Hír

Megkezdődött a nyári felkészülés

Megkezdődött a nyári felkészülés

A-CSAPAT
|
Hír
| pé 9.6.2023, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

Ma délelőtt a felkészülés kezdetére gyűltek össze a sárga-kékek. Adrian Guľa vezetőedző az első napon huszonegy játékost üdvözölt.

Egy nap híján három hétig tartott a sárga-kékek nyári pihenője, amelyre futballistáink az utolsó tavaszi fordulót követően széledtek szét, melyen május 20-án 1:0-ra legyőztük a Besztercebányát. Ma délelőtt azonban ismét benépesült a DAC akadémiája, együttesünk labdarúgói az új bajnoki idényre való felkészülés első napja alkalmával jöttek össze.

A felkészülést sportigazgatónk, Jan Van Daele és Adrian Guľa vezetőedző beszéde nyitotta meg, majd a médiával kapcsolatos kötelességek abszolválását követően jött az edzőtőteremben és a pályán lezajlott nyitótesztelés. Ezt 21 játékos csinálta végig, beleértve egy győri (Csinger Márk és az Ipolyságról származó 19 éves középső védő, Urblík Norbert) és somorjai (Franck Bahi, Csóka Bálint) párost, akárcsak az akadémiánk neveltjét, a 17 esztendős Dušan Fančovičot. Enis Fazlagić szintén jelen volt, akinek június 30-án jár le a vendégjátéka a DAC-ban, és nem folytatja tovább klubunk színeiben.

Kalmár Zsolt, Nikola Krstović és Ammar Ramadan hiányzott, ők a válogatottbeli kötelezettségeik teljesítését követően június 20-22. között térnek vissza Dunaszerdahelyre. Holnaptól Yhoan Andzouana a kongói nemzeti együttessel készül, vasárnap pedig Dominik Veselovský és Damián Kachút csatlakozik a szlovák 21 éven alatti válogatotthoz.

Ahogy az ismert, a múlt szezon után a Ricardo Ferreira, Ahmet Muhamedbegovic, Cesar Blackman, Eric Davis, Enis Fazlagić, Sebastian Nebyla és Dominik Kružliak hatostól elbúcsúzott a klub.

A mai napon Željko Gavrić is jelen volt a MOL Akadémián, ám a belépő tesztelésen nem vett részt. A szerb futballistára további orvosi kivizsgálások várnak, a DAC-nál való maradása továbbra is nyitott.

A későbbiekben a klub kötelékébe tartozó további játékosok, Zoran Záhradník, Vitális Milán és Szolgai Máté is az A-csapattal készül majd. Ők a válogatott összetartások befejeztével csatlakoznak a társaikhoz.

„Mindegyik formáció megerősítésén intenzíven dolgozunk, ám különféle objektív okok miatt, mint a szabadságok vagy az asszociációs időszak, nehéz volt az orvosi ellenőrzésekre elhozni a játékosokat. Bízom azonban benne, hogy néhány nap múlva bejelentjük az első érkezőket. Kapust, középső védőket, középpályásokat és szélsőket keresünk, továbbá a támadósorunk is erősítésre szorul. A kiválasztáskor a múlt idény tapasztalataiból és a mostani célkitűzéseiből indulunk ki, amely során nemcsak a bajnokságban, de a hazai és az európai kupasorozatban is sikeresek akarunk lenni. A Ferencvárossal folytatódnak a tárgyalások Gavrić és Szántó maradását illetően” jegyzete meg Jan Van Daele. A klub sportigazgatója ezt követően hozzáfűzte: „Adott egy tizenkét-tizenhárom játékosból álló gerinc, de további hat-nyolc minőségi labdarúgóra van szükségünk ahhoz, hogy versenyképesek legyünk.”

„A felkészülés magja otthon zajlik majd, hiszen csúcsszintű feltételeink vannak, amilyenekhez foghatót csak nehezen találhatnánk valamelyik edzőtáborban. Ma és holnap az erőnléti edzők és a fizikoterapeuták felügyelete alatt a gyorsaságra, erőnlétre és a kitartásra vonatkozó teszteket abszolválnak a játékosok. Vasárnap pihenőt kapnak, hétfőtől pedig főleg a technikai-taktikai és az erőnléti oldalra helyezzük a hangsúlyt, ami nagyon fontos a felkészülési időszak ezen szakaszában” –jelentette ki Adrian Guľa vezetőedző. A felkészülés kezdetét az a tény is befolyásolta, hogy több labdarúgónk is válogatott összetartáson vesz részt. „Az első napok ezért különlegesek, de ezt el kell fogadnunk. Másrészt jó, hogy a srácok teljes terhelést kapnak. Komoly célok és kihívások állnak előttünk, amelyek reményeim szerint segítenek a fiúknak a válogatott üzemmódból átkapcsolni a klubbal szembeni kötelességeikre. A válogatottbeli szereplés a segítségükre lehet, hiszen mindenkinek a saját országáért is dolgoznia kell, ha megvan ehhez a kellő tudása.”

A mai első közös edzésen részt vettek: Petráš, Veszelinov, Trnovský - Pinto, Kachút, Brunetti, Risvanis, Csinger, Fančovič, Bahi, Urblík, Mendez, Dimun, Riquelme, Káčer, Veselovský, Leginus, Niarchos, Csóka, Andzouana, Fazlagić

Hiányzók: Kalmár, Krstović, Ramadan – válogatottak

A nyári felkészülés programja:
Június 9., péntek, 9:45 ó: a felkészülés kezdete, DAC Akadémia
Június 17., szombat, 11:00 ó: DAC 1904 – FK Pohronie (DAC Akadémia)
Június 24., szombat: DAC 1904 – Zbrojovka Brno (Béke)
Június 28., szerda: DAC 1904 – Rapid Bukarest (DAC Akadémia)
Július 1., szombat: az ellenfél kiléte tárgyalás alatt
Július 4., kedd: DAC1904 – Rapid Wien (MOL Aréna)

article_bannerarticle_banner