Az új jelszót elküldtük a megadott e-mail címre!
Hibás ellenőrző kód!
Új felhasználó
Ha Ön még nem rendelkezik felhasználónévvel és jelszóval, kattintson a regisztráció gombra. A regisztráció ingyenes.
Amennyiben elfelejtette a bejelentkezéshez szükséges jelszavát, kérjük adja meg az e-mail címet, amivel regisztrált a vidi.hu oldalra. A rendszer elküldi Önnek e-mailben az új jelszót.
A megadott e-mail címre elküldtük az új jelszó generálásához szükséges linket!
www.fcdac.sk
sken
FC DAC 1904
FC DAC 1904
KukkoniaMOLSt.NicolausTatra BillingOTP BankaMOL Football Academy
hírekJan Van Daele: Az edzői stáb marad! Együtt szeretnénk fejlődni.
Jan Van Daele: Az edzői stáb marad! Együtt szeretnénk fejlődni.
2019 május 23.Szerző: Krisztián NagyForrás: fcdac.sk
Interjú
Jan Van Daele: Az edzői stáb marad! Együtt szeretnénk fejlődni.

Sportigazgatónk arról is beszél, milyen tanulságokat hozott az elmúlt idény és milyen mozgás várható a keretben.

A klub legsikeresebb szezonját írjuk. Milyen élményekkel zárjuk az idényt és mit tanultunk ebből az időszakból?

„Kicsit korábbra mennék vissza – 2018 júniusáig, amikor az a hír érkezett, hogy Georges Leekens távozik a magyar válogatott éléről. Az oroszországi vb-n kaptam ezt az információt, és visszajöttem, hogy megoldást keressek erre a kisebb krízisre. Marco Rossi remek munkát végzett, egy taktikailag szervezett csapatot hagyott hátra. Nagyon fiatal csapat volt, és a fiúk nagyon sokat tanultak tőle. Az elképzelésünk az volt, hogy olyan valakire van szükségünk, aki passzol a filozófiánkhoz, vagyis olyan valaki, aki energikus és képes ösztönözni ezt a generációt – az 1995 és 2000 közt születetteket. Tehát olyan valakire van szükség, aki képes velük együttdolgozni, inspirálni tudja őket, s adaptálni tudja őket a futballfilozófiánkhoz, mely a magas letámadásokra, magas védekezésre, a kockázatos focira épül. Ez kicsit más, mint amit megszoktunk, de fejlődni szeretnénk, mert ez az a stílus, ami igazán a klubhoz, a régióhoz és a szurkolókhoz illő. És hogy miért Peter Hyballa? Ezek mindig 50-50 százalékos helyzetek – ilyenkor felsorakoztatjuk az előnyöket és megpróbáljuk helyes irányba terelni a dolgokat. Úgy érzem, ez történt. Voltak kritikus helyzetek – Zólyombrézón, Nyitrán, otthon a Minszk ellen. Utóbbinál elmondhatjuk, hogy nem volt szerencsénk, hiszen 1:1-re álltunk 10 emberrel és vezethettünk volna 2:1-re, ekkor Bayo ziccerben nem tudott gólt szerezni. Ez egyébként többször is előfordult vele, hiszen minden mérkőzésen 5 nagy helyzetet kialakítottunk, s mindig kihagytuk azokat. Ez számunkra, az edzői stáb és a játékosok számára is frusztráló volt. A Dinamo Minszk hatalmas lecke volt mindenkinek. Ha szeretnénk sikeresebbek lenni Európában, fel kell nőnünk a feladathoz – stabilitásra van szükségünk, fejlődésre. Az edző érkezését követően rövid idő alatt nagyon sok dolog történt, de remekül menedzselte ezt az átmenetet a számára új, idegen országba. Ugyanez vonatkozik az edzői stáb többi tagjára is, akik különböző országokból érkeztek. Fantasztikusan zajlott minden, és végül sikerült megtalálnunk az egységet a sokféleségben. Ez a helyes út.”

 

Mit lehet a jövőben elérni ezzel a csapattal?

„Nagyon sok nemzetiségű játékosunk van, különböző országokból, így az angol nyelvet használjuk, mellyel fokozatosan megteremtjük a nemzetközi és professzionális közeget számukra. S hogy mit tanultunk ebből a szezonból? Ha valami történik, sokkal inkább készen tudunk állni arra. Ilyen például Bayo átigazolása. Amiben még fejlődnünk kell, az a játékosmegfigyelés, ami egy nagyon fontos fejlődési pont jelenleg a klub számára. Fel kell készülnünk arra, hogy ha a legjobb játékosaink elhagyják a klubot, azonnal képesek legyünk pótolni ezt a minőséget olyan játékosokkal, akik képesek a Fortuna Liga legjobb játékosaivá válni. Hiszen tudjuk, hogy a DAC sosem elégszik meg a 4. vagy az 5. hellyel, mi mindig magasabbra helyezzük a céljainkat. Szintén javulni kell még abban, hogy hogyan szervezzük mindezt még magasabb színvonalon. Amikor Bayo elment, nagyon nehéz keresési időszak volt, főleg tudatosítva, hogy az európai futball piramisának legalsó fokán vagyunk, s nem könnyű ilyen minőségű játékost találni. Igen, van pénz a számlánkon, de ez nem azt jelenti, hogy meg tudsz győzni egy játékost, hogy ide jöjjön. Ha az átlagpontszámra tekintünk, szinte ugyanazt értük el Bayoval, mint nélküle. Ezért hatalmas köszönet illeti a szakmai stábot, hiszen ők menedzselték a munkát, s így értük el a biztos második helyet. Természetesen volt, hogy különbözött a véleményünk, de úgy gondolom, ez hozzátartozik a munkánkhoz, s ezzel húzzuk egymást előre, a javulás felé. Mindent egybevetve pozitív szezonunk volt, s mindez a történelmi második hely elérésében is megmutatkozott.”

 

Természetes, hogy a sikeres szereplésünk növeli a klub iránti érdeklődést. Milyen változásokra lehet számítani a nyári időszakban? Kezdjük az edzői stábbal!

„Ezt a kérdést már lezártuk, mindenki megelégedésére. Nagyjából egy hónappal ezelőtt volt egy beszélgetésünk, ahol értékeltük az eddigieket. Az edző stílusa ugyanaz, mint korábban és ez egy jó ok, miért is értjük meg kölcsönösen egymást, és miért szeretnénk folytatni a közös munkát. Érezzük azt is, hogy ez még mindig az az energia, mely a folytatáshoz szükségeltetik. Ez volt az első ok, amiért a folytatás mellett döntöttünk, s amiért örültünk a döntésünknek. Úgy éreztük, ez az, ami tovább vihet minket a fejlődés útján. A célunk ismét az, hogy jobbak legyünk, mint ebben a szezonban. Történelmi évet zárunk, úgy gondolom, az utóbbi 3-4 évben – Világi Oszkárnak köszönhetően – mindig jobbak tudtunk lenni. Nem azt mondom, hogy játsszuk le a pályáról a Slovant, hiszen tudjuk, hogy igazán jó csapatról van szó. Viszont mindent meg kell tennünk azért, hogy a legjobbunkat nyújtsuk, s lehet, hogy ez a pár százalék elegendő lehet ahhoz, hogy meglegyen az esélyünk, hogy legyőzzük őket egyszer, kétszer vagy akár háromszor is a szezonban. A labdarúgásban sosem lehet tudni. Ami az edzői stáb ajánlatait illeti – mindenki marad a klubnál: Peter Hyballa mint vezetőedző, Maik Drzensla mint videóelemző és pályaedző, Admir Kozlics mint pályaedző, Laura Stosno-Krohn mint erőnléti edző, és Martin Raška mint kapusedző.” 

 

És mi a helyzet a játékosokkal?

„A DAC egy ambiciózus klub, melynek ambiciózus szurkolói vannak, akik azért jönnek a stadionba, hogy látványos győzelmeket, gólokat lássanak. Így nekünk és az edzői stábnak is azon kell dolgoznunk, hogy ezt tudjuk szolgáltatni számukra. A nemzetközi transzferpiac egyre jön feljebb és egy olyan klub, mely Szlovákiában a második helyet érte el fiatal játékosaival, azonnal felkelti a játékosfigyelők érdeklődését. Mi tudjuk, hogy ez történik, viszont tudjuk azt is, hogy már elmúlt az az idő, amikor játékost tudunk venni aprópénzért. Példákat vegyük a Celtic Glasgow-val folytatott tárgyalási időszakot. Ha egy játékost nagyon akarnak és érzed, hogy a játékos nem akar maradni, tehetetlennek érzed magad. Ha menni akar, sem az edző, sem a vezetés nem tud mit tenni. Bayo esetében a Celtic Glasgow jött azzal az ajánlattal, hogy le szeretné igazolni őt, s igent mondtunk, mivel mindenki számára ez volt a legjobb döntés. Bayonak ez volt élete lehetősége. Egy biztos – mi nem fogunk játékosokat ingyen vagy áron alul elengedni.

Ami a csapatbeli változásokat illeti – vannak dolgok, melyeket tudunk irányítani, vannak játékosok, akiket meg tudunk győzni, hogy velünk folytassák. S az edzői munkának egy része, hogy a játékosokat meg tudjuk tartani, hogy a következő szezonban is a DAC-ban, ne máshol játszanak. Megpróbáljuk összetartani a csapatot, de szeretnénk bizonyos pozíciókat megerősíteni, szeretnénk picit frissíteni a keretet. Néhány játékosnak lejár a szerződése, mint Tomasz Kucznak, Denis Baumgartnernek. Vannak olyan játékosaink, akik nem jutottak elegendő játéklehetőséghez, s számukra is megoldást kell találnunk. Megpróbáljuk erősíteni a versenyképességet ebben a csapatban – a védelemben és a középpályán is. Viszont elsősorban az offenzív arculatot szeretnénk megerősíteni, mivel sokkal hatékonyabbnak kell majd lennünk.”

Kapcsolódó cikkek
2014-2019, az ötödik év: Az Európa Liga-szereplés és a megvalósult álmok éve
Hír - 2019.03.08.
2014-2019, az ötödik év: Az Európa Liga-szereplés és a megvalósult álmok éve
2014-2019, a negyedik év: Emlékezetes győzelmek és rekordsorozatok
Hír - 2019.03.07.
2014-2019, a negyedik év: Emlékezetes győzelmek és rekordsorozatok
2014-2019, a harmadik év: Fenn és lenn, bajnokverés, varázslatos stadionavatás – avagy a fejlődés második lépcsőfoka
Hír - 2019.03.06.
2014-2019, a harmadik év: Fenn és lenn, bajnokverés, varázslatos stadionavatás – avagy a fejlődés második lépcsőfoka
2014-2019, a második év: történelmi sikerek, emlékezetes győzelmek – avagy a fejlődés első lépcsőfoka
Hír - 2019.03.05.
2014-2019, a második év: történelmi sikerek, emlékezetes győzelmek – avagy a fejlődés első lépcsőfoka
2014-2019, az első év: a bennmaradás ünnepe és a jövőbeli célok megalapozása
Hír - 2019.03.04.
2014-2019, az első év: a bennmaradás ünnepe és a jövőbeli célok megalapozása