Aktuality

Predstavujeme súpera v KL: PFC Zira

Predstavujeme súpera v KL: PFC Zira

A-TÍM
|
Aktuality
| pi 19.7.2024, fczire.az (foto), Vrábeľ Milan, Nagy Krisztián (text)

Našim osemnástym vyzývateľom v pohárovej Európe bude azerbajdžanský PFC Zira, ktorý nezvládol odvetu 1. predkola EL proti Šerifu Tiraspol. Vlani strieborný tím nadviazal na svoj najlepší výsledok v krátkej desaťročnej histórii. Prvý zápas odohráme vo štvrtok 25. júla na jeho pôde a odveta v MOL Aréne je naplánovaná o týždeň neskôr.

Kam cestujeme?

PFC Zira sídli v 11-tisícovom predmestí hlavného mesta Baku. Jeho hlavnou dominantou je maják Boyuk a známe je aj olivovníkmi. Do Azerbajdžanu, alebo aj „krajiny ohňa“ bohatej na nerastné suroviny, je momentálne možné dostať sa len letecky s pasom, ktorého platnosť nie je kratšia ako 6 mesiacov. Prevláda tu islam, ktorý sa však berie takpovediac vlažnejšie, pochutnať sa dá na kebabe, chlebových plackách, sladkostiach, či čiernom čaje, no najviac sme o tomto štáte v poslednej dobe počuli v súvislosti so smutnou vojnou s Arménskom o „Náhorný Karabach“.

Základné údaje o súperovi:

Názov: PFC Zira
Rok založenia: 2014
Štadión: Zira Olympic Sport Complex Stadium - kapacita 1500 divákov; pre európske zápasy používa Dalga Arenu v Mardakane s kapacitou 6500 divákov
Mesto: Zira (11 000 obyvateľov)
Najväčšie úspechy klubu: 2x 2. miesto v azerbajdžanskej najvyššej súťaži (2015/2016, 2023/24); 1x 3. miesto v azerbajdžanskej najvyššej súťaži (2021/22); 2x finalista Azerbajdžanského pohára (2021/2022, 2023/24); 1x 2. predkolo Európskej ligy (2017/18)
Posledná účasť v Európe: Európska konferenčná liga 2022/23 (1. predkolo: PFC Zira -Maccabi Tel Aviv 0:3 a 0:0)
Klubový koeficient UEFA: 4.025

Tretíkrát v pohárovej Európe

História PFC Zira sa začala písať len v roku 2014. Za dekádu odohral len úvodný ročník mimo najvyššej súťaže a spolu s aktuálnym ročníkom sa tretíkrát prebojoval do pohárovej Európy. Najviac vody zatiaľ namútil hneď pri premiére v sezóne 2017/18, kedy zaknihoval jediný postup a to do 2. predkola Európskej ligy cez luxemburský Differdange. Blízko nečakaného postupu bol aj teraz v 1. predkole Európskej ligy, ale nedokázal nadviazať na tesné víťazstvo vonku 1:0 nad moldavským Šerifom Tiraspoľ. V domácej odvete podľahol 1:2 a po nezvládnutom penaltovom rozstrele sa „prepadol“ do 2. predkola Konferenčnej ligy UEFA.

Bez akejkoľvek trofeje

Čo sa týka domácich súťaží, v Azerbajdžanskom pohári a rovnako aj v lige v poslednej sezóne obnovil svoje najlepšie umiestnenie. Prebojoval sa do finále pohára a vo vyrovnanom ligovom boji napokon tento defenzívne ladený celok obsadil druhé miesto. Na majstrovský Karabach mu ale chýbalo priepastných 25 bodov. Zároveň platí, že mladučký klub doposiaľ nezískal ani jednu trofej. Svoje domáce zápasy hráva na štadióne s kapacitou 1 500 divákov, čo ale neplatí pre pohárovú Európu. Pre nevyhovujúci štadión je jeho domovským stánkom Dalga Aréna s kapacitou 6 500 miest, kde sa predstavíme aj my.

Hráčsky káder

Počas letnej prestávky nenastali v kádri nášho najbližšieho súpera veľké zmeny. Jeho členmi sú naďalej reprezentanti Azerbajdžanu Qismat Aliyev a Ceyhun Nuriyev, rovnako aj reprezentant Nigeru Issa Djibrilla, kým Eldar Kuliyev reprezentuje ukrajinskú juniorku. Približne polovicu kádra tvoria legionári. Tím vedený 42-ročným Rashadom Sadiqovom je podľa transfermarktu cenený na 10,10 miliónov eur, kdežto náš mančaft má pre zmenu hodnotu 14,70 miliónov eur.

article_bannerarticle_banner