Hír

Rólunk írták: Az egykori tehetséges táncos ma tehetséges támadó

Rólunk írták: Az egykori tehetséges táncos ma tehetséges támadó

A-CSAPAT
|
Hír
| pé 2.2.2024, Nagy Krisztián, foto: Örzsik Ödön, Lelkes Ernő

A Šport napilap a Szlovák tehetségek (Slovenské talenty) rovatában ezen a héten a DAC fiatal támadóját, Zoran Záhradníkot mutatja be.

A Dunaszerdahely labdarúgója, ZORAN ZÁHRADNÍK mindössze 18 éves, de már sok mindent átélt a pályafutása során

A felnőttkor betöltése előtt bemutatkozni az élvonalban és gólt lőni olyan dolog, ami a labdarúgás világában viszonylag gyakran megtörténik. Az ügyes támadó, Zoran Záhradník esete azonban anomália e téren, hiszen az első találkozóját és az első gólját csaknem két év választja el. A Niké Ligában még a Nagymihály színeiben tűnt fel első alkalommal, ám a gólszerzők közé már a dunaszerdahelyi játékoskeret tagjaként iratkozott fel. A Csallóközben a szlovák futball ékkövének tartják Záhradníkot, ezért nagyon vigyáznak rá.

A tehetséges befejezőcsatár története sok máséra hasonlít. Amikor a kisfiúnak bemutatták a focilabdát, azonnal beleszeretett. Tette mindezt olyan hőfokkal, hogy a mai napig azt kergeti. „A kezdetektől csak a labdarúgás létezett számomra. Az édesapám vezetett be a sportág rejtelmeibe, aki az első lépéseimet felügyelte. A múltban ő is futballista volt, így mondhatjuk, hogy tőle örököltem a tehetséget. Focistaként végigjárta a kassai korosztályos ifjúsági csapatokat, később alacsonyabb osztályú bajnokságokban szerepelt. Bár az édesanyám nem sportolt, paradox módon azonban ő terelgetett inkább a sport világa felé” – árulta el Zoran Záhradník, aki hatévesen az MFK Zemplín Nagymihálynál lépett be a szervezett labdarúgás világába. A gólszerzéshez azonban fokozatosan kellett megküzdenie. „Igazság szerint kapusként kezdtem. Elmentem az első edzésre és az edző azonnal a kapuba küldött. Viszont csak kevés időt töltöttem ott, mivel a tréner inkább mezőnyjátékosként számolt velem. Viszont akkor ezen egyáltalán nem gondolkodtam. Kissrác voltam és eszembe se jutott, hogy professzionális szinten űzöm majd a labdarúgást” – állapította meg a 18 esztendős fiatal. A labdarúgás az első perctől kezdve a legfontosabb volt, de ez nem azt jelenti, hogy más aktivitásokat ki sem próbált. „Kézilabdáztam, gitároztam, sőt táncoltam is. Származási helyemen, Gálszécsen (Sečovce) működött egy Mars nevű tánccsoport, ahova édesanyám benevezett. Nagyjából egy, talán két évet tölthettem ott – ezt már nem tudom pontosan. Így tehát egykoron tehetséges táncos is voltam. Ötven lány mellett én voltam az egyetlen fiú” – mosolygott Záhradník, hitetlenkedve csóválva a fejét. A fő tánc azonban a pályán zajlott, ahol a kezdő futballista a nagymihályi színeket képviselte. „Az ifjúsági akadémián kiváló volt az élet. Mindig ugyanazok a srácok vettek körül, akikkel remek társaságot alkottunk. De ezzel nem ért véget a dolog. Fantasztikus edzőink voltak, a klubban pedig családias hangulat uralkodott. Pontosan ugyanúgy éreztem magam ott, mint a családom körében. A Nagymihály egy kisebb klub, így mindannyian ismertük egymást.”

EGY NAPPAL KÉSŐBB

Zoran Záhradník számára kifizetődött a kemény munka. Pályafutása első mérföldköve 2021. augusztus 21-én jött el, amikor is a fiatal támadó első alkalommal tűnt fel a Niké Ligában. „Normális dologként éltem meg. Természetesen nagyon örültem, amiért pályára léphettem és hogy Miroslav Nemec vezetőedzőtől ekkora bizalmat kaptam. A becserélésem előtt azonban ideges voltam, az ifjúsági csapatoknál korábban semmi hasonlót nem éreztem. Csak egy pillanatig tartott, a pályára lépés után szinte azonnal el is tűnt” – emlékezett vissza a támadó szellemű labdarúgó, aki nem volt távol attól, hogy ő legyen a legfiatalabb bemutatkozó az élvonal történetében. A rekordot Andrej Rendla tartja (16 év és 1 nap). Záhradník a debütálásakor 16 esztendős és 2 napos volt. „Már nagyjából egy hónapja azt megelőzően tudtam, hogy nem sikerül és azt is, hogy ha lehetőséget kapok, egy nappal csúszok le a rekordról. Azt mondtam magamban, hogy lehetnék a legfiatalabb gólszerző, de végül sajnos ez sem jött össze” – mondta a tinédzser. Viszont más összejött neki. Felkeltette ugyanis a Duanszerdahely vezetőségének a figyelmét, amely tavaly a téli átigazolási időszak legvégén leigazolta őt. „Felhívott a DAC vezetőedzője, Adrian Guľa, aki azt mondta, szívesen látna a csapatában. Ezt követően elbeszélgettem a szüleimmel és végül arra jutottunk, hogy talán belevághatnánk. Ezért is fogadtam el nagyon gyorsan a dunaszerdahelyiek ajánlatát. Nem is lett volna sok idő a gondolkodásra…” – osztotta meg a „Zoro” becenevű futballista. Nemcsak a labdarúgással, a tanulással is pozitív a kapcsolata. „A nagymihályi Pavol Horov Gimnázium diákja vagyok, ahol egyéni tantervem van, így bizonyos időközönként tesztelésekre járok. Jelenleg a negyedik évfolyamba járok, ami azt jelenti, hogy közeledik az érettségi vizsga. Igen, máshogy élem meg, mint a kortársaim, akik minden nap az iskolában vannak. Itt tenném azonban hozzá, hogy az édesanyám tanárnő, így talán el tudják képzelni. Otthon rendszeresen vannak felmérők, az iskolai kötelezettségek lebecsülésére esély sincs.”

A PÉLDAKÉP KRSTOVIĆ

A Csallóközbe való érkezését követően új lehetőségek nyíltak meg Záhradník előtt. Az idősebb ifiken kívül Somorján ott volt a másodosztályú bajnokság, akárcsak a legnagyobb vonzerő – a Niké Liga. Utóbbiban 2023. augusztus 5-én tette meg pályafutása második mérföldkövét, amikor is megszerezte első gólját a Kassa ellen. A találatot a kinézete drasztikus átalakulása követte: a hosszúhajú srácból egycsapásra kopasz lett. „A gondolat, hogy a Niké Ligában megszerzett első találatom után lenyiratkozom, még a nagymihályi időkből származik. Dunaszerdahelyen Nikola Krstović csapott le erre a lehetőségre, aki a gólomat követően azt kiabálta a kispadról, hogy másnap elveszítem a hajamat. Rendkívül örültem, hogy eredményes voltam, de gyorsan tudatosítottam, hogy már nem sokáig örülhetek a hosszú hajkoronámnak. Mit is fűzhetnék ehhez hozzá? A járvány kirobbanása után édesanyám kezdte el nyírni a hajam, de ez nem igazán volt jó, ezért megnövesztettem. Így oldottam meg a nyírás jelentette problémát” – hintette el a csatár, akivel átvettük a kapcsolatát a már egykori csapattárs Krstović-csal. „Továbbra is kapcsolatban állunk, itt-ott váltunk néhány üzenetet. Örülök, hogy még Dunaszerdahelyen érhettem őt és hogy a közelében dolgozhattam. Egyéni edzéseket is abszolváltam vele és igyekeztem a lehető legtöbbet ellesni tőle. Legyen szó akár a kapunak háttal való játékról vagy a befejezésekről. Minden futballista szeretne olyan önbizalmat, mint amilyen neki van” – jelentette ki Zoran Záhradník. Akárcsak Krstović, ő is rendelkezik tapasztalatokkal az olasz labdarúgást illetően, mivel a Spezia Calcio csapatánál járt próbajátékon. „Remek tapasztalat volt, mivel lehetőségem volt a saját szememmel látni, hogyan működik a futball külföldön. Egyúttal arról is megbizonyosodtam, mennyire fontos idegennyelveket beszélni. Akkoriban még nem tudtam annyira jól angolul, mint most. Ott döbbentem rá, hogy ha majd egy napon szeretném külföldön is kipróbálni magam, nyelvtudás nélkül egyszerűen nem fog menni. Ami az ottani futballistákat illeti, olyan srácok, mint mi… Csak a hozzáállásuk más valamiben.”

A CSAPATTÁRS SZEMÉVEL

„Zoroval első alkalommal még Nagymihályban találkoztam, amikor az utánpótlásból jött föl hozzánk, hogy a nagycsapattal eddzen. Már akkor láttam rajta a nagy akaratot és hogy szeretne érvényesülni. Szerintem pont ez jellemzi őt a leginkább. Legjobban a karaktere tetszik benne – nemcsak a pályán, de azon kívül is. Száz százalékot igyekszik adni a labdarúgásnak. Én is hasonló típus vagyok, ezért nagyra tartom az ilyen futballistákat. Egy remek srácról és kiváló befejező képességekkel megáldott csatárról van szó, aki nem fél agresszíven belemenni a párharcokba… Fantasztikus mentalitása van, én pedig mindig szívesen segítek neki, ha hozzám fordul tanácsért” – mondta Zoran Záhradníkról támadótársa, Matej Trusa.

KICSODA ZORAN ZÁHRADNÍK

- 2005. augusztus 19-én született Nagymihályban, ahol hatévesen a helyi MFK Zemplín klubjában indult a pályafutása.
- 2021. augusztus 21-én azzal keltette fel az országos médiák figyelmét, hogy 16 évesen és 2 naposan bemutatkozott a Niké Ligában a Liptószentmiklós elleni (2:1) mérkőzésen. Akkor Miroslav Nemec vezetőedző a találkozó legvégén küldte őt pályára.
- 2023 februárjában érkezett Dunaszerdahelyre, a tavaszi idényben a második ligás somorjai „farmcsapatban” gyűjtötte a tapasztalatokat.
- Első alkalommal 2023. augusztus 5-én volt eredményes a Niké Ligában a Kassa elleni mérkőzésen (5:2). 17 évesen, 11 hónaposan és 17 naposan talált be. Abban a pillanatban Roland Černák (17 éves és 25 napos) után a sárga-kékek történelmének második legfiatalabb góllövője lett.
- A 17, 18 és 19 éven alatti korosztályos válogatottakban képviselte Szlovákiát. A tizenkilenceseknél legutóbb novemberben szerepelt, amikor is a Málta elleni összecsapáson (3:0) 1+1-es mérleget hozott össze.

Forrás: Peter Jačiansky, Šport napilap, 2024. február 2., 7. oldal

article_bannerarticle_banner