintsük most át együtt az első év legfontosabb történéseit.  

 

Csapatunk a 2013/14-es szezonban nehéz időszakon ment keresztül – a bajnokságban való bennmaradásért folyó harc egészen az utolsó előtti fordulóig nyitott volt. Az őszt az utolsó helyen zárta a csapat, ráadásul a bundabotrány miatti büntetést követően csak 4 ponttal vágott neki a tavaszi küzdelmeknek.

 

Nagy erőt adott a lelátókra visszatérő szurkolótábor. Míg ősszel 1479 volt a hazai nézőátlag, tavasszal 4854. Épp a szurkolók kezdeményezésére kezdődött el 2014. május 11-én egy olyan hagyomány, amely mára védjegye lett minden hazai DAC-meccsnek, és bakancslistássá tette azokat elsősorban az anyaországi szurkolók körében. Az esőáztatta DAC-Nyitra kisesési rangadó előtt hangzott fel először stadionunkban a Nélküled, akkor Valaskó Ferenc és hétezer DAC-drukker torkából.

 

 

A mindent eldöntő mérkőzésen 2014. május 20-án az akkori 3. helyezett Nagyszombatot fogadtuk. Az összecsapást végül Szabó Ottó gyönyörű szabadrúgásgóljával nyertük meg, s a stadionban 7009 ember – mely a Corgoň Liga 2013/14-es szezonjának országos nézőcsúcsa – tört ki örömmámorban.

 

 

Ez a fantasztikus győzelem jelentette a bajnokságban való bennmaradást. A szezont végül az utolsó előtti, 11. helyen zártuk 8 győzelemmel, 8 döntetlennel és 17 vereséggel. Libabőrös felvételek az ünneplésről:

 

 

Az új, 2014/15-ös szezonkezdő sajtótájékoztatón Világi Oszkár és Radványi Miklós – a csapat akkori vezetőedzője – is a szisztematikus munkát és a hosszú távú csapatépítést tartotta a klub elsődleges céljának. A bajnokságban szerettek volna a felsőházban, vagyis az első hat hely valamelyikén végezni. Nemcsak a csapat erősítése került előtérbe, de a stadionépítés is – 2014 októberében megszületett a város és a klub közti megállapodás, melynek értelmében 2018-ig felépül az új stadion. A klub egyébként ettől a szezontól kezdve FK DAC 1904 helyett az FC DAC 1904 nevet viseli, elindult az új hivatalos honlapunk és megújult a logó is.

 

 

Már az őszi idény is emlékezetes hazai mérkőzéseket hozott – előbb a bajnokság 8. fordulójában a listavezető Zsolna elleni fordulatos, 2:2-es döntetlen, majd a 12. fordulóban az akkori éllovas Trencsén elleni 3:2-es győzelem – 0:2-es félidő után – robbantotta fel stadionunkat. Utóbbi győzelemmel csapatunk megszakította az ellenfél 17 mérkőzésig tartó veretlenségi sorozatát.

 

 

Még 2014 őszét írtuk, amikor megjelentek az új stadion tervrajzai is. A kezdetben két alternatíva létezett a helyszínt és a kivitelezést is tekintve. Az egykori cukorgyár és a korábbi stadion területe közül utóbbira esett a választás, a pálya 90 fokos elfordításával. Az aréna kinézetét tekintve pedig végül a zárt, egységes külső borítású variáns nyert.

 

  

 

A vezetés nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberekkel próbálta erősíteni a stábot. 2014 októberében Aljoša Asanović – korábbi világbajnoki bronzérmes és többszörös horvát válogatott játékos – lett az új technikai igazgató. 2015 januárjában Radványi Miklóst a horvát gyökerekkel rendelkező német szakember, Tomislav Maric váltotta a vezetőedzői pozícióban.

 

2015. február 25-én, az idénykezdő sajtótájékoztatón Világi Oszkár bemutatta az új edzőközpont terveit. „Az építkezés első harmada során, július végéig, öt pálya készül el. (…) Az Akadémia infrastruktúrája a nagy európai klubok szintjén lesz, és megépítése után olyan létesítmény áll majd rendelkezésünkre, ami példaként szolgálhat a többi szlovákiai klub számára” – nyilatkozta az akkori sajtótájékoztatón.

 

Kapcsolódó cikkek
A DAC sajtótájékoztatója a Fortuna Liga 2019/20-as idénye előtt
Hír - 2019.07.15.
A DAC sajtótájékoztatója a Fortuna Liga 2019/20-as idénye előtt
Kövesse élőben az új idény előtti sajtótájékoztatót!
Hír - 2019.07.14.
Kövesse élőben az új idény előtti sajtótájékoztatót!
A Somorja lett a DAC farmcsapata
Hír - 2019.06.19.
A Somorja lett a DAC farmcsapata
Jan Van Daele: Az edzői stáb marad! Együtt szeretnénk fejlődni.
Hír - 2019.05.23.
Jan Van Daele: Az edzői stáb marad! Együtt szeretnénk fejlődni.
2014-2019, az ötödik év: Az Európa Liga-szereplés és a megvalósult álmok éve
Hír - 2019.03.08.
2014-2019, az ötödik év: Az Európa Liga-szereplés és a megvalósult álmok éve