Aktuality

Dvojica talentov s prvou profi zmluvou

Dvojica talentov s prvou profi zmluvou

A-TÍM
|
Aktuality
| št 16.5.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

Nathan Udvaros a Denis Valko, ktorí nás budú zastupovať na blížiacich sa ME do 17 rokov, podpísali svoj prvý profesionálny kontrakt.

Vedenie nášho klubu sa dohodlo na zmluve s dvojicou Nathan Udvaros (nar. 17. septembra 2007) a Denis Valko (13. apríla 2007). Reprezentanti do 17 rokov podpísali zhodne do leta 2027.

Nathan Udvaros je rodákom zo Šale, tam v šiestich rokoch odštartovala jeho futbalová dráha. Ako deväťročný prešiel do Nitry, odkiaľ sa v lete 2021 dostal do Dunajskej Stredy. „Inšpiroval ma môj otec, ktorý hrával druhú ligu. Chodil som na jeho zápasy a zároveň som začal aj ja trénovať v Šali. Futbal ma vždy veľmi bavil, som veľmi šťastný, že mi DAC ponúkol zmluvu. Priznám sa, nečakal som tento krok, o to viac ma rozhodnutie klubu potešilo. Chcem sa naďalej sústrediť na výkony v drese DAC-u a slovenskej reprezentácie. Touto zmluvou sa nič nekončí, naopak, všetko práve teraz začína,“ povedal 16-ročný ofenzívny záložník po podpise kontraktu a vzápätí sa vyjadril aj k blížiacemu sa Európskemu šampionátu do 17 rokov. Mladých Slovákov čakajú od 21. mája na Cypre súboje v skupine proti Švédsku, Taliansku a Poľsku. „Cieľom je postup do štvrťfinále a pre mňa osobne odohrať čo najviac minút. V nominácii som len druhýkrát, ale chcem dokázať, že som si pozvánku trénera zaslúžil.“

Denis Valko sa narodil v Bardejove, vyrastal v Kľušove, kde už ako päťročný naháňal loptu. V kategórii mladších žiakov sa stal hráčom Bardejova a v lete 2022 zamieril do našej akadémie. „V prvom rade by som sa chcel poďakovať klubu a celej mojej rodine, ktorá ma od malička viedla k futbalu a podržala ma aj v ťažších chvíľach. Je to dobrá príležitosť a motivácia pokračovať v tom, čo robím a čo mám rád.“ Denis patrí medzi nosných hráčov Slovenska do 17 rokov a veľké sú aj očakávania smerom k Euru. „Určite to bude veľmi dobrá skúsenosť. Čakajú nás ťažké zápasy, ale cestujeme s cieľom vyrovnať sa súperom a prebojovať sa do vyraďovacej fázy.“

„Nathan je kreatívny ofenzívny stredopoliar, s fantastickým prehľadom na ihrisku. Dokáže prinášať nečakané rozhodnutia, čo je výnimočné a čím sa vyníma aj na medzinárodnej úrovni. Denisa sme priviedli do dorastu pred dvomi rokmi, je to typický hrotový útočník, silný v hre chrbtom k bránke. Vyniká fyzicky, je gólový a nebezpečný pravou aj ľavou nohou a tiež hlavou. Svoj talent už ukázal na turnajoch v zahraničí či v slovenskej reprezentácii. Obaja patria medzi opory našej úspešnej sedemnástky, pravidelne tiež nastupujú za DAC U19. Zároveň sú členmi výberu Slovenska do 17 rokov, s ktorou sa pripravujú na blížiace sa majstrovstvá Európy, kde im budeme držať palce. Podpis zmluvy je odozvou na ich prístup, rozvoj a talent,“ doplnil Krisztián Németh, riaditeľ DAC Akadémie.

article_bannerarticle_banner