Preview

Pred zápasom DAC 1904 - Žilina: Najsilnejší možný súper

Pred zápasom DAC 1904 - Žilina: Najsilnejší možný súper

A-TÍM
|
Preview
| so 5.10.2024, Nagy Krisztián, foto: Fekete Nándor
article_banner
article_banner

V šlágri 10. ligového kola nastúpia proti sebe tretí a druhý tím tabuľky. Stretnutie DAC-Žilina má výkop v nedeľu o 18.00 h.

Tretí hostí druhého

Pred druhou reprezentačnou prestávkou sezóny, počas prvého októbrového víkendu, sa na našich trávnikoch odohrajú zápasy 10. kola Niké ligy. Jej šlágrom bude súboj aktuálne druhého a tretieho tímu tabuľky. DAC aj Žilina odohrali po 8 duelov, hostia majú pred nami náskok šiestich bodov. Spolu s Trnavou zostávajú Žilinčania posledným nezdolaným tímom v súťaži.

Minulú sobotu sme napriek hernej aj streleckej prevahe nedokázali Trnave pripraviť prvú prehru v ligovom ročníku, tentoraz sa pokúsime preťať šnúru šošonov. „Žilina je v tomto momente pre nás najsilnejší možný súper v lige, vyznačuje sa výbornou rovnováhou medzi útočnou a obrannou fázou. Hostia sú v dobrej forme, musíme byť preto dôslední a pozorní pri každej jednej ich akcii. Verím, že minimálne zopakujeme výkon spred týždňa, ale aj s nadstavbou v podobe gólov. Trnava a Žilina hrajú odlišným štýlom, musíme si dať pozor na každý moment, keď budú mať hostia loptu na nohe,“ upozornil tréner Xisco Muňoz.

Na listine maródov sú naďalej Milan Dimun a Konrad Gruszkowski. „Ján Bernát je opäť s nami, čo nás teší a blíži sa aj návrat Konrada. Viacerí hráči dostali reprezentačnú pozvánku, verím, že odcestujú na zraz dobre naladení,“ dodal 44-ročný kouč DAC-u.

Streliť o gól viac

„Žilina mala vždy kvalitné mužstvo, nie náhodou sa trvalo pohybujú v okolí medailových pozícií. Nedávno sme hrali s reprezentáciou proti Slovensku, kde nastúpili viacerí žilinskí hráči. Aj my však máme svoju kvalitu a verím, že ich dokážeme opäť zdolať,“ vyhlásil vo štvrtkovom vysielaní relácie Domáca pôda stredopoliar nášho mužstva a maďarský reprezentant do 21 rokov Milán Vitális.

„Druhé miesto Žilinčanov nie je náhoda, očakávam z ich strany rýchly, agresívny, ofenzívny futbal. V tomto duchu sa na nich pripravujeme. Verím, že dokážeme otupiť ich útočnú silu a strelíme aspoň o gól viac. Spoliehame sa aj na silu domáceho prostredia. Fanúšikovia dokážu dať mužstvu veľkú silu, dúfam, že sa to potvrdí aj v nedeľu a my ich potešíme víťazstvom,“ doplnil Milán Vitális, ktorý sa po zajtrajšom zápase naposledy pripojí k maďarskej dvadsaťjednotke. Platí to aj pre Damira Redzica a Márka Csingera.


MŠK Žilina: Premožiteľ Slovana

Po týždni privítame v MOL Aréne druhý z dvojice tímov, ktoré v ligovom ročníku ešte nepoznajú trpkosť prehry. Žilinčania zaznamenali výborný štart do sezóny, body stratili len pri bezgólových remízach v Podbrezovej (1. kolo) a Trnave (3. kolo). Inak samé víťazstvá, spomedzi ktorých sa vyníma výsledok 5:0 na pôde majstrovského Slovana! Pre belasých to bola zatiaľ jediná bodová strata.

Spolu s pohárom ťahajú zverenci 46-ročného českého trénera Michal Ščasného sedemzápasovú víťaznú sériu. V lige vyhrali posledných 5 duelov a na druhej priečke majú manko jediného bodu na Slovan.

Michal Ščasný má bohaté skúsenosti so slovenskou ligou, v minulosti viedol Senicu, Trnavu, Nitru aj Banskú Bystricu. Na žilinskú lavičku zasadol na jar po 4. nadstavbovom kole. V lete mu do kádra pribudli navrátilci Adrián Kaprálik (so 4 gólmi najlepší strelec mužstva), nám dobre známy Miroslav Káčer i reprezentačný útočník Dávid Ďuriš. Pred pár dňami pribudla aj ikona slovenského futbalu, Peter Pekarík.

Žilinčania sa pýšia najlepšou ofenzívou v súťaži, strelili 19 gólov, pričom inkasovali druhý najnižší počet (6, rovnako aj DAC). Viac sa im darí v druhých polčasoch, do prestávky si pripísali 6, po nej až 13 presných zásahov. Aj gólový rozdiel +13 majú ďaleko najlepší - druhý v tomto smere DAC má +8, Slovan +6.

Posledných 5 vzájomných stretnutí v najvyššej súťaži:
13.05.2023 - Žilina-DAC 0:1, gól Krstović, 1852 divákov
21.10.2023 - Žilina-DAC 5:1, góly Ďuriš 2, Jambor (11m), Leinter, Rusnák - Csinger, 2562 divákov
02.03.2024 - DAC-Žilina 1:1, góly Ramadan - Sauer, 4988 divákov
16.03.2024 - DAC-Žilina 2:1, góly Brunetti, Trusa - Minárik, 4638 divákov
18.05.2024 - Žilina-DAC 2:3, góly Iľko 2 - Trusa 3, 1425 divákov

História

So Žilinou píšeme vzájomnú prvoligovú históriu od našej nováčikovskej sezóny 1985/86. Práve proti žlto-zeleným sme v septembri 1985 oslavovali prvý gól a prvé víťazstvo v najvyššej súťaži.

Zajtrajší duel bude mať poradové číslo 70, bilancia posledných 28 stretnutí je z nášho pohľadu 16-10-2, v ostatných 22 sme zakaždým aspoň raz skórovali. Takúto sériu nemáme so žiadnym iným z aktuálnych účastníkov Niké ligy. Rekordných je takisto 91 strelených gólov (nasleduje Trnava - 80 gólov v 78 zápasoch).

V minulom ročníku sme zaznamenali nevídanú krivku - od hlbokého pádu po krásny vrchol. Pred rokom v októbri súper vyhral doma 5:1 (Filip Kaša videl červenú kartu už v 13. minúte a Márk Csinger zaznamenal svoj doteraz jediný gól za DAC). V marci sme v priebehu dvoch týždňov na seba narazili dvakrát v MOL Aréne: remíza 1:1 v záverečnom kole základnej časti nás posunula do hornej šestky (hostia viedli od 6. minúty, Ammar Ramadan vyrovnal v 56. minúte), víťazstvo 2:1 nás nakoplo v boji o Európu (skóre otvoril Mateus Brunetti, odpovedal Ján Minárik, no Matej Trusa štvrťhodinu pred koncom definitívne rozhodol). A to, čo sa dialo v poslednom jarnom kole na trenčianskom štadióne, kde mal súper prechodný domov, zostane navždy v pamäti každého fanúšika DAC-u. V priamom súboji o postup do Konferenčnej ligy dosiahol Matej Trusa hetrik, a hoci domáci Patrik Iľko zaznamenal dva góly, víťazstvo 3:2 nás udržalo na druhej priečke a znamenalo siedmy postup do pohárovej Európy v rade.

Strelci DAC-u proti Žiline v najvyššej súťaži:
6 - Krstović
4 - Kalmár, Ramirez, Trusa
3 - Diňa, K. Vida, Ljubičić, Davis, Szánthó
2 - Majoros, Liba, Radványi, Fieber, Regedei, Tomčák, Delarge, Pačinda, Bayo, Herc, Balić, Ramadan
1 - Leško, J. Medgyes, Michalec, Bartoš, Pinte, Ürge, Weiss, Kuna, Trutz, Chytil, Kweuke, Brašeň, Ujlaky, Jurčo, Krišto, Szarka, Kwin, Polievka, Michalík, Divković, Ronan, Sharani, Nicolaescu, Taiwo, Lamkel Zé, Kružliak, Verlinden, Moumou, Ciganiks, Nebyla, Veselovský, Csinger, Brunetti
vlastný - Králik
(hrubým hráči z aktuálneho kádra)

Kde sledovať zápas?

Priamy prenos zo stretnutia môžete sledovať na nasledovnom kanáli:
- internetová televízia https://voyo.markiza.sk/

Živý textový prenos si môžete prečítať na našej webstránke.

Usmernenie pre fanúšikov a informácie o vstupenkách si môžete prečítať tu.

Doterajšia bilancia v najvyššej súťaži:
DAC: 30. sezóna, 916 stretnutí: 343-228-345, skóre 1153:1246
Žilina: 62. sezóna, 1819 stretnutí: 773-404-642, skóre 2855:2502

Vzájomná bilancia (z nášho pohľadu):
Celkovo: 69 28-23-18, skóre 91:97
Na našom štadióne: 36 21-9-6, 53:36

Program 10. kola Niké ligy 2024/25:
Sobota, 5. októbra 2024, 18.00: Podbrezová-Trnava, Skalica-Komárno, Košice-Ružomberok, 20.30: Slovan-Trenčín
Nedeľa, 6. októbra 2024, 18.00: Banská Bystrica-Michalovce, DAC-Žilina

Stretnutie 10. kola Niké ligy DAC 1904 - MŠK Žilina začína zajtra o 18.00 h, rozhodujú Marhefka - Pozor, Bednár.

article_bannerarticle_banner