Aktuality

II. Kukkónia olympiáda pre škôlkárov: Radosť z pohybu je neprekonateľná

II. Kukkónia olympiáda pre škôlkárov: Radosť z pohybu je neprekonateľná

AKADÉMIA
|
Aktuality
| št 13.6.2019, Rákócza Klaudia

7. júna 2019 sa druhýkrát konala Kukkónia olympiáda pre škôlkarov v dunajskostredskej mestskej športovej hale. Súťaž ôsmich zúčastnených tímov vyhrala Materská škola Rybný trh, ale všetci sa cítili ako víťazi, pretože pohyb ich napĺňal radosťou.

Kukkónia olympiáda pre škôlkárov, ktorú vyhlásilo DAC 1904 a dunajskostredské stredisko služieb škole, je vrcholom programu Ovisport.

„Pred štyrmi rokmi sme spustili program Ovisport pre materské školy v Dunajskej Strede, počas ktorého sme štyrikrát do roka organizovali športový deň na meranie schopností detí. Stredisko služieb škole výrazne prispelo k vytvoreniu programu, keďže stredisko riadi všetky materské školy v Dunajskej Strede, a tak bolo ľahšie komunikovať s každou inštitúciou. Mária Vargová, ktorá je zástupkyňou riaditeľa centra a zároveň aj riaditeľkou materskej školy Rybný trh, s ňou sme boli schopní vytvoriť olympiádu pre škôlkárov prostredníctvom neustálej konzultácie. Jadro tejto myšlienky bolo vytvorené počas študijnej cesty v Győri, kde viac ako 20 rokov organizujú olympiádu,“ vysvetlil Juraj Lépes, zodpovedný za prípravu mladších kategórii na MOL Football Academy. „Už dva roky sú v štyroch škôlkach pravidelne usporiadané tréningy (raz za týždeň). Tento rok sme zorganizovali dva prípravné dni – pozvali sme škôlkárov, ktorí mohli vyskúšať športové disciplíny, ktoré na nich čakali neskôr na olympiáde.“

Na podujatí sa zúčastnilo celkovo 8 materských škôl, pretože jedna inštitúcia – Materská škola Jesenského ulica – sa nemohla pripojiť kvôli chorobe. Súťaž nakoniec vyhrala Materská škola Rybný trh, na druhom mieste skončila Materská škola z Októbrovej ulici a na treťom Materská škola Széchenyiho ulica.

„Našim hlavným cieľom je nielen dosiahnutie dobrých výsledkov, ale skôr radosť z pohybu. Chceme nájsť motoricky schopné deti s výnimočnými schopnosťami, ktoré môžeme neskôr začleniť do našich tímov. Máme už aj tím U7, ktorý je ideálny pre škôlkárov. Je to dôležité aj preto, lebo tí, ktorí chcú byť v súčasnosti športovcami, by mali začať čo najskôr. V budúcnosti by sme chceli, aby sme boli schopní pokračovať v tomto programe – postupne rozšíriť program na celú Kukkóniu, aby to aj našej akadémii pomohlo rozvíjať sa,“ dodal Juraj Lépes o budúcich plánoch.

Keďže minuloročná a terajšia olympiáda pre škôlkárov mali pozitívny ohlas, radi by pokračovali v tomto podujatí. „Spoločným úsilím sa po dlhej ťažkej práci v minulom roku podarilo usporiadať prvú olympiádu a teraz s tým istým tímom aj druhú. Uskutočnenie tohto všetkého je výsledkom polročnej tvrdej práce – v materských školách sa deti pripravovali s nepretržitým nadšením a pohyb sa stalo ústrednou témou. To bolo to, čo sme chceli dosiahnuť od prvého momentu. Veľmi ma teší, že sme ju zorganizovali už druhýkrát a rád by som všetkým poďakoval za ich pomoc “ povedal Dezső Szabó, riaditeľ dunajskostredského strediska služieb škole.


Konečným výsledkom súťaží skupiny:

1.Materská škola Rybný trh
2.Materská škola - Októbrová ulica
3.Materská škola Széchenyiho ulica

Individuálne výsledky:

Skok do diaľky:1. Brandon Jakóczi 
 2.Dávid Szabó 
 3.Dominik Kántor 

30 m futás:1.Noel Fekete 
 2.Flórián Sandal 
 3.Beke András
article_bannerarticle_banner