Hír

Szombati ellenfelünk: Fehérvár FC

Szombati ellenfelünk: Fehérvár FC

A-CSAPAT
|
Hír
| pé 30.6.2023, molfehervarfc.hu (foto), Milan Vrábeľ, Krisztián Nagy (text)
article_banner
article_banner
article_banner

A háromból három veretlenül megvívott barátságos mérkőzés után a leggyakoribb felkészülésbeli ellenfelünkkel találkozunk. Az UEFA-kupa 1985-ös kiírásának döntősével, a magyar élvonalbeli Fehérvár FC együttesével kilenc év alatt az ötödik alkalommal találkozunk. A mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik a felújított MOL Aréna Sóstó stadionban július 1-jén, szombaton 17:30 órai kezdettel.

Alapinformációk az ellenfélről:
Név: Fehérvár FC
Alapítás éve: 1941
Klubszínek: piros és kék
Stadion: MOL Aréna Sóstó (14 201 néző)
Város: Székesfehérvár (100 000 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: 3x magyar bajnok (2010/11, 2014/15, 2017/18); a Magyar Kupa győztese (2005/06); 2x magyar szuperkupa-győztes (2011, 2012); 3x magyar ligakupa-győztes (2007/2008, 2008/2009, 2011/2012); az UEFA-kupa döntőse (1984/85)

A felkészülés eddigi menete során a második ligás Pohronie (1:0), a cseh másodosztályú Brno (1:1) és a román élvonal ötödik helyezett csapatával mérkőztünk. A Bukaresti Rapid ellen szintén döntetlen született: Risvanis a 38. percben szerzett találatát balszerencsénkre a 90. percben Iacob gólja egyenlítette ki.

A Fehérvár FC a hagyományos ellenfeleink közé tartozik a felkészülés során. Legutóbb azonban négy éve találkoztunk, amikor is 1:3-as vereséget szenvedtünk. Akkor Stanislav Bilenkyi szerezte csapatunk egyetlen gólját és a magyar együttes ellen pályára lépő futballisták közül már csak Kalmár Zsolt és Dominik Veselovskýtagja a DAC jelenlegi keretének. Az 1993/94-es szezonban a két gárda az Intertotó-kupában is összecsapott; az eddigi egyetlen egymás elleni tétmeccsen ellenfelünk nyert, idegenben ugyanis 1:7-es vereséget szenvedtünk. A becsületgólunk Pavol Diňa nevéhez fűződik.

A kilenc év alatt, amelyek során rendszerint megmérkőztünk velük, az UEFA-kupa 1984/85-ös kiírásának a döntőse Magyarország legjobb csapatai közé tartozott. Nyolc alkalommal jutottak ki az európai kupaporondra, és a három magyar bajnoki címükből kettőt is ebben az időszakban szereztek. A legutóbbi szezon azonban komoly kudarccal ért véget, ugyanis csak a 10. helyen végzett az együttes, amelyet mindössze 2 pont választott el a kieséstől. Az idény elején Michael Boris vezette a csapatot, őt októberben a Huszti Szabolcs, Toldi Gábor páros váltotta, akik azonban csak márciusig maradtak, amikor a 44 éves lengyel származású svéd Bartosz Grzelak vette át az irányítást. 

Az évadot az utolsó kilenc találkozón elért egyetlen győzelemmel zárták, így nem meglepő módon komoly változások mentek végbe az öltözőben és a klub egyéb struktúráiban is. Nyolc év után távozott Kenyeres Imre sportigazgató, lecserélték a videóelemzőt, továbbá a keret egyetlen szlovákiai tagja, Peter Pokorný vendégjátéka is letelt – többek között. A múltban a százezres lakosszámú Székesfehérvárott egykori sárga-kék játékosaink, Tomáš Tujvel és Pavol Ďurica is megfordultak.

A jelenlegi keret azonban így is több válogatott futballistával rendelkezik: Deybi Flores Honduras, Nikola Serafimov Észak-Macedónia, Stopira Burkina Faso, Tobias Christensen Norvégia, Kenan Kodro pedig Bosznia-Hercegovina nemzeti csapatának a tagja. Az együttes összértéke 11,98 millió euró a transfermarkt szerint, míg a DAC-é 12,65 millió euró.

Pont a mérkőzés napján, 2023. július 1-jén újabb mérföldkőhöz érkezik ellenfelünk klubtörténelme, ugyanis hosszú évek után lezárul szponzorukkal, a MOL-lal való együttműködésük. Ezáltal a klub eddigi neve – MOL Fehérvár FC – is megváltozik, Fehérvár FC-re rövidül.

A holnapi mérkőzést a szokott módon, a hivatalos YouTube-csatornánkon és a Facebook profilunkon is élőben követhetik.