Hír

Szombati ellenfelünk: FK Austria Wien

Szombati ellenfelünk: FK Austria Wien

A-CSAPAT
|
Hír
| csü 27.6.2024, Milan Vrábel, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő, fk-austria.at
article_banner
article_banner
article_banner

A 2024/25-ös idény nyári felkészülésének első találkozóját már szombaton, 17:00 órai kezdettel abszolváljuk a bécsi Austria ellen. A mérkőzést ellenfelünk a stadionjuk mellett található edzőpályáján rendezik, a belépés ingyenes. Az összecsapást egyúttal a hazaiak YouTube csatornáján tekinthetik meg.

Alapinformációk az ellenfélről:

Név: FK Austria Wien
Alapítás éve: 1911
Klubszínek: lila és fehér
Becenév: Die Veilchen (Ibolyák)
Mottó: A lila több mint egy szín
Stadion: Generali-Arena (17 565 néző)
Város: Bécs (2 000 000 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: 24x osztrák élvonalbeli bajnok; az Osztrák Kupa 27x győztese; az Osztrák Szuperkupa 6x győztese; A Kupagyőztesek Európa-kupájának 1x döntőse (1977/78).

A sárga-kékek június 17-én, hétfőn kezdték meg a felkészülést, az osztrák élvonalbeli gárda elleni lesz a négy tervezett előkészületi meccsünk közül az első.

A bécsi Austria már 1911-ben megalakult. Érdekességként említsük meg, hogy a második világháború előtt a középosztály és az értelmiség klubjának számított, amelyet a bécsi kávéházi kultúra részének tekintettek. Ez többé-kevésbé már a múlt. Viszont azt nem lehet semmissé tenni, hogy a megszerzett trófeák tekintetében a legsikeresebb osztrák együttesről van szó, amely 24 bajnoki és 27 kupatrófea tulajdonosa. Legutóbb viszont a 2012/13-as idényben ünnepelhettek bajnoki címet. Tegyük hozzá, hogy a bajnoki elsőségek tekintetében a Rapid az országos csúcstartó (32). Pont az említett két csapat az, amely sosem esett még ki az osztrák élvonalból.

A nem túl könnyű helyzet ellenére a 2023/24-es idény nem csak negatív megítéléssel kerül be a klub krónikáiba. Az „Ibolyáknak” nem sikerült bekerülniük a felső hatosba, a bennmaradásért küzdő alsóházban a 8. helyre estek vissza, ám végül a sikeresen abszolvált selejtezőnek köszönhetően kiharcolták az UEFA Konferencia Ligában való indulás jogát. Ez jelenleg elképzelhetetlennek tűnik a Niké Ligában, ugye?

Az osztrák fővárosi csapat számára az ellenünk abszolvált mérkőzés lesz az első a nyári felkészülés során, ám tőlünk eltérően csak június 24-én kezdték meg az edzéseket. Ellenfelünkre összesen hat barátságos találkozó vár, köztük az FC Porto elleni közönségvonzó főpróbával. Hozzánk hasonlóan ők is az UEFA Konferencia Liga 2. selejtezőkörében kezdik meg a szereplésüket az új idényben, ahol a finn Ilves vár rájuk. Nem kell sokáig keresgélnünk az emlékeinkben a két csapat legutóbbi felkészülési mérkőzését illetően: idén januárban 0:3-as vereséget szenvedtünk a Austriától, amikor is mindhárom gólt a tömeges cserék levezénylése után kaptuk.

A legközelebbi ellenfelünk játékoskeretének értéke a transfermarkt szerint 17,03 millió euró. Az átigazolási időszak eddigi legkomolyabb mozgását a kezdőkapusuk, Christian Früchtl távozása jelenti, aki a Lecce gárdájához írt alá. Ott az általunk is jól ismert Nikola Krstović csapattársa lesz. A keretünk 14,93 milliós értéke azt jelenti, hogy ezen a téren fél év alatt 2,69 millió euróval közelítettük meg az ellenfelünket, amely elég szép eredménynek számít.

article_bannerarticle_banner