Preview

Pred zápasom Zira - DAC 1904: ďalšie jubileum

Pred zápasom Zira - DAC 1904: ďalšie jubileum

A-TÍM
|
Preview
| st 24.7.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

Naše desiate európske dobrodružstvo začíname na ihrisku strieborného tímu azerbajdžanskej najvyššej súťaže. Úvodné stretnutie 2. predkola Konferenčnej ligy UEFA Zira-DAC začína vo štvrtok o 18.30 h.

V jubilejnom roku 120. výročia založenia klubu tu máme okrúhly desiaty štart DAC-u v pohárovej Európe. Siedmu sezónu v rade nechýba náš tím na medzinárodnej scéne. Po vystúpeniach v dnes už neexistujúcich súťažiach Pohár víťazov pohárov (1987/88) a Pohár UEFA (1988/89 a 1993/94) sme v ročníkoch 2018/19 až 2020/21 účinkovali v Európskej lige. Od sezóny 2021/22 sa štvrtýkrát za sebou predstavíme v pohárovej súťaži číslo tri, ktorá od tohto roku nesie názov Konferenčná liga UEFA.

Postavenie Slovenska v klubovom renkingu UEFA, ktorý zohľadňuje výsledky z predchádzajúcich piatich rokov, spôsobilo, že žlto-modrí začínajú až v 2. predkole. Na prípadný postup do hlavnej fázy potrebujeme prejsť cez troch súperov (2. a 3. predkolo, play-off).

Žreb 2. predkola z 19. júna nám z možných súperov pridelil dvojicu Šeriff Tiraspol-PFC Zira. Vedeli sme aj to, že z tejto dvojičky, ktorá na seba narazila v 1. predkole Európskej ligy, bude naším súperom vypadávajúci. Teda tím, ktorý sa presunie do KL.

Dvojzápas medzi moldavským a azerbajdžanským vicemajstrom bol veľmi vyrovnaný a dramatický. Zira najskôr vyhrala vonku 1:0, v odvete viedla, ale napokon v oslabení prehrala 1:2 a na jedenástky vypadla.

Narazíme teda na mužstvo z predmestia Baku, ktoré od roku 2020 vedie legenda azerbajdžanského futbalu, Rašad Sadygov. Bývalý vynikajúci stopér odohral za národný tím 111 zápasov a strelil päť gólov. Vo svojej druhej striebornej sezóne inkasovala Zira v 36 zápasoch len 22 gólov, čo svedčí o výbornej defenzívnej práci tímu. Skutočnosť, že dokázala potrápiť európskymi vetrami ošľahaný Šeriff dvíha varovný prst.

Hoci Orly, ako znie prezývka mužstva, hrávajú svoje zápasy v Zira Olympic Sport Complex (1256 miest), pre súboje v európskych pohároch využívajú Dalga Arenu (6500 miest) v neďalekom Mardakane. Tento štadión leží priamo na pobreží Kaspického mora a bežne na ňom nastupuje aj azerbajdžanská reprezentácia.

Zajtrajší zápas bude pre DAC 32. v európskych súťažiach. Modrí sú náš osemnásty „európsky“ súper zo šestnástej krajiny.

Doterajšia bilancia v európskych súťažiach (Liga majstrov, Európska liga, KL, resp. jej predchodcovia – PVP/Pohár UEFA):
DAC: 31 12-3-16, skóre 45:52
Zira: 8 3-2-3, skóre 7:9

Zira vznikla len pred desiatimi rokmi (2014), z tohto pohľadu je teda jej tretie účinkovanie v európskych súťažiach úspech. Z doterajších štyroch súperov vyradili len toho prvého, Differdange 03 z Luxemburska. Ďalšie informácie o klube z predmestia Baku si môžete prečítať tu.

Čo sa týka nášho tímu, žlto-modrí absolvovali predzápasový tréning v MOL Akadémii dnes ráno. Následne sa vydali na zhruba sedemhodinovú cestu do Baku, kde pokračuje príprava na zajtrajší večer. Už priamo na mieste, v Dalga Arene sa konala oficiálna tlačová konferencia trénera Xisca Muňoza, kde kabínu zastupoval Christián Herc. Jej záznam nájdete tu.


Rozhodcovia z Luxemburska

UEFA na zajtrajší zápas delegovala arbitrov z Luxemburska. Pískať bude 37-ročný Ivo Torres, pre ktorého to bude 3. zápas v európskych pohárových súťažiach. Odznak FIFA nosí od začiatku roka 2023. Na čiarach mu budú asistovať krajania Rafael Morim a Dani Dias Balsa, štvrtým rozhodcom je Jasmin Sabotic. Zaujímavosťou je, že to bude druhý prípad, kedy náš zápas povedú rozhodcovia z Luxemburska. Prvýkrát sa tak stalo v auguste 2020, pri víťazstve DAC-u 2:0 na Islande proti tamojšiemu Hafnarfjörduru. Podobný výsledok by sme brali aj zajtra.

Prvé stretnutie 2. predkola Konferenčnej ligy UEFA PFC Zira - DAC 1904 začína vo štvrtok o 18.30 h SELČ (teda o 20.30 h miestneho času, nakoľko v Azerbajdžane je o dve hodiny viac). Priamy prenos zápasu môžete sledovať na druhom kanáli STVR (Dvojka).