Hír

Németh Krisztián: ,,A fiatalok a jövőnket jelentik, ne tegyük tönkre!

Németh Krisztián: ,,A fiatalok a jövőnket jelentik, ne tegyük tönkre!

AKADÉMIA
|
Hír
| pé 16.10.2020, Foto: Cséfalvay Á. András

Miroslav Antol alábbi cikke a Šport napilap nyomtatott változatában jelent meg 2020. október 15-én.

Dunaszerdahelyen az elmúlt években nemcsak egy csodálatos futballstadion épült, hanem létrejött a nagyszabású MOL Akadémia is, ahol több száz helyi és környékbeli fiatal sportol.

A serdülő korosztály jelenlegi szakmai vezetőjével, a DAC felnőtt csapatának korábbi vezetőedzőjével, Németh Krisztiánnal beszélgettük az aktuális helyzetről. ,,A mérkőzéseket határozatlan időre elhalasztottuk. Egyelőre ennyi ismert, ezt tudjuk pár napja. Most várjuk a Szlovák Labdarúgó-szövetségtől az edzéseket illető eligazításokat“ – nyilatkozta a beszélgetés elején.

A fiatal szlovákiai játékosoknak már a tavaszi hónapok során is több mérkőzésről le kellett mondaniuk. A bajnokság lefolyását érintő újabb tilalom jó pár lépéssel visszaveti őket. „Ez egy nagy pofon a fejlődésükre nézve. Egy generáció már elvesztette a lehetőséget, hogy olyan mérkőzéseket játsszon, amelyek a felkészítésük szempontjából nagyon fontosak. Érthetetlen számunkra, hogy a döntéshozók nem tanultak a hibáikból és újra el akarják követni azokat.”

A következményeket az edzések engedélyezése mérsékelhetné, természetesen a szigorú higiéniai előírásokat betartva. „Bízom benne, hogy folytathatjuk a felkészülési folyamatot. Minimalizálnunk kell a jelenlegi krízis negatív következményeit, melyek a játékosok erőnléti és technikai felkészülésére is hatással vannak. Természetesen a mentális állapot is nagyon fontos. Tavasszal láthattuk, hogy a fiatalok mennyire nehezen bírták ezt az időszakot a szeretett sportáguk, a labdarúgás nélkül. Az akadémián több mint 300 futballistánk van, akikkel akkoriban online foglalkoztunk, de ez semmiképpen sem volt ideálisnak nevezhető. Éppen ezért bizakodunk, hogy ezúttal folytathatjuk a teljesértékű edzésprogramot.”

A Csallóközben tapasztalt feltételek lehetővé teszik, hogy egy edző legfeljebb öt főből álló csoporttal foglalkozhasson, figyelembe véve a hat főben maximalizált gyülekezési megszorítást. „Kollégistáinknak már haza kellett utazniuk, de a környékbeli játékosok esetében nem okozna problémát. 10 nagy pálya áll a rendelkezésünkre és az edzői stábunk elég jelentős létszámú ahhoz, hogy a működést így is lehetővé tegyük.

Természetesen Dunaszerdahelyen sem becsülik alá a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos helyzetet. Ráadásul a MOL Akadémia remek példája annak, hogy a futballpályákon – az elengedhetetlen higiéniai szabályok betartása mellett – nem terjed a koronavírus. „Természetesen figyelemmel kísérjük az egészségügyi helyzetet és tisztában vagyunk azzal, hogy szükségesek a megszorítások. Mi eddig is betartottunk minden szabályt. Örömmel állapítjuk meg, hogy a sok lejátszott mérkőzés ellenére sem volt még egyetlen pozitív esetünk. Előfordult, hogy valamelyik labdarúgónk kapcsolatba került egy fertőzött személlyel és ezért tesztelni kellett, de a tesztelések mindegyik esetben negatív eredményt hoztak – osztotta meg a jóhírt Németh Krisztián. Majd így folytatta: ,,Következetesen kell viselkednünk. Megértjük a kockázatot és elfogadjuk, hogy a vírus elsősorban az idősebb emberekre jelent veszélyt. Másfelől nézve a fiataloktól egészen a szülőkig bezárólag az egész társadalom egészsége számára a sport egy rendkívül fontos alkotóelem. És nem csak a fizikai rátermettséget illetően. Jelenleg sok negatív dolog veszi körül a fiatalokat, ezért is szükségszerű, sőt elengedhetetlen a mozgás. Szeretnénk egy egészséges és szívós generációt felnevelni, amely hasznos része lesz a társadalomnak. A gyermekek mentális fejlődésének – főleg a fiatalabb kategóriákban, ahol imádják a sportot, a futballt és a mozgást – nagyon rosszat tesz, ha csak otthon ülnek majd a számítógép előtt és folyamatosan olyan híreket hallgatnak, hogy pár hónapra minden bezár. Az iskola az alap, annak is ugyanúgy működnie kell tovább, ám a sport ugyanolyan fontos. A fiatalok jelentik a jövőnket, ne tegyük tönkre!”

DECEMBERBEN IS PÓTOLHATNÁK A MECCSEKET

Az utánpótlás-bajnokságok menetrendje nagyjából november közepéig lett kialakítva. Németh Krisztián szerint a jelenlegi kényszerszünet után december elején is pótolhatnák az elhalasztott mérkőzéseket. „Nem zárnám ki azt a lehetőséget, hogy idén még mérkőzéseket játsszunk. Megvannak hozzá a lehetséges és biztonságos feltételeink, többek között a műfüves pályákra gondolok. Az utóbbi években az időjárás is lehetővé teszi, hogy későbbi időpontokban is pályára léphessünk. A többi mérkőzést pedig 2021 januárjában vagy februárjában tudnánk pótolni.”

Forrás: Miroslav Antol, Šport napilap, 2020. október 15., 6. oldal. 

article_bannerarticle_banner