Mérkőzés

Beszámoló: Zsolna - DAC 2:3 (1:0)

Beszámoló: Zsolna - DAC 2:3 (1:0)

A-CSAPAT
|
Mérkőzés
| szo 18.5.2024, Kiss Balázs
article_banner
article_banner
article_banner

Hát megcsináltuk! Vert helyzetből a Zsolna ellen. Mert mi vagyunk a DAC! Csodás érzés ma sárga-kék drukkernek lenni, legalább annyira, mint Matej Trusának lenni, aki egy újabb mesterhármassal rúgta be a csapatot Európába. Zsinórban hetedszer vagyunk ott!

A zsolnai gyepszőnyeg cseréje miatt Trencsénben játszották a Niké Liga 2023/2024-es szezonjának utolsó mérkőzését a hazaiak, ebben az impozáns környezetben, Csák Máté vára alatt veselkedtünk neki az idei idény végső, mégis legkeményebb feladatának: az Európa Konferencia Ligában való szereplés kivívásának. Hat egymást követő meccs után Xisco Muñoz ezúttal több helyen is változtatott a kezdőn, egy valami azonban változatlan maradt: a szurkolói szív. A trencséni stadion vendégszektorába minden jegy elkelt, ezért a sárga-kék szurkolóknak, egy nagyobb lelátórészt biztosítottak a szervezők. A semleges pályán így kezdettől fogva mi érezhettük otthon magunkat.

Mindkét csapat megfontoltan, óvatosan kezdett, hiszen egy apró hiba a nemzetközi kupaszereplésbe kerülhetett volna. Kezdetben a zsolnai csapat birtokolta többet a labdát, az első komoly helyzetet mégis nekünk sikerült kialakítanunk: a 11. percben Káčer hosszú ívelése után Trusa fejelt mellé. Kapura veszélytelen periódus következett ezután, majd a 23. percben Dimun vállalkozott egy távoli lövésre, melyet csak nagyot nyújtózva tudott szögletre piszkálni Belko.

Az első gól a 27. percben esett, de sajnos nem abba a kapuba, amelyikbe mi szerettük volna. Iľkonak sikerült becsapnia Popovićot egy emeléssel – 1:0. Ebben a pillanatban nem nekünk állt a zászló, mivel a Nagyszombat is vezetett odahaza a Zólyombrézó ellen, ami azt jelentette, hogy az élő táblázaton visszacsúsztunk a negyedik helyre. „Gólt kéne rúgni, Dé-Á-Cé, gólt kéne rúgni!” – zendített rá a kapu mögötti szektort teljesen megtöltő 702 vendégdrukker a félidő végén. Újabb találatot mégis a sárgamezes hazaiak szerezhettek volna, de egy villámgyors kontra után nem tudták másodszor is mattolni Popovićot.

A szünetben egyet cserélt Xisco Muñoz – a sérült Káčer helyett Ramadant dobta be a játékba –, de biztos, hogy a fejekben is rendet rakott az öltözőben, mert egy teljesen más mentalitású csapatot láthattunk a folytatásban. Persze, ehhez az is hozzásegített, hogy Herc lapos lövése Trusán megpattanva a hazai kapuban kötött ki – 1:1. Egyszeriben felpezsdült a mérkőzés, mintha kicserélték volna a csapatunkat. Ramadan kiváló cserének bizonyult, már az első gólunkból is kivette a részét, az 51. percben pedig egy lapos lövéssel kínálta meg a hazai kapust. Három perccel később viszont ismét rezdült a háló, de a gólörömre még várni kellett, mert Kružliak játékvezetőnek a VAR-megerősítésére volt szüksége ahhoz, hogy megadja Trusa újabb gólját – 1:2.

A Zsolna ezen a ponton érezte, hogy baj van. Az első játékrészben mutatott magabiztosságuknak nyoma sem volt, míg bennünket vitt előre a lendület. A 64. percben Ramadan végzett el egy sarokrúgást, a kapu elé ívelést követően pedig játékosaink azonnal jelezték, hogy az egyik hazai kézzel ért a labdához. Ismét VAR-ozás következett, és ezúttal is a mi javunkra ítélt, teljesen igazságosan, mert az egyik hazai valóban kézzel ért a labdához a tizenhatosban. A DAC-tábor Trusát követelte, aki eleget tett a kérésnek, és a 67. percben értékesített büntetővel újabb mesterhármast szerzett, ebben a szezonban már másodszor – 1:3.

Bő 20 perc volt még hátra a rendes játékidőből, de akkor már mindenki biztosra vette, hogy ebből a kétgólos hátrányból nem fog felállni a Zsolna. Próbálkozásai ugyan még voltak mindkét csapatnak, de a győzelmünk már egyáltalán nem forgott veszélyben, a 103. percben kapott újabb hazai találat érdemben már semmin sem változtatott, Iľko szépítése ugyanis túl későn érkezett – 2:3. Kružliak játékvezető hosszas várakozás után háromszor a sípjába fújt, a vendégszektorban és a pályán pedig kezdődhetett az önfeledt sárga-kék ünneplés.

Itt a vége, és ennél szebben talán nem is végződhetett volna a számunkra (na jó, tudjuk, hogy lehetne még szebb, de most ne legyünk telhetetlenek). Egy utolsó pillanatig, sőt utolsó félidőig kiélezett szezonon vagyunk túl, melynek végén – akárcsak tavaly – ismét a második helyen zárjuk a bajnokságot. 16 megnyert, 6 elveszített és 10 döntetlennel zárult meccsen összesen 58 pontot szereztünk, de ami még ennél a statisztikánál is sokkal fontosabb: ennek az eredménynek köszönhetően ismét kijutottunk Európába, és nyáron az Európa Konferencia Ligában folytathatjuk! Szép volt, fiúk!

Edzői értékelés:

Xisco Muñoz (DAC 1904): „Hatalmas köszönet illeti a játékosokat, mert az elmúlt hét hónapban – amióta együtt dolgozunk – minden egyes nap és minden egyes edzésen a maximumot nyújtották, és kibírták a mérkőzésről mérkőzésre rájuk nehezedő nyomást. Nagyon jól reagáltak erre a helyzetre, keményen dolgoztak, és hittek abban a folyamatban, amivel felkészítettük őket. Nagyon hálás vagyok ezért. Köszönettel tartozom a klubnak is, amely mindent maximálisan bebiztosított a célunk eléréséhez. Ugyanolyan fontosak számunkra a szurkolóink is, akiknek szintén köszönjük. Fantasztikus volt az a kapcsolat, ami létrejött köztünk az elmúlt hónapban. Otthon is és az idegenbeli mérkőzéseinken is hatalmas támogatást jelentettek a számunkra. Ezt láttuk az utolsó mérkőzéseken is, erre van szüksége a klubunknak. A mai nap fantasztikus a számunkra, ezzel együtt már most arra gondolunk, miként tudnánk még jobban játszani a következő idényben.”

Michal Ščasný (Zsolna): „Az első félidőben jól játszottunk, a másodikban az első 15 percben minden megfordult. Csalódottak vagyunk, mert elbuktuk az utolsó, legfontosabb mérkőzést. Európára készültünk, de most mégis ürességet érzünk eufória helyett. Az értékelés ezért most nem is lehet más, hangulatú, mint szomorú. Nem sikerült elérnünk, amit mindannyian akartuk. Nagyon fiatal a csapat, nagy potenciál van ezekben a játékosokban, ám ez most mégsem jött össze, ami miatt csalódottak vagyunk.”


ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

MŠK ŽILINA - DAC 1904 2:3 (1:0)
Niké Liga, felsőházi rájátszás, 10. forduló, Štadión na Sihoti, Trencsén, 2024. 5. 18., 17:00
Játékvezetők: Kružliak - Hancko, Pozor
Nézőszám: 1425
Gólszerző: 27. 90+13. Iľko, ill. 47., 54., 67. Trusa
Sárga lap: 90. Essomba, 96. Hubočan, ill. 77. Dimun, 96. Trusa, 98. Popović
DAC 1904: Popović - Yapi (71. Mendez), Csinger (63. Kaša), Kacharaba, Brunetti, Andzouana (K) - Herc (87. Kharatin), Dimun, Káčer (46. Ramadan) - Trusa, Goure (87. Redzic)
Zsolna: Belko - Stojchevski (78. Adang), Hubočan (K), Ndjeungoue - Ďatko (78. Hranica), Gidi, Sauer, Javorček (87. Bari) - Bile (78. Essomba), Jambor, Iľko

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 62% : 38%
Lövések: kapura: 3:7, mellé: 7:3
Szabadrúgás: 14:16
Szöglet: 2:3
Les: 1:0

article_bannerarticle_banner