Hír

DAC U19: Az új szezont új edzővel kezdeni

DAC U19: Az új szezont új edzővel kezdeni

AKADÉMIA
|
Hír
| csü 15.8.2019, Nagy Krisztián, Rákócza Klaudia

U19-es csapatunk vezetőedzője az új bajnoki szezonban a 37 éves Michal Kuruc lesz.

Tíz év után tért vissza újra a DAC-hoz, s az új szezontól U19-es csapatunkat vezeti majd. Michal Kuruc a 2008/09-es szezonban a második ligás B-csapatunk vezetőedzője volt, s két élvonalbeli mérkőzésen A-csapatunkat is vezette. Tavaly a Fortuna Ligában szereplő Nyitrát edzette, előtte pedig a nyitrai U19-es csapattal szerzett két bajnoki címet. A szombati bajnoki rajt előtt a DAC U19 új vezetőedzőjét kérdeztük.

Michal, üdvözöljük Dunaszerdahelyen. Milyen célzattal fogadta el a felkérést, hogy U19-es csapatunk vezetőedzője legyen?

Köszönöm az üdvözlést. Örültem neki, hiszen ez egy új kihívás számomra. Tíz évvel ezelőtt voltam itt utoljára edző, s azóta sok dolog változott. A környezet ismerős, s a klubnál dolgozó emberek is. Már várom a munkát, hiszen itt átlag feletti feltételek adottak.

Az új csapatával abszolválta a nyári felkészülést. Mire lehet képes U19-es együttesünk az új szezonban?

Amikor nincsenek hiányzóink, együtt a csapat, s velünk vannak azok a játékosok is, akik az A-csapattal eddzenek (Malý Matúš, Nagy Laci), érzékelhető, hogy minőségi együttesről van szó, ezért úgy gondolom, a táblázat felső részében a helyünk. Mindezt alátámasztotta a hazai tornán, a MOL Kukkonia Kupán nyújtott teljesítményünk is. A játékban dominálni tudtunk, sok gólt tudtunk lőni. A támadóerőnk tehát megvan, a védekezésen és a játékszervezésen azonban még dolgoznunk kell. Úgy gondolom, jó csapatunk lesz.

A Nyitra U19-es csapatával kétszer is bajnoki címet ünnepelhetett. Mi mindenre van szükség ahhoz, hogy egy csapat megnyerhesse a bajnokságot?

Nyitrán erős évfolyamok voltak, s megvolt az egészséges konkurenciaharc is, ami a siker egyik alappillére. Több kiegyenlített posztunk, játékosunk volt, akik szorgalmasak és fogékonyak voltak. Sok taktikai dolgot oldottunk, követték az utasításokat, és sikeresek voltunk. Megvolt az összhang is, a játékminőség, és emberileg is egy hullámhosszon voltunk.

A fiatalokkal való munka elsődleges célja felkészíteni a játékosokat az A-csapat számára. Ezen a téren lát lehetőséget játékosaiban?

Igen, látok. Van néhány játékosunk, akik idővel lehetőséghez juthatnak, még ha vannak is dolgok, melyekben fejlődniük kell – kevesebb labdaérintésre játszani, gyorsítani a játékot, alkalmazkodni a fizikai futballhoz. Meglátjuk, hogyan fognak reagálni azok a játékosok, akik tavaly még az U17-es csapatban játszottak, hiszen számukra egy átmeneti időszak következik egy olyan bajnokságba, mely sokkal gyorsabb. Néhány játékosunk legalább a szelesebb keretbe biztosan bekerülhet majd.

Már a nyitókörben (2019.8.17-én, szombaton 11:00-kor a MOL Akadémián – megj.) egy izgalmas összecsapás vár a csapatra. Éppen a Nyitra együttese ellen, melynél legutóbb ön is tevékenykedett. Milyen mérkőzésre számít?

Nehéz mérkőzés lesz. A fiatalok vezetőedzője is voltam, minden játékost személyesen ismerek. Biztosan ők is meg akarják majd mutatni, de én is – nyerni szeretnék és legyőzni a Nyitrát. Kemény mérkőzés lesz, erős évfolyamokról és minőségi játékosokról van szó.


MICHAL KURUC A NYÁRI FELKÉSZÜLÉSRŐL

„Az első két hét az ismerkedésről szólt. A hazai rendezésű MOL Kukkonia Kupával kezdtünk, mely eredményes volt a számunkra. A nehézkes kezdés után – amikor kikaptunk Olomouctól 0:2-re – fokozatosan legyőztük Topolyát, Eszéket és a döntőben a Csíkszeredát is. Ezen a tornán sikerült remekül beosztani erőnket, senki sem sérült meg, játékosaink remek hozzáállást mutattak és teljes erőben voltunk. Megmutatkozott, mi mindenre képes a csapat, amikor teljes. Ezt követően felkészülési mérkőzésen 6:3-as vereséget szenvedtünk a Honvédtól. Voltak hiányzóink, a válogatottban szereplő Bari és Gembický, s nem is voltunk igazán jó formában. A mérkőzés összességében nem volt rossz, de hat gólt kaptunk, ami nagyon sok. Rengeteg hibát követtünk el, viszont abban a fázisban még kerestük az optimális összeállításunkat. Alternatívákat kerestem, próbálgattam, melyik játékost milyen poszton tudok felhasználni. Ezt követte a hollandiai torna, mely eredmények terén szintén nem nekünk kedvezett. A csoportkörben az FC Bruggetól 0:3-ra kaptunk ki, döntetleneztünk a dán Sönderjyske csapatával 1:1-re és megvertük a hazai Odint 3:0-ra. Az amszterdami akadémia ellen 2:2-es döntetlen után a tizenegyeseknél 9:10-re maradtunk alul. A helyosztón ismét az Odinnal találkoztunk, s 5:2-re győzni tudtunk. Csak egyszer kaptunk ki, de mivel nem jutottunk elődöntőbe, mindez nem számít jó eredménynek. Figyelembe véve a minőséget, melyet képviseltünk, az első háromban kellett volna végeznünk. Az igazán fontos azonban az volt, hogy ez a torna egy héttel a bajnoki szezon megkezdése előtt volt, én pedig nem szerettem volna, hogy valamelyik kulcsjátékosunk megsérüljön. Éppen ezért megosztottam a terhelést – mindenki ugyanannyi játékpercet töltött a pályán. A tornán 18 játékos vehetett részt, s mi már az elején is csak 15-en voltunk.”

article_bannerarticle_banner