Előzetes

A DAC 1904 - Nagyszombat mérkőzés előtt: Éremért és Európáért a kerületi rangadón

A DAC 1904 - Nagyszombat mérkőzés előtt: Éremért és Európáért a kerületi rangadón

A-CSAPAT
|
Előzetes
| szo 11.5.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

A szezon utolsó hazai összecsapásán a kerületi riválisunkat fogadjuk, amellyel közvetlen párharcot vívunk az Európa Konferencia Ligába való bejutásért. A DAC-Nagyszombat rangadó vasárnap 17:30 órakor kezdődik.

Most jött el a pillanat

A múlt hétvégi eredmények a kupadöntő kimenetelével kombinálva azt eredményezték, hogy öt év után első alkalommal nem rendezik meg az európai kupaporondra való kijutásért zajló play-off küzdelmeit. A Slovan bajnokként a Bajnokok Ligája 1. előselejtezőjében indul, a Rózsahegy a Slovnaft Cup-ban aratott sikerével az Európa Liga 1. selejtezőkörébe jutott be. A honi élvonalban még két kiadó hely van az Európa Konferencia Ligába, az azokat elcsípő mindkét csapat a 2. selejtezőkörben kezd.

Erre a végső táblázat második és harmadik helyezettje, tehát a Nagyszombat, Zsolna (54-54 pont) és a DAC (52) hármasból kettő kap lehetőséget. Mindhármuknak a saját kezükben van a sorsa – nekünk azért, mert az idény utolsó két fordulójában pont a dobogós helyezésért folyó harc két legfőbb konkurensével találkozunk. Először a Nagyszombattal, majd jövő szombaton Trencsénben a Zsolnával csapunk össze.

Amennyiben a zsolnaiak a hétvégi fordulóban győznek Rózsahegyen, a többi eredménytől függetlenül biztos éremszerzők és az utolsó kiadó európai helyért a DAC és a Spartak küzd meg. Ez is azt támasztja alá, mekkora tétje lesz a holnapi kerületi rangadónak, amely immár a 77. lesz az élvonalban.

„Különleges és rendkívül fontos összecsapás vár ránk, egy kerületi rangadó, amely előtt érezzük a felelősséget, de szeretnénk kiélvezni a meccset és a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Fontosak lesznek a szurkolók, akik a legutóbbi összecsapáson a Slovan ellen parádés hangulatot teremtettek. Bízom benne, hogy valami hasonlót élünk át most is és közösen sikerrel oldjuk meg ezt a nem éppen könnyűnek ígérkező feladatot. Mindegyik hétvége előtt kihangsúlyozom a győztes mentalitás fontosságát. Ebben az esetben ez duplán igaz. Az egész szezon során üldöztük a Nagyszombatot és most jött el a pillanat, amikor megelőzhetjük őket. Fontos lesz az intenzitás, a párharcokban mutatott agresszivitás és az, hogy rögtön a kezdő sípszótól megpróbáljunk betalálni” – állapította meg a DAC kispadján abszolvált 18. tétmérkőzése előtt Xisco Muñoz vezetőedző.

A bajnokságban tavasszal pont a Spartak ellen szenvedtük el az egyetlen vereségünket, idegenben 0:3-ra kaptunk ki a rájátszás nyitófordulójában a piros-feketéktől. Azóta, a legutóbbi hét forduló során a Niké Liga összes résztvevője közül a legtöbb pontot gyűjtöttük. „A legutóbbi egymás elleni találkozó kudarca plusz motivációként szolgál. A Nagyszombat minőségi, tapasztalt és harcias együttes, amely tudja, hogyan akar futballozni. Az ellenfél több játékstílusára is felkészültünk. Nekik a döntetlen is elég, mi olyan helyzetben vagyunk, amikor nyernünk kell. Bízom benne, hogy ismét hozzuk az utóbbi hetekben mutatott jó formánkat és a lelátók támogatásával egy újabb lépést teszünk a nagy álmunk teljesítése felé” – tette hozzá a 43 éves spanyol szakvezető, aki továbbra sem számolhat Barišić játékával, míg Gruszkowski pályára lépése kérdéses.

FC Spartak Nagyszombat: A legeredményesebb játékosuk nélkül

A DAC egykori futballistája, Michal Gašparík által vezetett együttes nem használta ki a mezőnyfölényét a Slovnaft Cup döntőjében és 0:1-es vereséget szenvedett a Rózsahegy ellen. Ezt követően ugyanilyen eredménnyel vágtak vissza a liptóiaknak a bajnokságban, amivel megszakították az MFK-val szembeni tízmeccses negatív sorozatukat.

Az előző két bajnoki kudarc (odahaza a Slovan ellen és Zsolnán) azonban olyan helyzetbe hozta a Spartakot, hogy még keményen meg kell küzdeniük az Európa Konferencia Ligáért. Az idényt a Zólyombrézó elleni hazai összecsapással zárják.

A piros-feketék kapták a legkevesebb gólt (28, a Slovannal együtt) és mindössze három döntetlen áll a nevük mellett, ami szintén a bajnokság legalacsonyabb száma. Érdekesség, hogy a statisztika másik végén a DAC áll, 10 pontosztozkodással (akárcsak a Rózsahegy).

A nagyszombatiak legjobb góllövője Michal Ďuriš, aki a 10 találatából kettőt is éppen ellenünk szerzett. 15 ponttal ő vezeti a csapata produktivitási listáját is. Holnap azonban nem javíthatja tovább a számait, mert a múlt heti kiállítását követő eltiltását tölti. A támadó szélső, Philip Azango 7, a védekező középpályás, Adrian Zeljković 5 gólt lőtt.

A Nagyszombat adja a legtöbb nullás mérkőzéssel záró kapust is: Dominik Takáč ugyanis 28 meccsből 13 alkalommal őrizte meg kapuját a góltól. Csapatunk hálóőre, Aleksandar Popović a vonatkozó lista megosztott második helyén áll (12).

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:
2023.3.19. – DAC-Nagyszombat 3:1, gólszerzők: Gavrić, Káčer, Szánthó – Taiwo, 7390 néző
2023.4.23. – Nagyszombat-DAC 1:1, gólszerzők: Taiwo – Andzouana, 5051 néző
2023.10.1. – DAC-Nagyszombat 0:1, gólszerző: Ďuriš, 7646 néző
2024.2.18. – Nagyszombat-DAC 1:2, gólszerzők: Mikovič – Ramadan, Andzouana, 5247 néző
2024.3.10. – Nagyszombat-DAC 3:0, gólszerzők: Andzouana öngól, Zeljković, Ďuriš, 3873 néző

Történelem

Az eddigi 76 egymás elleni élvonalbeli találkozóból – az 1985/86-os szezon óta csapunk össze – 37-et hazai pályán abszolváltunk. Ezekből 12-t rendeztek a MOL Arénában, 6-3-3-as mérleggel. A három vereség egyikét az őszi mérkőzésen szenvedtük el, amikor is Ďuriš egy szabadrúgás utáni lepattanót követő gólja döntött.

Az alapszakasz végén fontos három pontot szereztünk a Spartak stadionjában, amelyek segítettek a felső hatosba való bejutásért zajló küzdelemben. A rájátszás első összecsapása már az ellenfél sikerét hozta, bár Andzouana röviddel a félidei szünet előtt esett öngóljáig a DAC játszott fölényben. A meccs legvégén, már 3:0-s állásnál, Popović még hárította Poznar büntetőjét.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Nagyszombat ellen:
5 - Ramirez
4 - Pavlík, Pačinda
3 - Divković
2 - Fieber, Šoltés, Liba, Radványi, Diňa, Ürge, Kráľ, Matůš, Gašparík, Taiwo, Balić, Nicolaescu, Andzouana
1 - Šrámek, Majoros, Bartoš, Krištof, Maixner, Simon, Vytykač, Rimanovský, Bari, Chytil, Bogora, Balla, Landerl, Boya, Kweuke, Németh K., Parvin, N‘Kendo, Adiaba, Bajevski, Halimi, Ujlaky, Gergel, Szabó, Štepanovský, Bayo, Fábry, Vida K., Kružliak, Balogh, Krstović, Gavrić, Káčer, Szánthó, Ramadan
öngól - Ekhardt, Kopčan
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornákon követheti figyelemmel:
- Dajto televízió
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 906 mérkőzés: 337-226-343, gólarány 1135:1238
Trnava: 76. idény, 2209 mérkőzés: 906-526-777, gólarány 3112:2910

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 76 25-18-33, 79:109
Stadionunkban: 37 20-8-9, 46:32

A Niké Liga rájátszásának 9. (összesítve a 31.) fordulója:
BAJNOKI CÍMÉRT - FELSŐHÁZ
Szombat, 2024. május 11., 15:30 ó: Podbrezová-Slovan, 17:30 ó: Ružomberok-Žilina
Vasárnap, 2024. május 12., 17:30 ó: DAC-Trnava
KIESÉS ELLEN – ALSÓHÁZ
Szombat, 2024. május 11., 18:00 ó: Skalica-Košice, Michalovce-Zlaté Moravce, Trenčín-Banská Bystrica

A DAC-Nagyszombat bajnoki mérkőzés holnap 17:30-kor kezdődik, játékvezetők Gemzický - Poláček, Jekkel.

article_bannerarticle_banner