Hír

Hogyan táplálkozzanak a jövő bajnokai?

Hogyan táplálkozzanak a jövő bajnokai?

AKADÉMIA
|
Hír
| va 9.8.2020, Nagy Csilla

A MOL Football Akadémia játékosai az ország különböző pontjairól érkeznek, fiatalon hozzák meg a sokszor nem könnyű döntést: profi játékosok szeretnének lenni és ezért hajlandók áldozatokat hozni. Akadémiánk egyik fő küldetése, hogy ehhez a célhoz a lehető legjobb körülményeket és feltételeket kínáljunk az utánpótláskorú játékosoknak, hogy tudatosan, fegyelmezetten készüljenek profi pályafutásukra.

A felkészülés egyik meghatározó része, hogy saját testük maximális teljesítőképességét is megismerjék, melyben kulcsfontosságú szerepet játszik a változatos, de egészséges étrend. Augusztus 4-én kora este kollégistáinknak előadást tartottunk az egészséges táplálkozás jelentőségéről.

Mennyire foglalkoztatja a fiatal játékosokat a helyes táplálkozás?

Orbán Réka, az Akadémia egészségügyi koordinátora szerint a fiatal játékosok többek között az online elérhető információknak köszönhetően aktívan érdeklődnek az egészséges táplálkozás iránt, korosztályukhoz képest átlagon felüli fegyelemmel rendelkeznek ezen a téren is. Esetükben a magas edzésszám miatt ritkán beszélhetünk túlsúlyról, mivel fejlődő szervezetekről van szó, némileg eltér a bevihető táplálékmennyiség a felnőttjátékosokhoz képest, de a stáb fokozottan figyel az étrend összeállításánál arra, hogy az egyes összetevők megfelelő mennyiségben jelenjenek meg a fiatal játékosok által fogyasztott ételekben.

Mi volt az előadás legfontosabb célja?

A játékosok megismerkedtek a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, zöldségek és gyümölcsök szerepéről, azok megfelelő beviteléről, időzítéséről és mennyiségéről. „Szeretnénk, hogy minél fiatalabb korban tudatosítsák, hogy az étel a teljesítőképességük üzemanyaga.” – mondta előadása során Ľudovít Nemec, az Akadémia gyógytornásza. A kollégisták étkezési szokásai ugyan némileg könnyebben felügyelhetők, hiszen az Akadémia által előkészített ételeket fogyasszák reggelire, ebédre és vacsorára is, de kortársaikhoz hasonlóan nehezebben mondanak le a rántott ételekről, chipsekről és cukros üdítőkről. Az előadás során kiemeltük a nem megfelelő ételek negatív hatásait, de bemutattuk a különféle egészséges alternatíváikat is.

Mit gondolnak az érintett játékosok a táplálkozás szerepéről?

Richard Piliar, az U19-es csapat játékosa elmondta, hogy ő már pár héttel az előadás előtt, a felkészülési időszakban kikérte az előadó, Ľudovít Nemec tanácsait. A múlt héten kezdődő bajnokság előtt szigorúbb diétába kezdett, jobban figyel a mérkőzések előtti étkezésre, illetve teljes mértékben lemondott a péksüteményekről és folyadékként kizárólag vizet fogyaszt.

Az előadáson ezúttal csak a kollégiumban lakó játékosok vettek részt, ma, augusztus 11-én azonban az Akadémia U16, U17 és U19, valamint további játékosai is megismerkedhetnek a követendő táplálkozási szokásokkal. Mivel a labdarúgás csapatjáték, fontos, hogy minél több játékosunk induljon el a közös úton.

article_bannerarticle_banner