Előzetes

A Zsolna - DAC 1904 mérkőzés előtt: Döntő!

A Zsolna - DAC 1904 mérkőzés előtt: Döntő!

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 17.5.2024, Nagy Krisztián, foto: Fekete Nándor
article_banner
article_banner
article_banner

Kicsengettek, itt a bajnokság vége, az utolsó fordulóban pedig közvetlen párharc vár ránk az európai kupaszereplés kivívásáért. A Zsolna-DAC összecsapás szombaton 17:00 órakor kezdődik, helyszín a trencséni stadion.

Még ha utcán is kellene futballoznunk

Múlt vasárnap a tavasz utolsó hazai mérkőzésén Yapi góljával 1:0-ra legyőztük a Nagyszombatot. A francia jobbhátvéd lett a 199. olyan futballista, aki betalált a DAC színeiben az élvonalban. Az volt a sorozatban nyolcadik veretlenül megvívott összecsapásunk, amely a jelenlegi leghosszabb a Niké Ligában.

A kerületi rangadón megszerzett három pont az ideiglenes második helyre repítettek minket, megelőzve a Zsolnát. Ahhoz, hogy a szezon zárófordulója után is megőrizzük az ezüstérmes pozíciót, azonban több ponttal kell végeznünk, mint a holnapi ellenfelünk.

A bajnokság szabályrendszere szerint ugyanis a feljutás, kiesés vagy az európai kupaporondra való kijutás esetén az egymás elleni mérleg dönt, amely jelenleg ellenfelünknek kedvez (1:5, 1:1, 2:1). Vagyis, ha be akarunk jutni az Európa Konferencia Ligába és nem akarjuk megvárni a Nagyszombat-Zólyombrézó meccs végeredményét, holnap mindhárom pontot be kell gyűjtenünk.

„Néhány hónapja beszélünk a folyamat fontosságáról. Egy nagy klubban, amilyen minden kétséget kizáróan a DAC is, minden egyes nap javulni kell. A kitartó kemény munkának köszönhetően eredményesek voltunk a rájátszásban, aminek következtében olyan helyzetbe kerültünk, hogy valós eséllyel küzdünk meg az európai kupaszereplésért és minden a saját kezünkben van. Tisztában vagyunk vele, hogy sok dologban még javulnunk kell, de jelenleg csak a holnapi döntőre összpontosítunk. Szeretnénk sikeresen zárni az idényt” – mondta a zárófordulót megelőzően Xisco Muñoz vezetőedző.

A zsolnai gyep felújítása miatt a trencséni műfüves pályán kerül megrendezésre a mérkőzés, ahol két jó formában lévő együttes csap össze. „Nagy felelősséget érzünk, hogy visszaadjuk a klubnak azt, amit az ott dolgozóktól nap mint nap kapunk. Ahhoz, hogy elérjük a nagy célunkat, ellenőrzésünk alatt kell tartanunk az érzelmeket, meg kell nyernünk a párharcokat és minden egyes részletre összpontosítani. Mindegy, hogy műfüvön vagy természetes borításon futballozunk. Még ha az utcán is kellene lejátszanunk a meccset, mindent bele kell adnunk és élveznünk az összecsapást. A Zsolna szintén kiváló formának örvend. Az új vezetőedző változtatott a játékstílusukon, direktebb támadófocit mutatnak, a védekezésben pedig inkább a biztonságra helyezik a hangsúlyt, aminek köszönhetően kevesebb gólt kapnak. Nehéz találkozó vár ránk, amelyre nagy kihívásként tekintünk” – nyilatkozta Manacor 43 éves szülötte.

A mérkőzés fontosságát az a tény is alátámasztotta, hogy a szurkolóink néhány óra leforgása alatt elkapkodták a vendégszektorba szóló összes belépőt. „Nagyon hálásak vagyunk nekik ezért. Most jobban össze kell tartanunk, mint bármikor, szükségünk lesz a maximális támogatásukra. A hazai mérkőzéseken óriási energiát adtak, ami nagy segítség volt a nehéz helyzetekben. Holnap is biztosan lesznek ilyenek, így ismét szükségünk lesz a lelátókról érkező plusz erőre. A stadionban mindenkinek el kell hinnie, hogy közösen képesek vagyunk elérni a célunkat” – tette hozzá Xisco Muñoz.

A zárófordulóban Vitális sárga lapos eltiltás miatt nem léphet pályára. Rajta kívül Barišić és Gruszkowski is hiányzik, Oddei, Jürgens és Petráš sem végzett teljes értékű edzésmunkát.

MŠK Zsolna: Ščasný vezetőedzővel veretlenül

Michal Ščasný vezetőedző – aki a rájátszás 4. fordulóját követően Jaroslav Hyneket váltotta – védencei ugyanannyi ponttal állnak, mint a DAC (55), de a gólarányuk 6-tal rosszabb (+16 vs. +10).

Az új szakvezető irányításával még nem szenvedtek vereséget: sorrendben 0:0-s döntetlent játszottak a Rózsaheggyel, 2:1-re győztek Zólyombrézón, 2:0-ra múlták felül a Nagyszombatot, a Slovan otthonában 3:2 arányban diadalmaskodtak, legutóbb pedig emberhátrányban is pontot szereztek a rózsahegyiek otthonában (1:1).

A jelenlegi keret legeredményesebb játékosai, Timotej Jambor és Mario Sauer egyaránt 6 gólt szerzett. Sauer neve mellett 5 gólpassz is áll, így ő a sárga-zöldek legproduktívabb futballistája. Ľubomír Belko 8 meccset hozott le kapott gól nélkül, ami a honi bajnokság 5. legmagasabb száma (Aleksandar Popović 13-mal holtversenyben az első helyen áll).

Az MŠK labdarúgói a bajnoki szezon eddigi menete során 52 találatot szereztek, ami a Slovan mögött (71) a második legtöbb. A felső hatosban azonban övék a második legtöbb kapott gól is (42). A „Sosonok” 31 mérkőzésén 94 gól esett, ami 3,03-as meccsenkénti átlagot jelent.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:
2023.04.02. – DAC-Zsolna 1:0, gólszerző: Ramadan 5768 néző
2023.05.13. – Zsolna-DAC 0:1, gólszerző: Krstović, 1852 néző
2023.10.21. – Zsolna-DAC 5:1, gólszerzők: Ďuriš 2, Jambor (11m), Leitner, Rusnák – Csinger, 2562 néző
2024.03.02. – DAC-Zsolna 1:1, gólszerzők: Ramadan – Sauer, 4988 néző
2024.03.16. – DAC-Zsolna 2:1, gólszerzők: Brunetti, Trusa – Minárik, 4638 néző

Történelem

Pont a Zsolna ellen értük el az első gólunkat és szereztük első győzelmünket az élvonalban – 1985 őszén Majoros György találata döntött. Összesen 68 alkalommal találkoztunk, a legutóbbi 27 meccsen 15-10-2 a mérleg a mi szemszögünkből, az utolsó 21 alkalommal mindannyiszor legalább egyszer betaláltunk. Ilyen sorozatunk a Niké Liga egyik jelenlegi résztvevője ellen sincs. A 88 szerzett találatunk szintén rekord (második a Nagyszombat – 77 találkozón 80 gól).

Az idei szezon első három egymás elleni összecsapása három különböző végeredményt hozott. Októberben a Dubeň alatt 5:1-re győzött az ellenfél, akkor Filip Kaša már a 13. percben piros lapot kapott, Csinger Márk pedig megszerezte eddigi egyetlen találatát a DAC színeiben. Az alapszakasz utolsó fordulójában odahaza 1:1-es döntetlent értünk el, amikor is a vendégek már a 6. perctől előnyben voltak, de Ammar Ramadan az 56. percben beállította a végeredményt. Két héttel később 2:1-es DAC-győzelem került a jegyzőkönyvekbe. A gólnélküli első félidőt követően Mateus Brunetti nyitotta meg a találatok sorát, amire még Ján Minárik képes volt válaszolni, de negyedórával a lefújás előtt Matej Trusa végleg a mi oldalunkra billentette a mérleg nyelvét.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Zsolna ellen:
6 - Krstović
4 - Kalmár, Ramirez
3 - Diňa, Vida K., Ljubičić, Davis, Szánthó
2 - Majoros, Liba, Radványi, Fieber, Regedei, Tomčák, Delarge, Pačinda, Bayo, Herc, Balić, Ramadan
1 - Leško, Medgyes J., Michalec, Bartoš, Pinte, Ürge, Weiss, Kuna, Trutz, Chytil, Kweuke, Brašeň, Ujlaky, Jurčo, Krišto, Szarka, Kwin, Polievka, Michalík, Divković, Ronan, Sharani, Nicolaescu, Taiwo, Lamkel Zé, Kružliak, Verlinden, Moumou, Ciganiks, Nebyla, Veselovský, Csinger, Brunetti, Trusa
öngól - Králik
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 907 mérkőzés: 338-226-343, gólarány 1136:1238
Žilina: 61. idény, 1810 mérkőzés: 767-402-641, gólarány 2834:2493

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 67 27-23-18, 88:95
Az ellenfél otthonában: 32 6-14-12, 35:59

A Niké Liga rájátszásának 10. (összesítve a 32.) fordulója:
BAJNOKI CÍMÉRT - FELSŐHÁZ
Szombat, 2024. május 18., 17:00 ó: Žilina-DAC, Slovan-Ružomberok, Trnava-Podbrezová
KIESÉS ELLEN – ALSÓHÁZ
Szombat, 2024. május 18., 17:00 ó: Košice-Michalovce, Banská Bystrica-Skalica, Zlaté Moravce-Trenčín

A Zsolna-DAC bajnoki mérkőzés holnap 17:00-kor kezdődik, játékvezetők Kružliak - Hancko, Pozor.

Mint minden tétmeccsről, holnap Trencsénből is élőben jelentkezünk szöveges közvetítés keretén belül. Kövesse a mérkőzést percről percre honlapunkon!

article_bannerarticle_banner