Rozhovor

Juraj Lépes: Na hráčoch vidím lásku k futbalu

Juraj Lépes: Na hráčoch vidím lásku k futbalu

AKADÉMIA
|
Rozhovor
| st 25.9.2019, Rákócza Klaudia

Rozprávali sme sa s trénerom DAC U11, Jurajom Lépesom o prípravnom období a o prvých zápasoch novej sezóny.

Ako ste sa pripravovali v lete?

Príprava na sezónu 2019/20 sa začala 24. júla dvoma týždennými tréningami. V auguste sme prešli na program, ktorého sa držíme počas celého roka – robíme mesačne opakujúci sa program tréningov, so štyrmi tréningami týždenne. Letné obdobie je špecifické pre náš prípad, pretože celý káder ešte nie je k dispozícii a mnohé z nich sa zúčastnili letných rekreačných aktivít. Napriek tomu sme sa snažili všetko zorganizovať tak, aby každý dostal rovnaké šance hrať.

Aké prípravné turnaje ste hrali? Ako by ste zhodnotili výkony hráčov?

Zúčastnili sme sa turnaja v obci Lajoskomárom, kde sme získali tretie miesto. Na vysoko kvalitnom turnaji organizovanom pre deväť tímov sme mali možnosť hrať s takými špičkovými tímami z Maďarska a z Rumunska ako FTC, Szombathely a Csíkszereda. Na konci augusta sme sa potom zúčastnili turnaja v Albertirse. Postúpili sme do finále a nakoniec sme sa stali víťazom turnaja. S ohľadom na to si myslím, že hráči hrali dobre a dosiahli veľmi dobré výsledky.

Ligová sezóna začala aj pre váš tím v septembri. Ako by ste zhodnotili tie kolá, ktoré ste odohrali?

Myslím si, že september je teraz už naozaj o futbale a rozvíjaní schopnosti detí. Sezónu sme začali 9. septembra, takže teraz už všetko prispôsobujeme tréningu. Máme 5 nových hráčov – z letného futbalového tábora a menšieho regiónu okolo nás – a piati prišli na hosťovanie. Pravidelne hráme ligové zápasy a momentálne pracujeme s 19 hráčmi. Potrebujeme čo najviac hráčov, pretože naša liga sa odohrá na dvoch ihriskách, takže na ihrisku musí byť 14 hráčov.

Aké sú vaše hlavné ciele pre rozvoj detí?

Naším hlavným cieľom je, aby deti ukázali individuálny rozvoj, to znamená, dôraz sa kladie na rozvoj a zdokonaľovanie technických zručností. Ku koncu sezóny – v zime a na jar – začíname pracovať ako tím, takže naše taktiky a herné systémy precvičujeme častejšie. V súčasnosti sa však zameriavame iba na rozvoj individuálnych schopností. Pracujeme na tom, aby sme vytvárali príležitosti na rozvoj detí, a aby hrali čo najlepšie.

Ako ste spokojný s kádrom a výkonom hráčov?

Máme nových hráčov, ale väčšinu chlapcov poznám už lepšie, keďže pracujeme spolu už tretí rok. Kategórie U9, U10 a U11 sa spájajú, takže som mal prehľad o káder. Teší ma individuálny prístup hráčov, cítiť na nich lásku k futbalu – väčšina hráčov trénuje už od malička. Sú motivovaní a ak tento postoj pretrváva, verím, že ich vývoj bude pokračovať.

article_bannerarticle_banner