Előzetes

A Zólyombrézó - DAC mérkőzés előtt: A legfontosabb hét

A Zólyombrézó - DAC mérkőzés előtt: A legfontosabb hét

A-CSAPAT
|
Előzetes
| szo 24.2.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

A felső hatosért zajló, közvetlen párharc, a második leggólerősebb támadósor a második legjobb védelem ellen – ezt is kínálja a 21. bajnoki forduló zárómérkőzése. A Zólyombrézó-DAC találkozó vasárnap 17:30 órakor kezdődik.

A második leggólképesebb támadósor a második legjobb védelem ellen

A Nagyszombat otthonában aratott múlt vasárnapi sikerünkkel kisebb lépéselőnybe kerültünk a felsőházért zajló küzdelemben, kétpontos előnyt építettünk ki a Dukla, Trencsén, Zólyombrézó hármas előtt. Egyúttal sikerült egypontosra csökkentenünk hátrányunkat a harmadik helyezett Nagyszombattal szemben. Viszont még korántsem értünk célba, ám holnap döntő lépést tehetünk a felsőházi részvétel eléréséért.

A matematika egyértelmű: a vasgyáriak otthonában aratott esetleges győzelemmel biztos lenne a TOP6, minden más eredmény még az alapszakasz utolsó fordulójáig kérdésessé tenné a felsőházi szereplésünket.

Holnap a Niké Liga második legjobb támadósora (a hazaiak gólaránya 39:32, csak a Slovan lőtt náluk több gólt) és a második legjobb védelme (a DAC gólaránya 30:20, csak a Slovan kapott kevesebb gólt, míg a Nagyszombat hozzánk hasonlóan 20-at) csap össze.

Az említett 20 találatból ötöt is Zsolnán gyűjtöttünk b, a fennmaradó 19 mérkőzésen tehát az ellenfelek 15 alkalommal tudták bevenni a hálónkat. Xisco Muñoz vezetőedző érkezése óta hat bajnokit játszottunk, ezeken ellenfeleink háromszor mattolták a kapusunkat (Slovan 2, Nagyszombat 1), négy összecsapást kapott gól nélkül zártuk.

A zólyombrézói találkozó napja lesz a 99. a vezetőedzőnk számára a DAC kispadján, hétfőn tehát betölti első száz napját a DAC trénerjeként. A Felső-Garammentén egyúttal kezdetét veszi az erőltetett menet, amely során hét nap alatt három meccset is abszolválunk – szerdán jön a Slovnaft Cup negyeddöntője a Rózsahegy ellen, majd szombaton a Zsolna ellen zárjuk az idény alapszakaszát.

„A szezon kulcsfontosságú hete előtt állunk, de jelenleg kizárólag a Zólyombrézóra összpontosítunk. Nem oldjuk a múltat vagy a jövőt, ugyanis mindig a soron következő meccs a legfontosabb. Most, ismerve a tabella állását, ez duplán is igaz. Az előző eredmények után olyan helyzetbe kerültünk, hogy már holnap elérhetjük az első célunkat és kiharcolhatjuk helyünket a felsőházban. Ehhez a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtanunk. Arra készítjük fel a játékosokat, hogy csak a vasárnapra gondoljanak és ne törődjenek azzal, ami később jön. A téli szünet alatt több komoly változás is történt a csapatban, ezért nagyban segítettek az első két fordulóban aratott győzelmek, de nem szabad hátradőlnünk. A célunk a teljesítmény fokozatos növelése és az új játékosok minél alaposabb beépítése a csapatba” – mondta a DAC vezetőedzője, akinek Željko Gavrić a teljesértékű edzésfolyamatba való visszatérése adott okot az örömre.

„Gavro már teljes erőbedobással edz a csapattal, sőt Csinger Márk is abszolvált velünk néhány gyakorlatot. Mindig remek, ha teljes a keret és nincsenek sérültek. Meglátjuk, Igor Kharatin milyen állapotban lesz. Velünk gyakorolt, ám ugyanaz érvényes rá, mint amit már elmondtunk: az új futballistákkal türelmesnek kell lennünk. Sajnos Matej Trusa sárga lapos eltiltás miatt kiesett, aki nagyon fontos játékos számunkra. Bízunk benne, hogy az, aki lehetőséget kap a helyén, megküzd a kezdőcsapatbeli helyéért” – tette hozzá Xisco Muñoz.

Változások a csapatban

A hét közepén lezárult az átigazolási időszak Szlovákiában. Az A-csapat öltözőjéből Zoran Záhradník és Matija Krivokapić távozott kölcsönbe Somorjára, velük ellentétben a 21 éves brazil kapus, Leandro Filipe de Almeida Dornelles az érkezők listáját gyarapítja. A hálóőr a brazil Athletico Paranaense együttesétől igazol Dunaszerdahelyre, ahol 2026 végéig szóló szerződést írt alá.

Az edzői stábban is történtek változások. Miquel Gomila segédedző családi okok miatt, saját kérésre távozott a klubtól. Az ő helyét az egykori spanyol futballista, a 39 esztendős Adrián Colunga foglalta el, aki több mint 150 mérkőzésen lépett pályára az ottani élvonalban. A stáb további erősítése az erőnléti-rehabilitációs szakember, Fran Molano, aki elismert szaktekintély a rehabilitáció és a fizikai felkészültség területén. Az előző években a Betis Sevilla, a Deportivo La Coruña és a török Fatih Karagümrük, illetve az Alanyaspor együtteseinél dolgozott. A professzionális labdarúgásban való szerepvállalása mellett az akadémiai területen is aktív, több spanyol egyetemen is előadott a sportrehabilitációról. A 32 éves videóelemző, Kovács Richárd is új arc – ő az akadémiáról került az A-csapathoz.

Železiarne Zólyombrézó: Tavasszal eddig négypontosak

Az őszt és a legutóbbi fordulót követően csak a rosszabb gólkülönbség miatt szorult a tabella hetedik helyére a Zólyombrézó. A 49 esztendős cseh szakvezető, Roman Skuhravý védencei két ponttal gyűjtöttek kevesebbet a DAC-nál, és az alapszakaszt Rózsahegyen zárják.

A vasgyáriak a tél folyamán ismét megfiatalították a játékoskeretüket. A tavaszt a Nagymihály elleni hazai 2:1-es győzelemmel indították, majd a múlt hétvégén 0:0-s döntetlent játszottak Kassán, ahol ráfizettek a kihagyott helyzetekre. Az volt a legelső gólnélküli döntetlenük az idény során és csak a negyedik olyan meccsük, amelyen nem tudtak betalálni.

A Slovan után (53) a Zólyombrézó szerezte a legtöbb gólt a bajnokságban (39). A csapat legeredményesebb futballistái a hat találattal álló Mark Assinor és Patrik Blahút, utóbbi azonban az ősz után a Slovácko csapatához szerződött. Roland Galčík és Peter Kováčik egyaránt öt gólt lőtt, Kováčik 14 pontjával (immár 9 gólpassznál jár!) a Niké Liga negyedik legtermékenyebb labdarúgója.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni találkozója az élvonalban:
2022.08.07. – Zólyombrézó-DAC 0:0, 2827 néző
2022.10.23. – DAC-Zólyombrézó 2:1, gólszerzők: Krstović 2 – Cobnan, 4377 néző
2023.04.14. – DAC-Zólyombrézó 2:1, gólszerzők: Dimun 2 – Pavúk, 5548 néző
2023.04.30. – Zólyombrézó-DAC 2:0, gólszerzők: Bartoš, Kabongo, 2576 néző
2023.10.08. – DAC-Zólyombrézó 3:2, gólszerzők: Gavrić, Trusa, Gruszkowski – Sanusi, Galčík (11 m), 5184 néző

Történelem

Eddig 18 élvonalbeli mérkőzést játszottunk a Breznóbányai járás alig négyezer lakosú vasgyári községének csapata ellen, amelyek közül kettőn szenvedtünk vereséget – a legelsőn és az eddigi legutolsó idegenbelin.

A 2022/23-as szezonban Zólyombrézón 0:0-s és 0:2-es eredmény született, odahaza mindkét alkalommal sikerült 0:1-ről 2:1-re fordítanunk és otthon tartani a pontokat. Tavaly októberben a MOL Arénában ismét egy góllal diadalmaskodtunk. A 81. percben még 3:0-ra vezettünk, de a vendégek két szerzett góllal izgalmassá tették a végjátékot.

A 11 győzelmünkből 9 is egygólos volt, egy alkalommal nyertünk 2:0-ra, szintén egyszer pedig 5:1-re.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Zólyombrézó ellen:
6 - Szarka
2 - K. Vida, Pačinda, Bayo, Ljubičić, Krstović, Dimun
1 - Michalík, Brašeň, Ľupták, Šafranko, Huk, Kalmár, Gavrić, Trusa, Gruszkowski

(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?
A holnapi találkozót élőben a következő csatornákon követheti figyelemmel:
- Dajto televízió
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 896 mérkőzés: 333-221-342, gólarány 1120:1228
Podbrezová: 7. idény, 206 mérkőzés: 69-45-92, gólarány 245:291

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 18 11-5-2, gólarány 27:17
Az ellenfél otthonában: 8 3-3-2, 7:8

A Niké Liga 21. fordulójának műsora:
Péntek, 2024. február 23., 17:30 ó: Košice-Skalica (2:1)
Szombat, 2024. február 24., 15:00 ó: Žilina-Michalovce, Trnava-Banská Bystrica, Zlaté Moravce-Ružomberok
Vasárnap, 2024. február 25., 15:00 ó: Trenčín-Slovan, 17:30 ó: Podbrezová-DAC

A Zólyombrézó-DAC bajnoki mérkőzés holnap 17:30-kor kezdődik, játékvezetők Kráľovič - Hancko, Pozor.

Mint minden tétmeccsről, holnap Zólyombrézóról is élőben jelentkezünk szöveges közvetítés keretén belül. Kövesse a mérkőzést percről percre honlapunkon!

article_bannerarticle_banner