Mérkőzés

Beszámoló: Zira - DAC 1904 4:0 (2:0)

Beszámoló: Zira - DAC 1904 4:0 (2:0)

A-CSAPAT
|
Mérkőzés
| csü 25.7.2024, DAC 1904

Kemény pofonba futottunk bele a Zira elleni „odavágón” a Konferencia Liga második selejtezőkörében. Jövő héten a MOL Arénában kell megpróbálkoznunk a négygólos hátrány ledolgozásával.

A tizedik európai kupakalandunk az azeri élvonal ezüstérmesének ideiglenes otthonában indult. A Zira egy héttel korábban még az Európa Ligában való szereplésért küzdött, de mivel alulmaradt a moldáv Sheriff Tiraspollal szemben, így az UEFA Konferencia Ligában folytatja a küzdelmeket. Xisco Muñoz 5-3-2-es hadrendben küldte pályára a fiúkat.

Mi kezdtük jobban a mérkőzést, melynek rögtön az elején megszerezhettük volna a vezetést: a 3. percben Redzic szabadrúgása után Dimun került gólhelyzetbe, de elvétette a lövést. Kicsivel utána Ramadan tüzelt egy lövőcsel után, ám a labda fél méterrel a kapu fölé szállt. Ezt követően már nem az elképzelésünk szerint alakult a mérkőzés. A hazai csapat a 14. percben került először közel a gólszerzéshez, de két veszélyes centerüket nem követte kapura lövés. Csinger a 15. percben cserét kért, helyére Kaša szállt be a védelem tengelyébe.

A folytatásban sok pontatlansággal tarkított játékot láthatott az azeri közönség, és a csapatunkat elkísérő 38 szurkoló. Egészen a 29. percig nem forogtak veszélyben a kapuk, akkor azonban megszerezte a vezetést a hazai csapat. Djibrila lövését kiütötte Popović, de Kacharaba és Brunetti nem tudta feltartóztatni az erőszakos Utzigot, aki közelről a hálóba talált – 1:0. Két perc múlva jött az újabb hazai gól. Junior Martins védőként hirtelen a támadósorban találta magát, az üres területen átvett labdát pedig egy szép lövéssel juttatta Popović háta mögé – 2:0. A félidő végét jelző sípszóig a hazai Volkov fejese rejtett veszélyt magában, a másik oldalon pedig Vitális a ráadás perceiben gurított fél méterrel a jobb kapufa mellé.

Kétgólos hátrányt kellett volna ledolgoznunk a második félidőben, de egyáltalán nem úgy alakultak az események a pályán, ahogy azt elképzeltük. Az 51. percben a hazaiak georgiai csatára Volkov egy jobbról beívelt labdát fejelt a kapunkba – 3:0 –, két perccel később, pedig szintén ő talált be úgy, hogy a pálya közepén megszerzett labdát végül 17 méterről küldte a gólvonal mögé – 4:0. Lesújtó eredmény volt ez alig egyórányi játék után, de azért próbálkoztunk. Az 55. percben Trusa hatalmas helyzetét védte Tiago Silva, majd Kacharabának is megvolt az esélye a szépítésre egy szögletet követően.

Labdatartásban fölényben voltunk, de a Zirának a magabiztos vezetés tudatában nem kellet erőltetnie a támadásokat. A csereként pályára lépő játékosaink közül Almási volt a legközelebb a gólhoz: a 67. percben Brunetti beívelését követően fejelt fölé, majd hat perccel a rendes játékidő letelte előtt Yapi beadása után 11 méterről csúsztatott remekül, de Tiago Silva bravúrosan mentett. Ezt megelőzően Popovićnak is volt egy hatalmas blokkja, Utzig lőtte telibe a kapusunkat, aki így megakadályozta, hogy ötödjére is rezdüljön a hálónk. A végeredmény sajnos így is csalódást keltő.

A papírforma szerint kiegyenlített párharc volt várható, aztán az 53. percben már 4:0-át mutatott a Dalga Arena kijelzője. A visszavágóra augusztus 1-jén, 20:30-kor a MOL Arénában kerül sor, de addig már a bajnoki nyitányon is túl leszünk, hiszen vasárnap Kassán lépünk pályára.

Edzői értékelés:

Xisco Muñoz (DAC 1904): „Ez a mérkőzés és ez az eredmény teljes mértékben az én hibám. Nem sikerült meggyőznöm a játékosaimat, milyen fontos számunkra ez a találkozó. Nem marad más, mint bocsánatot kérni a szurkolóinktól és minden klub körüli személytől, mert egy ilyen eredmény után nagyon nehéz lesz talpra állni, és a javunkra fordítani az állást. Volt néhány lehetőségünk, de a hazaiak megnyerték a párharcokat, gyorsabbak voltak, és jobban akarták a győzelmet. Tudatosítanunk kell, hol tartunk most, tanulnunk kell a hibáinkból, és fel kell javulnunk. Nekünk edzőknek az a feladatunk, hogy elmagyarázzuk a játékosoknak, hogy egy ilyen mérkőzésen egy ilyen erős ellenféllel szemben hogyan kell játszaniuk. Az egyetlen út a még keményebb munka.”

Rasad Szadigov (Zira): „Sosem könnyű a párharc első összecsapása után értékelni. Nehéz mérkőzést játszottunk, és ha szeretnék továbbjutni, már most el kell kezdenünk a felkészülést. Egy hét múlva itt a visszavágó, amire fel kell készülnünk. Az ellenfelünk a 60. perc után elkezdett jól játszani, veszélyessé váltak. Készen kell állnunk a hazai játékukra a remek szurkolóik előtt."

PFC ZIRA - DAC 1904 4:0 (2:0)
UEFA Konferencia Liga, 2. selejtezőkör, Dalga Arena, Mardakan, Azerbajdzsán, 2024. 7. 25., 18:30
Játékvezetők: Ivo Torres (LUX) – Rafael Morim (LUX), Dani Dias Balsa (LUX)
Nézőszám: 2150
Gólszerzők: 29. Utzig, 31. Martins Junior, 51., 53. Volkov
Sárga lap: 25. Redzic
DAC 1904: Popović - Andzouana (K), Csinger (15. Kaša), Kacharaba, Brunetti, Mendez (54. Yapi) - Vitális, Dimun (54. Bajo), Ramadan (54. Bernát) - Redzic, Trusa (66. Almási)
Zira: Tiago Silva - Aliyev (K), Mutsinzi, Ruan, Martins Junior (59. Ahmadzada) - Zebli (59. Hacyly), Nuriyev (79. Kuliyev), Ibrahimli - Djibrila (86. Bayramov), Volkov, Utzig (79. Isayev)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 54% : 46%
Lövések: kapura: 6:2, mellé: 7:7
Szöglet: 5:5
Les: 2:0

article_bannerarticle_banner