Előzetes

A Szakolca - DAC 1904 mérkőzés előtt: Károlyért is játszunk holnap

A Szakolca - DAC 1904 mérkőzés előtt: Károlyért is játszunk holnap

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 20.9.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

Gyors egymásutánban folytatódnak számunkra a találkozók, kilenc nap alatt már a harmadik ligameccs vár együttesünkre. A Szakolca-DAC összecsapás szombaton 18:00 órakor kezdődik.

RIP Károly

A két angol hét közül az elsőt Szakolcán zárjuk, ahol kilenc nap leforgása alatt a harmadik bajnoki mérkőzés vár ránk. Múlt szombaton odahaza balszerencsés, 1:2-es vereséget szenvedtünk a Slovantól, ezt pedig az új trencséni természetes borítású pálya bemutatkozásán aratott győztes reakció követte. Csák Máté vára alatt Matej Trusa (2) és Redzic Damir találatai hozták meg a három pontot, amelyeknek köszönhetően ismét felléptünk a dobogó harmadik fokára.

Az örömünket sajnos csakhamar egy tragikus kimenetelű baleset árnyékolta be, amelynek három hűséges és hosszú ideje DAC-drukker volt az elszenvedője, akik a trencséni mérkőzésről tartottak haza. Szencen egy furgon ütközött beléjük, amely áttért az ellentétes sávba. Az egyik utas, a 63 éves Bús Károly a helyszínen életét vesztette. Klubunk ezúton is szeretné kifejezni őszinte részvétét a családnak. Az elhunyt emléke előtt az elkövetkező két bajnoki találkozón is tisztelgünk – holnap Szakolcán és egy hét múlva odahaza a Nagyszombat ellen.

Két utastársát, egy dunaszerdahelyi házaspárt, súlyos állapotban a főrévi (Ružinov) kórházba szállították. Szerencsére már nincsenek életveszélyben, de hosszú felépülési időszak vár rájuk. Szurkolunk és a lehető legkorábbi visszatérést kívánjuk nekik közénk!

Hárompontos cél

„Az öltözőben is mindenkit mélyen megérintett a balesetről szóló hír. Engedjék meg, hogy az egész kollektíva nevében őszinte részvétemet fejezzem ki az elhunyt szurkoló családjának, gondolatban velük vagyunk. A tegnapi edzés előtt leróttuk tiszteletünket az emléke előtt, holnap pedig érte is játszunk majd” nyilatkozta Matej Trusa csapatkapitány.

Velünk ellentétben, a szakolcaiak múlt szombattól háborítatlanul készülhettek a holnapi összecsapásra. „Egyáltalán nem úgy tekintek erre, mint az ellenfél előnyére velünk szemben. A srácok nevében is mondhatom, hogy jobban szeretünk gyakrabban meccseket játszani. Bízom benne, hogy sikeresek leszünk. Fontos volt, ahogy Trencsénben reagáltunk a Slovan elleni balszerencsés találkozóra, de még fontosabb lesz folytatni ezt a felfogást. Megnéztünk videófelvételeket a Szakolca játékstílusáról, amely igyekszik letámadni. Nem szabad hagynunk, hogy párharcokra kényszerítsenek minket, jobban ki kell használnunk a széleket. Meg akarjuk mutatni a minőségünket és három pontot zsákmányolni” – tette hozzá a DAC házi gólkirálya az előző idényből. A jelenlegiben eddig négy gólnál jár. „A csapat sikere az elsődleges, ezáltal az egyéni célok is könnyebben elérhetők. Paradox módon, ha az ember a céljaira összpontosít, sosem éri el azokat, így mindig az együttes van az első helyen” – állapította meg Matej Trusa, aki a csapattársaival közösen csütörtök este a Csallóközi Vásárban a hagyományos autogramosztás keretén belül is a szurkolók rendelkezésére állt.

MFK Szakolca: Új vezetőedzővel

Szakolcán is e hétvégén zajlik a vásár. Csapatuk tavasszal a kilencedik helyen végzett, 40 ponttal és jelentős, 13 pontos előnnyel a 11., selejtezős pozíciótól. Nem csoda tehát, hogy a klubvezetés továbbra is bizalmat szavazott Pavol Majerník vezetőedzőnek.

Az első öt mérkőzést követően azonban már minden másképp alakult. Ezeken a zöld-fehérek mindössze három pontot szereztek, a tabella utolsó helyéig estek vissza és változás történt a kispadon. Az erdőháti együttes új szakvezetője a 40 esztendős, jihlavai születésű cseh David Oulehla lett. Ő többek között a két Pavel, Vrba és Hapal asszisztenseként is dolgozott az Ostrava gárdájánál.

A bemutatkozása alkalmával a csapata közel állt a pontszerzéshez a Zsolna oroszlánbarlangjában, ahol szűk, 2:3-as vereséget szenvedett. Hazai közönség előtt első alkalommal pont ellenünk debütál, méghozzá azzal a céllal, hogy csapata elkerüljön a 12. helyről.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:
2016.05.13. – Szakolca-DAC 2:1, gólszerzők: Masaryk, Piroska – Pačinda, 843 néző
2022.09.10. – Szakolca-DAC 1:1, gólszerzők: Baumgartner – Kalmár, 2405 néző
2023.02.25. – DAC-Szakolca 2:1, gólszerzők: Černek (öngól), Brunetti – Fábry, 4458 néző
2023.09.23. – Szakolca-DAC 0:1, gólszerző: Čermák, 2102 néző
2024.02.10. – DAC-Szakolca 1:0, gólszerző: Brunetti, 4836 néző

Történelem

A Szakolca a negyedik idényét tölti az élvonalban, az első után (2015/16) azonnal búcsúzott is. A 2022-es ismételt feljutásuk óta először nyolcadik, legutóbb pedig a kilencedik helyen végeztek.

A két gárda közös történelme mindössze 7 találkozót foglal magába, emellett mindegyik összecsapás rendkívül szoros eredményt hozott. Mindhárom hazai meccset egyetlen góllal nyertük meg, míg idegenben nemcsak a mérleg teljesen kiegyenlített, hanem a gólarány is.

Csak negyedik nekifutásra voltunk képesek a saját otthonában legyőzni az MFK-t, méghozzá tavaly szeptemberben, amikor is az első félidő végén Matej Trusa passzát Aleš Čermák váltotta gólra. A tavaszi nyitófordulóban megismétlődött az 1:0-s végeredmény: Vitális szögletét követően Mateus Brunetti fejjel volt eredményes.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Szakolca ellen:
3 - Pačinda
2 - Brunetti
1 - Sarr, Kalmár, Čermák
öngól - Černek
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagja)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 30. idény, 914 mérkőzés: 342-227-345, gólarány 1150:1245
Skalica: 4. idény, 103 mérkőzés: 27-26-50, gólarány 108:151

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 7 4-2-1, gólarány 9:6
Az ellenfél otthonában: 4 1-2-1, 5:5

A Szakolca-DAC bajnoki mérkőzés holnap 18:00-kor kezdődik, játékvezetők Marhefka - Bednár, Kmec.

Mint minden tétmeccsről, holnap Szakolcáról is élőben jelentkezünk szöveges közvetítés keretén belül. Kövesse a mérkőzést percről percre honlapunkon!

article_bannerarticle_banner