Hír

Sikeresen zajlik akadémistáink beépítése

Sikeresen zajlik akadémistáink beépítése

AKADÉMIA
|
Hír
| szo 3.12.2022, Kurucz,Kiss

A DAC Akadémián pallérozódó fiatal játékosok beépítése a DAC 1904 felnőttcsapatába prioritás a számunkra. Az elmúlt időszak pedig igazolja, hogy az alázatos és kemény munkának meg lehet a gyümölcse: a Slovan elleni felkészülési mérkőzésen öten is pályára léptek fiataljaink közül.

A felnőtt gárda és az akadémia közötti szorosabb együttműködés, közös filozófia, víziók és értékek – ezek fontosságáról beszélgetett Adrian Guľa, a DAC 1904 vezetőedzője és stábja a DAC Akadémia edzőivel és vezetésével még idén szeptemberben. A megbeszélésen arra keresték közösen a választ, hogyan készítsék fel az utánpótlás-játékosokat az A-csapat számára.

Reménykeltő, hogy a folyamat nem ragadt meg csupán elméleti szinten, és a projekt sikere a gyakorlatban is egyre inkább megmutatkozik. A DAC 1904 idei utolsó, Slovan elleni felkészülési mérkőzésén Adrian Guľa több fiatal tehetségnek is játéklehetőséget adott. Az A-csapatban így több akadémista és a somorjai farmcsapatban játszó fiatal is pályára lépett: Dušan Fančovič (2005-ös születésű), Franck Bahi (1999), Csóka Bálint (2003), Szolgai Máté (2003) és Mikuláš Demjanovič (2004).

„Egy olyan 90 perc volt, amely során a bővebb keret tagjait is látni akartuk. Boldog vagyok, hogy olyan akadémisták, mint a 2005-ben született Fančovič pályára került, de a többiek, például Szolgai vagy Csóka is nagyon érdekes összecsapáson vannak túl. Egy remek szezon utáni mérkőzést abszolváltunk. A srácoknak keményen kellett dolgozniuk, néhányan első alkalommal éltek át egy ilyen találkozót. Amiatt is értékesebb ez a dolog, hogy van miből kiindulnunk” – értékelte a fiatalok teljesítményét az A-csapat idei utolsó mérkőzését követően Adrian Guľa. A vezetőedző azt is elárulta, hogy a téli szünetet megelőző héten először edzett a felnőttcsapattal a mindössze 13 éves Bősze Levente, az U15-ös magyar válogatott tehetsége. A jelenlegi idényben 8 meccsen 18 gólt jegyző játékost Kalmár Zsolt és Szánthó Regő is a szárnyai alá vette.

A DAC Akadémia célja pedig nem más, mint hogy ezek a fiatalok és társaik a jövőben is egyre több lehetőséghez jussanak a felnőttek között, és érezzék, hogy kitartó munkával és folyamatos fejlődéssel van esélyük odaérni az első ligába, majd a nemzetközi szintre. „Klubunk vezetősége Adrian Guľa és Borbély Balázs szerződtetésével óriási lépést tett afelé, hogy közelebb hozza egymáshoz az akadémiát és az A-csapatot. A két szakember tapasztalata, tudása, hozzáállása és filozófiája szabad teret biztosít az akadémia tehetségeinek” – fogalmazta meg véleményét Németh Krisztián, a DAC Akadémia ifjúsági sportigazgatója, hozzátéve, örül annak, hogy ez nem csak szavakban mérhető, hanem a pályán is megmutatkozik.

article_bannerarticle_banner