Előzetes

A Rózsahegy - DAC 1904 mérkőzés előtt: A múlt idény tapasztalataiból tanulva

A Rózsahegy - DAC 1904 mérkőzés előtt: A múlt idény tapasztalataiból tanulva

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 18.10.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

Az októberi válogatott szünet után a Liptón folytatódik számunkra a bajnokság. A Rózsahegy-DAC összecsapás szombaton 15:30 órakor kezdődik.

A negyedik a hatodik otthonában

Az idény második válogatott szünete alatt együttesünk hét játékosa is elutazott a nemzeti csapatához. Ők a mostani hét során fokozatosan tértek vissza a klubhoz; az utolsó közülük, Yhoan Andzouana csak ma csatlakozott a csapattársaihoz.

Ezért az edzésfolyamatot az elmúlt két hétben a tizenkilenc éven alatti korosztályos együttesünk játékosai töltötték fel, akik közül többen is pályára léptek a Győr elleni előkészületi találkozón. Ezen múlt szombaton 3:1-es győzelmet arattunk; a nem éppen gólvágó hírében álló Alejandro Mendez két találatot is szerzett, a harmadikat Matej Trusa tizenegyesből tette hozzá.

A ma délelőtti gyakorlás már teljes létszámban zajlott, amelyet ebéd és a liptói útra való elindulás követett. Az autóbuszból hiányoztak a sérültek, Milan Dimun, Száraz Benjamin, Redzic Damir és Konrad Gruszkowski, ellenben a küldöttséget a 16 esztendős tehetséges támadó, Andrej Zápražný egészítette ki.

„A Rózsahegy elleni összes eddigi összecsapás nehéz és kiegyenlített volt. A hazaiak jellemzője a töretlen küzdőszellem, egyértelmű játékstílusuk van. Tisztában vagyunk vele, mi vár ránk, a tavalyi szezonból elég tapasztalattal rendelkezünk velük szemben és a mostani idényben is figyeltük a fellépéseiket. Agresszívnek kell lennünk a párharcokban, oda kell figyelnünk a pontrúgásokra és az ellenfél hosszú labdáira. A rózsahegyiek elveszítették az utolsó két ligamérkőzésüket, minden bizonnyal szeretnék megtörni a rossz sorozatot, ezért rögtön az első perctől résen kell lennünk. Holnap fontos csata zajlik majd a felsőházért folyó küzdelemben, azt akarom a csapattól, hogy megmutassa a győztes ambícióit. A holnapi után két hazai bajnoki találkozó vár ránk, szeretnénk pozitív sorozatot építeni” – mondta röviddel az Alsó-Liptóra való elutazás előtt Xisco Muñoz vezetőedző.

Holnap kezdetét veszi az erőltetett menet, amely során 15 nap alatt öt mérkőzést is abszolválunk: egyet a kupában (Vágsellye-DAC), négyet pedig a pontvadászatban (Rózsahegy idegenben, Kassa és Zólyombrézó odahaza, Komárom idegenben).

MFK Rózsahegy: Kiegyenlített mérleg

A Rózsahegy meseszerű tavaszt produkált, amely során a győztes sorozatukkal megcáfolta az előrejelzéseket és bejutott a felsőházba. Májusban a klubtörténelem során második alkalommal a Slovnaft Cup-ot is elhódította. Az új idényt is sikeresen kezdte, eljutva egészen az UEFA Konferencia Liga play-offjáig.

A 42 éves cseh szakvezető, Ondřej Smetana védencei a 10. fordulót követően a tabella 6. helyén állnak. A DAC-hoz hasonlóan, ellenfelünknek is csak 9 mérkőzés áll a neve mellett, a mérlegük kiegyenlített, 3-3-3, akárcsak a gólarányuk (12:12). A három vereséget a legutóbbi négy fordulóban gyűjtötték be.

Ami a hazai fellépéseiket illeti, a saját stadionjukban legyőzték a Trencsént és a Zólyombrézót (egyaránt 1:0-ra), pontokat a Besztercebánya (1:1) és a Nagymihály (2:2) elleni döntetlenek alkalmával veszítettek. A legutóbbi otthoni meccsük nem sült el jól, 1:2-es vereséget szenvedtek a Szakolcától.

A válogatott szünet előtt Kassán vendégszerepelt a Rózsahegy, ahol nemcsak három pontot veszítette el, hanem a kiállított védőjét, Malý Matúšt is. Ő holnap eltiltás miatt nem léphet pályára. A feszült végjátékban Smetana edző is piros lapot kapott.

Az előző hét közepén ellenfelünk a Slovnaft Cup 3. fordulójában teljesítette a kötelességét, amikor is 3:2-re diadalmaskodtak a harmadik ligás Padkóc (Podkonice) otthonában. A győztes találatot Jan Hladík szerezte a 85. percben. A cseh támadó a bajnokságban is eredményesen futballozik, Martin Chriennel együtt ők a csapatuk legjobb góllövői – mindketten három alkalommal találtak a kapuba.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése a Niké Ligában:
2023.3.4. – Rózsahegy-DAC 0:1 (0:0), gólszerző: Krstović, 1647 néző
2023.8.12. – Rózsahegy-DAC 1:1 (1:0), gólszerzők: Domonkos – Trusa, 1678 néző
2023.11.11. – DAC- Rózsahegy 1:1 (0:0), gólszerzők: Barišić – Boďa, 4459 néző
2024.3.29. – Rózsahegy-DAC 1:1 (1:0), gólszerzők: Tučný – Koné (11m), 1613 néző
2024.4.20. – DAC- Rózsahegy 0:0, 4651 néző

Történelem

A 27 ezer lakosú Rózsahegyen 1906 óta zajlik szervezetten a labdarúgás. Első alkalommal 1997-ben jutottak fel az élvonalba, azóta folyamatosan a legjobbak között szerepelnek. A csúcspont a 2005/06-os idényben jött el, amikor is a klub megalakulásának a százéves évfordulóján dupláztak. Idén tavasszal újabb értékes trófeával bővült a gyűjteményük, ahogy azt már említettük, megnyerték a szlovák kupát.

A két csapat egymás elleni meccseinek a történelme szintén 1997 őszétől íródik és már 51 felvonást tartalmaz. Idegenben 28 próbálkozásból 5-ször voltunk képesek győzni, 10 alkalommal pedig egy ponttal távoztunk. Ha csak a legutóbbi 12 fellépést vesszük figyelembe a Rózsahegy otthonában, ezeken mindössze két vereséget szenvedtünk, öt pontosztozkodás és öt siker mellett.

A legutóbbi szezonban mind a négy egymás elleni bajnoki összecsapásunkon döntetlen született (idegenben kétszer 1:1, nálunk 1:1 és 0:0). Ezeken kívül a Slovnaft Cup negyeddöntőjében is találkoztunk velük: február végén a MOL Arénában a mezőnyfölényünk ellenére csak a vendégek futballistája, Chrien volt képes a kapuba találni.

A legutóbbi szezon öt megmérettetése során összesen 98 alkalommal céloztuk meg a rózsahegyi kaput, ezek közül 28 el is találta azt. Az ellenfél mindössze 35 lövéssel próbálkozott, 15 ment a kapunk felületére. Azonban a találatok tekintetében 3:4-re nyert az MFK… Bízzunk benne, hogy az új idényben a hatékonyság a mi oldalunkon áll majd.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Rózsahegy ellen:
4 - Kweuke, Pačinda
3 - Vida K., Ramirez
2 - Čaušić, Černák, Bayo, Kalmár, Krstović
1 - Zsákovics, Suchánek, N´lend, Koejoe, Struhár, Helísek, Harsányi, Delarge, Ujlaky, Sabler, Szarka, Horváth, Šafranko, Davis, Živković, Šatka, Ljubičić, Taiwo, Andzouana, Lamkel Zé, Moumou, Dimun, Nebyla, Trusa, Barišić, Koné
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 30. idény, 917 mérkőzés: 343-228-346, gólarány 1153:1249
Ružomberok: 28. idény, 898 mérkőzés: 347-255-296, gólarány 1169:1085

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 51 12-22-17, gólarány 50:57
Az ellenfél otthonában: 28 5-10-13, 22:36

A Niké Liga 11. fordulójának műsora:
Szombat, 2024. október 19., 15:30 ó: Trenčín-Skalica, Michalovce-Košice, Ružomberok-DAC, 18:00 ó: Trnava-Slovan
Vasárnap, 2024. október 20., 15:30 ó: Žilina-Banská Bystrica, Komárno-Podbrezová

A Rózsahegy-DAC bajnoki mérkőzés holnap 15:30-kor kezdődik, játékvezetők Kružliak - Pozor, Štrbo.

Mint minden tétmeccsről, holnap Rózsahegyről is élőben jelentkezünk szöveges közvetítés keretén belül. Kövesse a mérkőzést percről percre honlapunkon!

article_bannerarticle_banner