Aktuality

Náš sobotňajší súper: FK Austria Viedeň

Náš sobotňajší súper: FK Austria Viedeň

A-TÍM
|
Aktuality
| št 27.6.2024, Milan Vrábel, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő, fk-austria.at

Letnú prípravu na sezónu 2024/25 odštartujeme už v sobotu o 17.00 h proti Austrii Viedeň. Hrá sa na jej tréningovom ihrisku pri štadióne, vstup je voľný. Zápas si zároveň budete môcť pozrieť na YouTube kanáli súpera.

Základné údaje o súperovi:

Názov: FK Austria Viedeň
Rok založenia: 1911
Klubové farby: fialová a biela
Prezývka: Die Veilchen (Fialky)
Slogan: Fialová je viac ako jedna farba
Štadión: Generali-Arena (17 565 divákov)
Mesto: Viedeň (2 000 000 obyvateľov)
Najväčšie úspechy klubu: 24x víťaz rakúskej najvyššej súťaže; 27x víťaz Rakúskeho pohára; 6x víťaz Rakúskeho Superpohára; 1x finalista Pohára Víťazov Pohárov (1977/78).

„Žlto-modrí“ odštartovali prípravu v pondelok 17. júna, proti rakúskemu prvoligistovi odohráme náš prvý zo štyroch plánovaných priateľských stretnutí.

Austria Viedeň vznikla už v roku 1911 a pre zaujímavosť bola pred druhou svetovou vojnou klubom strednej triedy aj inteligencie a bola vnímaná ako súčasť viedenskej kaviarenskej kultúry. To je už viac-menej minulosťou. Vymazať sa ale nedá, že z pohľadu získaných trofejí sa rozprávame o historicky najúspešnejšom rakúskom tíme, ktorý má vo vitríne 24 majstrovských a 27 pohárových trofejí. Naposledy sa však z titulu radoval v sezóne 2012/13. Dodajme, že najviac ligových prvenstiev v Rakúsku má Rapid (32). Práve tieto dva viedenské tímy nikdy nevypadli z rakúskej najvyššej súťaže.

Napriek neľahkej situácii ročník 2023/24 nebude do kroniky zapísaný len negatívne. „Fialkám“ sa nepodarilo prebojovať medzi najlepšiu šestku, v skupine o zotrvanie klesli na 8. miesto, no nakoniec si vo vydarenej baráži vybojovali miestenku do Konferenčnej ligy UEFA. V našej Niké lige zatiaľ nepredstaviteľné, že?

Zápas s nami bude pre tím z hlavného mesta Rakúska tiež prvým v letnej príprave, no na rozdiel od nás začal s tréningom len 24. júna. Čaká ho dokopy šesť priateľských duelov s atraktívnou generálkou proti FC Porto. Rovnako ako my začne nový ročník súbojom 2. predkola Konferenčnej ligy, kde ho čaká fínsky Ilves. Dlho nemusíme loviť v pamäti ani spomienku na náš posledný vzájomný zápas. V januári tohto roka sme Austrii v príprave podľahli 0:3, keď sme všetky góly inkasovali až po masívnom striedaní.

Hodnota kádra nášho najbližšieho súpera je podľa transfermarktu 17,03 miliónov eur. Počas prestupového obdobia je zatiaľ najvýznamnejším pohybom odchod brankárskej jednotky Christiana Früchtla, ktorý sa upísal Lecce. Bude tak spoluhráčom nám dobre známeho Nikolu Krstovića. Hodnota nášho kádra je 14,93 miliónov eur a to znamená, že po tejto stránke sme sa za pol roka k nášmu súperovi priblížili o slušných 2,69 miliónov eur.