Hír

Büszkén ver a csallóközi futballszív

Büszkén ver a csallóközi futballszív

A-CSAPAT
|
Hír
| sze 24.4.2024, UEFA (foto), DAC 1904 (text)
article_banner
article_banner
article_banner

A francia Olympique Marseille és a baszk Athletic Bilbao után a DAC 1904 labdarúgóklub nyerte el az aranyérmet „A legjobb profi klub” kategóriában az UEFA Grassroots Awards-on 2023/2024-ben. A jelentős nemzetközi siker a klub, a Kukkonia polgári társulás, a DAC Academy, a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó Szövetség, a Szlovák Labdarúgó Szövetség és a Kukkonia Ligában szereplő csallóközi települések futballklubjai közötti együttműködés eredménye. Az ünnepélyes díjátadó a múlt héten zajlott az UEFA svájci székhelyén, Nyonban.

Az Európai Labdarúgó Szövetség 2010 óta minden évben elismerésben részesíti azokat a klubokat és szervezeteket, amelyek munkásságukkal maradandót alkotnak a labdarúgásban. Az UEFA Grassroots Awards célja, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő egyéniségekre, klubokra és egyesületekre, valamint a polgári társulások azon kezdeményezéseire, amelyek felerősítik a labdarúgás iránti szeretetet, és hatással vannak egy település, város vagy régió közösségének fejlődésére. A 2023/2024-es idényben a DAC 1904 teljesítette a jelölés feltételeit, és a Kukkonia Liga kezdeményezésért első szlovákiai futballklubként nyert aranyérmet a kategóriájában.

Egy közösség sikere

A győzelem a DAC 1904 labdarúgóklub, a Kukkonia polgári társulás, a DAC Academy, a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó Szövetség, a Szlovák Labdarúgó Szövetség és a Kukkonia Ligában résztvevő csallóközi települések futballklubjai együttműködésének köszönhető, egy közösség sikere. A Kukkonia Liga az U9, U11 és U13 korosztályos csapatainak hagyományos bajnokságán kívül nevelési és fejlesztési programot is kínál a fiatal labdarúgók és szüleik számára, hangsúlyt fektet az edzők képzésére és hozzájárul a lokálpatriotizmus megerősítéséhez is a Csallóközben. A program keretében minden évben egy nagyszabású futballfesztivált, Kukkonia Liga Sportnapot is szerveznek a ligában focizó csapatok számára a dunaszerdahelyi MOL Akadémián. (A liga neve a csallóközi régió régi megnevezésén, a Kukkonián alapul – a szerk. megj.)

Örömmel a pályán!

„A Kukkonia Liga egy hosszú távú együttműködés, mely 2021-ben indult azzal a céllal, hogy a mozgás örömét és a sport szeretetét népszerűsítse, nemcsak az érintett gyermekek között, hanem a régió többi fiatalja között is, ezért is lett a jelmondata: „Örömmel a pályán! Mindenki nyertes, ha mindenki játszik!“ Mindannyiunk érdeke, hogy a jövőbe fektessünk, és egy olyan generációt neveljünk fel, amely még jobb hellyé tudja varázsolni a régiónkat. Úgy gondolom, hogy e díj elnyerése csak megerősítette, hogy mennyire fontos sportolásra, egészséges életmódra nevelni a gyerekeinket, s rámutat arra, hogy kitartással sok mindent el lehet érni, ugyanakkor sose felejtsék el a gyökereiket és képviseljék büszkén a régiót, ahol élnek” – jegyezte meg Dóka Tímea, a Kukkonia polgári társulás elnöke.

Az elit labdarúgás minőségi alapjai

„Az UEFA Grassroots Awards elismerése hatalmas megtiszteltetés számunkra és egyben bátorítás a közösségünkbe fektetett munka folytatására. Büszkék vagyunk a magyar gyökereinkre, de a Kukkonia Liga projekt egyúttal példa a régiónkban élő különböző nemzetiségek és etnikumok együttélésére és együttműködésére, akik kölcsönös tisztelettel és bizalommal közelednek egymáshoz" – fogalmazott Németh Krisztián, a DAC Academy igazgatója. „A Kukkonia Ligában olyan fiatal játékosokat látunk, akikben megvan a potenciál ahhoz, hogy sikeres sportkarriert fussanak be. Hiszem, hogy közülük sokan majd a mi csapatainkba kerülnek, és később akár a DAC felnőttcsapatában is játszhatnak” – tette hozzá Ravasz Tibor, a DAC Academy ifjúságfejlesztési igazgatója.

III. Kukkonia Liga Sportnap május 8-án

A tehetséges fiatalokat mérkőzés közben is szemügyre vehetjük. Szeretettel meghívjuk Önöket a Kukkonia Liga Sportnapra, amelyre 2024. május 8-án kerül sor a dunaszerdahelyi MOL Akadémián.

DAC 1904 – KUKKONIA LIGA kezdeményezés

  • A Kukkonia Liga kezdeményezés 2021-ben indult, a bajnokság az U9-es, U11-es és U13-as korosztályban zajlik a csallóközi települések futballklubjai között
  • 2022-ben 550, 2023-ban már 750 csallóközi gyermek futballozott a Kukkonia Ligában
  • 2023. május 8-án rendezték meg a II. Kukkonia Liga Sportnapot, amelyen 50 csapat, 660 játékos és 2500 néző vett részt. A 2022-es I. Kukkonia Liga Sportnaphoz képest a játékosok száma 150 fővel, a nézők száma pedig 500 fővel emelkedett. A sportnapon a régió legügyesebbjei közül 60 gyermek (Kukkonia Liga All Stars) részt vett egy háromnapos nemzetközi tornán – Balaton Trophy, melyet a Kukkonia Liga All Stars U11-es korosztálya meg is nyert
  • Az edzőképzést 2023-ban a régióból 65 edző végezte el, 24-en közülük megszerezték az UEFA Grassroots C-licencét is
  • a MOL Akadémia a DAC 1904 A-csapatának és a klub utánpótláscsapatainak (DAC Academy) edzőközpontja, amely a régió kisebb klubjai számára is képzési lehetőséget biztosít
  • A Kukkonia polgári társulás 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a helyi közösséggel együtt fejlessze a csallóközi régiót, bemutassa mindazt, ami érték és megőrizze a következő nemzedék számára